Închiderea televiziunii publice elene: precedent periculos, măsura economică sau ”lovitură de stat”

Canalele televiziunii publice din Grecia au fost închise, marţi noaptea, prin decizia guvernului de la Atena. Decretul a fost semnat de premierul Antonis Samaras. O măsură impusă de troica FMI-Comisia Europeană-Banca Centrală Europeană, pentru reducerea cheltuielilor publice, le permite miniştrilor să desfiinţeze orice organism public aflat sub autoritatea lor, dacă ei consideră necesar acest lucru. Măsura luată este fără precedent şi a fost anunţată fără preaviz, exact în perioada în care reprezentanţii amintitei troici se aflau la Atena.

European Broadcasting Union de la Geneva şi-a exprimat ’’profunda revoltă’’ faţă de decizia guvernului, cerându-i premierului să retragă decretul. ’’Este un gest fara precedent. Statiile s-au mai inchis si redeschis din anumite motive, insa niciodata intr-un asemenea mod abrupt’’, arata purtatorul de cuvant al EBU. Acţiunea a fost condamnată şi de Biserică Ortodoxă din Grecia. „Este ilegal. Guvernul a oprit principalul post de emisie. Seamănă mai mult cu guvernarea lui Ceauşescu decât cu o democraţie”, a declarat pentru AFP preşedintele principalului sindicat al salariaţilor televiziunii, Panayotis Kalfayanis. „Condamn cu fermitate decizia de a închide postul public de televiziune din Grecia. În opinia mea, decizia de a închide postul public de televiziune este arbitrară şi abuzivă, pentru că finanţarea acestuia vine direct de la populaţia Greciei, şi nu de la bugetul de stat.”, a comentat eurodeputata Renate Weber, membră ALDE.

Ministrul grec al Informaţiilor, Simos Kedikoglu, a fost supus mai multe săptămâni la rând presiunilor vizând concedierea mai multor colective de angajaţi ai statului aflaţi în subordinea să. ’’Transmisiunile ERT vor înceta după încheierea programelor din această seara’’, a spus marţi ministrul, în faţa presei. Purtătorul de cuvânt al guvernului a arătat că ERT, care cuprinde trei canale, este ’’un caz excepţional de absenţa a transparenței şi de cheltuieli incredibile. Iar toate acestea vor lua sfârşit acum.’’ Guvernul a amintit în ultimul timp de risipa de fonduri la care se dedă ERT în această perioadă de criză.

Ministrul Kedikoglu a precizat că acest serviciu public de presă, unde grevele s-au înmulţit în ultinele luni, se va redeschide sub o altă formulă de organizare şi cu un colectiv mai restrâns. Acum, ERT are 2.656 de salariaţi. Ei vor primi salarii compensatorii şi vor avea dreptul de a candida pentru a face parte din viitoarea echipa. Cu toţii lucrau în baza unei convenţii colective care este anunţată a dispărea, sub reglementările noilor programe UE-FMI în Grecia.

Salariaţii s-au prezentat la televiziune marţi seara şi acolo au venit şi liderii opoziţiei, membri ai stângii radicale. ’’ERT aparţine poporului grec… este singura instituţie de presă independentă şi singura voce publică, care trebuie să rămână în sfera publică…condamnăm această decizie bruscă’’, a arătat sindicatul GSEE, într-un comunicat. Sindicatul Poesy, al jurnaliştilor, a chemat la o grevă generală în domeniu, pentru sprijinirea salariaţilor ERT. Miercuri, jurnaliştii greci sunt în grevă.

’’Guvernul este determinat să sacrifice televiziunea publică şi radioul’’ pentru a-şi satisface creditorii, spune un sindicalist, citat de L’Humanite. Potrivit sindicatelor, guvernul a reuşit dintr-o lovitură să îndeplinească obiectivul concedierii a 2.000 de angajaţi în sectorul public, până la finalul lunii iunie.

’’Este o soluţie facilă de a răspunde exigențelor troicii’’, arată Poesy, în timpul ce Confederaţia funcţionarilor publici califică decretul drept ’’lovitură de stat’’.

Stânga radicală din Grecia, Syriza, a luat poziţie, prin vocea liderului Alexis Tsipras, care a cerut la mobilizarea generală, astfel încât decretul guvernului să fie retras. Decretul a fost semnat doar de către miniştrii Noii Democraţii, partidul conservator care conduce în coaliţie cu PASOK. Tsipras încearcă să obţină o audienţă la liderul socialiştilor din PASOK, Evagelos Venizelos, şi la cel al Stângii Europene, Fostis Kouvelis, ceilalţi doi lideri ai coaliţiei. Dacă cei doi refuză să semneze amintitul decret, Grecia riscă să între într-o criză politică.

O criză care ar putea fi alimentată şi de jurnaliştii ERT, care continuă să îşi difuzeze programele pe internet, pe www.ert.gr, şi pe canalul local 902, apropiat Partidului Comunist Elen (KKE).

Cotidianul proguvernamental To Vima arăta că ’’Aşa cum a făcut şi în trecut, guvernul numeşte aceasta ’’măsură de urgenţă’’,astfel încât să poată închide instituţia.’’
Editorialul din To Ethnos (proguvernamental) arăta: ’’Închiderea emisiei canalelor TV ale statului a produs un șoc şi, lăsând emoţiile deoparte, s-a văzut în cel mai dur mod că ecranele negre nu sunt soluţia…Nu este nicio îndoială că ERT are nevoie de o reformare radicală şi reduceri de personal şi de cheltuieli. Dar această este total diferit faţă de închiderea bruscă a unei entităţi publice cu o asemenea istorie în spate.’’

Avgi, cotidian de centru-stânga, scrie că ’’alegerea făcută de Samaras izolează din punct de vedere cultural Grecia faţă de Europa şi abandonează domeniul crucial al informaţiilor capitalului privat.’’

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.