Instanța supremă sesizează CCR în cazul Tel Drum

Instanța supremă a decis, vineri, să sesizeze Curtea Constituțională a României (CCR) cu un articol din Codul de Procedură Penală privind modul de calcul al prejudiciului, după ce, la ședința în care Tel Drum a cerut ridicarea sechestrului, apărarea a solicitat reglementarea acestei prevederi.

„Admite cererea formulată de suspecta persoană juridică SC TEL DRUM SA. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituționalitate a dispoziţiilor art.249 alin.5 din Codul de procedură penală”, se arată în decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Articolul considerat neconstituțional prevede că „măsurile asigurătorii în vederea reparării pagubei produse prin infracţiune şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare se pot lua asupra bunurilor suspectului sau inculpatului şi ale persoanei responsabile civilmente, până la concurenţa valorii probabile a acestora”.

Mai exact, s-ar invoca realizarea unei expertize pentru dispunerea sechestrului.

În ceea ce privește cererea de ridicare a măsurilor asiguratorii formulată de Tel Drum, judecătorii au respins-o.

În dosarul „Tel Drum”, în 13 noiembrie 2017, procurorii DNA au anunțat că Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracțional, abuz în serviciu și infracțiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privința acordării de contracte. Faptele ar fi fost comise în perioada în care era președinte al Consiliului Județean Teleorman. Procurorii au pus sechestru de peste 127 milioane lei (peste 27 de milioane euro) asupra bunurilor lui Liviu Dragnea în dosarul Tel Drum. Un teren de aproape 3.000 de metri, un apartament de 80 de metri pătrați, două mașini și mai multe sume de bani aflate în conturile lui Liviu Dragnea sunt printre bunurile sechestrate, anchetatorii căutând și altele care i-ar aparține liderului PSD.

În data de 17 ianuarie, DNA a extins cercetările în dosarul Tel Drum, societatea fiind pusă sub învinuire pentru constituire de grup infracţional, evaziune fiscală şi complicitate la abuz în serviciu. Procurorii au pus sechestru pe toate bunurile mobile şi imobile ale firmei. DNA a pus sechestru pe toate bunurile mobile şi imobile ale firmei, până la concurenţa sumei de 32.118.589,51 lei.

În ceea ce priveşte infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, procurorii spun că Tel Drum „a fost implicată în mod direct în activitatea grupului iniţiat în cursul anului 2001 de suspectul Liviu Nicolae Dragnea (la acea vreme preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman), în sensul în care, în jurul societăţii Tel Drum SA au fost construite schemele frauduloase de obţinere a fondurilor publice”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

1 Comentariu

  1. „Nu” se poate, totu-i facatura sa darame teleolteanul bolnav de putere ce inca nu a reusit sa schimbe legile in asa fel incat toti romanii sa fie clientii justitiei, iar singuri fara pata sa fie el si clanul. E mai mai mult decat evident ca infractorul nu va parasi pozitia de tragator de sfori pana nu se linistesc apele. Totusi un partid de marimea psd-ului chiar nu are nici unul care sa nu faca obiectul dosarelor penale pentru a-l conduce? Mai mare ironia (si rusinea), chiar nu se mai poate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.