Începe la Bucureşti Concursul Internaţional „George Enescu”

Din 2014, sub brandul Festivalului Internaţional George Enescu, cel mai mare eveniment cultural internaţional organizat de România, Concursul Internaţional George Enescu se desfăşoară o dată la doi ani. Este singura competiţie de muzică clasică din România recunoscută de Organizaţia Festivalurilor Internaţionale, una din cele mai provocatoare şi mai dificile pentru tinerii artişti şi cuprinde patru secţiuni: Vioară, Violoncel, Pian şi Compoziţie. Valoarea totală a premiilor este de 115.000 de euro. Pentru prima dată anul acesta a avut loc o preselecţie ca urmare a unui număr foarte ridicat de înscrieri: 317 tineri artişti din 48 de ţări, cu 40% mai mult faţă de ediţia 2014. Au rămas în concurs 174 de tineri artişti din Germania, Coreea de Sud, Italia, Spania, Franţa, Croaţia, Rusia, Ucraina, Republica, Moldova, Grecia, Lituania, Letonia, Argentina, Cehia, China, Thailanda, SUA, Canada, Turcia, Australia, Noua Zeelandă, Taiwan, Japonia şi România. Tema Concursului Enescu 2016 este ”puterea de a da viaţă visurilor noastre”. Biletele pentru concertul de gală care deschide ediţia 2016 a Concursului Enescu (3 – 25 septembrie, Bucureşti), avându-i ca solişti invitaţi pe laureaţii Anna Țifu (vioară), Valentin Răduţiu (violoncel) şi Mihai Ritivoiu (pian), şi biletele pentru Finala de Pian a competiţiei s-au epuizat.

Florin Croitoru

În premieră, trei artişti consacraţi, deopotrivă membri ai juriului acestei ediţii a Concursului Enescu, vor susţine recitaluri extraordinare pe scena Ateneului Român:

Pe 7 septembrie, de la ora 19.00, va susţine un recital extraordinar violoncelistul David Geringas, acompaniat la pian de Ian Fountain. De origine lituaniană, David Geringas este unul dintre cei mai apreciaţi artişti concertişti la nivel internaţional. A concertat alături de orchestre ca Royal Concertgebouw, London Symphony şi Vienna Philharmonic fiind şi dirijor. El însuşi laureat în tinereţe al unuia dintre cele mai importante concursuri internaţionale, Concursul Internaţional Ceaikovski, unde a câştigat în anul 1970 medalia de aur, David Geringas este de asemenea cunoscut pentru relaţia sa apropiată cu legendarul violoncelist Mstislav Rostropovich, care i-a fost multă vreme profesor. În prezent, David Geringas predă, la rândul său, violoncelul, la Berlin.

Violoncelistul David Geringas

Violonistul român Florin Croitoru, acompaniat la pian de Verona Maier, va urca pe scena Ateneului Român, pe 16 septembrie, de la ora 19.00. Recunoscut drept unul dintre cei mai talentaţi violonişti români ai generaţiei sale, Florin Croitoru a prezidat mai multe ediţii la rând Secţiunea Vioară a Concursului Enescu. S-a remarcat şi ca profesor, fiind unul dintre formatorii tinerilor violonişti români la Conservatorul din Bucureşti. Pentru o bună perioadă de timp, violonistul Florin Croitoru a predat, de asemenea, în Statele Unite ale Americii.

“Există un permanent simţ al integrităţii şi al inteligenţei în muzica sa”, citim în The Guardian despre stilul pianistului englez Peter Donohoe, care va susţine un recital extraordinar în cadrul Concursului Enescu 2016 pe 22 septembrie, de la ora 19.00. Cunoscut pentru alegerile sale speciale – compozitori preferaţi precum Olivier Messiaen, Béla Bartók, Igor Stravinsky, Sergei Prokofiev, Alban Berg, George Gershwin, Benjamin Britten şi Serghei Rahmaninov, Peter Donohoe a început să înregistreze lucrări ale compozitorilor Franz Liszt, Piotr Ilici Ceaikovski, Frédéric Chopin, Johannes Brahms şi Ludwig van Beethoven abia spre mijlocul carierei sale muzicale. Din anul 1988 până în 1993 a înregistrat exclusiv pentru EMI Records. Concertul Nr.2 pentru Pian Op. 44 de Ceaikovski a fost desemnată “Înregistrarea anului”, în 1988, de revista Gramophone.

Peter Donoe. Credit foto Boroka Biro

Înregistrarea Sonatei în si minor de Liszt i-a adus Prix du Disque, în 1993. A înregistrat, de asemenea, pentru alte case de discuri prestigioase precum Deutsche Gramophone, Warner şi Naxos. Peter Donohoe a concertat şi pe scena Festivalului Enescu.

Alături de artiştii consacraţi, publicul îi poate descoperi într-o nouă ipostază, în trei recitaluri extraordinare, şi pe artiştii câştigători ai ediţiei din 2014 a Concursului Enescu, aflaţi în plină afirmare pe scena internaţională a muzicii clasice. Un copil minune al viorii, violonistul Ștefan Tarara, născut din părinţi români la Munchen, va urca pe scena Ateneului pe 18 septembrie, de la ora 19.00, alături de pianista Lora Evelin Vakova-Tarara, desemnată cea mai bună acompaniatoare a Sonatei a III-a de George Enescu în competiţia din 2014.

Un recital extraordinar va susţine pe 10 septembrie şi câştigătoarea Secţiunii Violoncel, Eun Sun Hong. Pianistul îndrăgostit de muzica lui George Enescu, spaniolul Josu de Solaun – care pe durata competiţiei din 2014 a locuit într-un apartament închiriat de pe strada George Enescu chiar sub cel în care a locuit însuşi George Enescu la sfârşitul anilor ‘30 şi începutul anilor ‘40, înainte de a se muta permanent în camerele din spate ale Palatului Cantacuzino – va urca pe scena Ateneului Român pe 24 septembrie, de la ora 19.00.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.