Inflația de bază în zona euro, „la un nivel inconfortabil”

Inflaţia de bază în zona euro va rămâne la un nivel ridicat pe termen scurt, astfel că o majorare a dobânzii de politică monetară cu 50 de puncte de bază în luna aceasta este din ce în ce mai sigură, a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde pentru grupul media spaniol Vocento, transmite Reuters.

BCE a majorat deja costul creditului cu trei puncte procentuale, începând din luna iulie a anului trecut, şi anticipat a promis practic o nouă majorare cu 50 de puncte de bază la reuniunea consiliului guvernatorilor din 16 martie. Recent însă investitorii au speculat că ar putea fi decisă o majorare chiar mai mare a costului creditului, având în vedere datele oficiale privind inflaţia în zona euro.

Lagarde a spus că vehiculata majorare este acum „foarte, foarte posibilă” şi în acelaşi timp a avertizat că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, ar putea rămâne la un nivel inconfortabil de ridicat, chiar dacă indicele general al preţurilor de consum va scădea în lunile următoare.

„Pe termen scurt, inflaţia de bază va fi una ridicată” a declarat Christine Lagarde pentru Grupo Vocento.

Mai mulţi oficiali au avertizat recent că majorările de dobândă ale BCE vor trebui să continue până când inflaţia de bază va începe să scadă şi să se îndrepte spre ţinta BCE de 2%.

Potrivit datelor Eurostat, inflaţia de bază în zona euro a atins luna trecută un nivel record de 5,6%, iar unii decidenţi se tem că această majorare are legătură cu creşterea salariilor în sectorul serviciilor, iar această majorare va face tendinţa generală de creştere a preţurilor şi mai durabilă şi mai dificil de încetinit.

„Trebuie să continuăm să luăm orice măsură este necesară pentru a readuce inflaţia la 2%. Şi vom face asta”, a spus Lagarde. Preşedintele BCE a adăugat că economia zonei euro rezistă mai bine decât se temeau unii analişti iar Produsul Intern Brut ar trebui să accelereze comparativ cu un nivel apropiat de stagnare în ultimul trimestru al anului trecut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

11 Comentarii

  1. Inflatia din zona euro este extrem de mica daca tineam seama de situatia nou creeata in timp de razboi .Practic infltia actuala nu face decit sa aduca la zi costurile ce tin de intregul proces de productie aceste costuri fiind ,in trecutul apropiat, extrem de mici ceea ce obliga statele membre sa ofere o sustinere mascata a intreprinderilor de tot felul . Acum totul este adus la lumina .Nimic special in asta .Poate va aduceti aminte : un litru de benzina costa cit trei tigarete sau un pui cit 10 tigarii .Acum doar am intrat in normalitate .

    • In plina inflatie a preturilor la alimente psihopatii s-au gandit sa reduca fermele de vaci si porci si ne-au dat cote de consum la carne! Va dati seama cat o sa creasca preturile la carne dar si la lapte, branza, iaurt, snantana si restul de derivate! Da nu-i nimic le zicem ca sunt in categoria volatile le scoatem din calcul si lasam doar jucariile si papucii de platic chinezesti. Carnea v-a fi dubla dar inflatia v-a fi in target de 2% !!

  2. Daca Europa nu va reusi sa mai importe clandestin din Rusia gaz natural, petrol, motorina, uraniu prelucrat pentru centrale nucleare situatia se va normaliza si mai mult in sensul ca Europei ii va fi tot mai greu…..Ce bine ar fi fost daca Rusia avea pregatit in totalitate transferul comercial in afara Europei!!
    …Nici o picatura de combustibil rusesc pentru Europa, nici un gram de uraniu rusesc pentru Franta. Sper ca in doi ani Rusia sa isi creeze infrastructura ca sa poata exporta doar in Asia, Africa si America de Sud si Centrala…..Nimic in Europa cu exceptia Ungariei, Serbiei, Austriei, Italiei, doar in tari care nu trimit Armament in Ucraina.

  3. Ce inseamna „de baza” ? Care-i deosebirea intre inflatie si inflatie de baza ?

  4. Comitetele olimpice africane (ACNOA)s-au pronunta, alaturi de pozitia Comitetului International Olimpic (CIO) si Comitetul olimpic al Asiei, in favoarea participarii sportivilor rusi si belarusi la Jocurile Olimpice de vara din 2024 de la Paris si reintegrarea acestor sportivi in competitiile regionale. Unii mai gandesc si cu CAPUL si nu cu CURU !.(UE+SUA).

  5. @gică _ ești propagandist? O țigaretă costă 1,2o lei. Cu cine ai făcut aritmetica? Și unde îți faci cumpărăturile? …ca să înțelegem și noi unde bați..

  6. Nu-i panică, am auzit că lucrează Ursula și cu Pfizer la un vaccin împotriva foametei…

  7. UE nu mai reprezintă nimic. Existența ei e dovedit nefastă, vezi războiul european, Economic, financiar s-a prăbușit, din proprie inițiativă,. Concluzia.? Ori desființat, ori refăcut din temelii.. Iar alegerile de la anul nu reprezintă nici o garanție.. Sunt prea mânjiți și apți de orice ticăloșie. garnitura de azi, categoric intră la pârnaie,.Pe urmă mai vorbim..Vestitul tribunal are deja mușterii..

  8. multumim UE pentru sanctiunile impotriva UE luate de SUA via Rusia 🙂 Multi pr0sti pe forum incepind cu primul comentator, inflatia reala este undeva intre 100-200% dar e greu cu economia si diversiunea propagandistic-politica. Inflatia de acum este FURT la absolut, profiturile pentru speculatori sint absolut URIASE incepind cu cei dion domeniul petrolului, gazelor si curentului electric

  9. Pai daca e normal lasam sa curga. Daia exista un vas de expansiune. si mai bine ca intram in normalitate mai devreme. Mai traiti?

  10. LA MAI MARE!!!
    ca sa reamintim rromanilor, Christine Legarde e o condamnata penal pentru frauda… apropo de „coruptia ucide” si de „fara corupti in functii publice” ca tot umblati cu ele-n gura.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.