Institutul de Bioresurse Alimentare: Cutiile din plastic, cele mai nocive pentru sănătate

Specialiştii spun că ambalajele cele mai nocive sunt pungile şi cutiile din plastic, iar cele mai sănătoase, cele din hârtie.

Institutul de Bioresurse Alimentare Bucureşti are un laborator de analize pentru ambalajele de uz alimentar, unde se verifică stabilitatea chimică a materialului pentru ambalat. Cele pentru produsele alimentare trebuie să respecte condiţii de stabilitate chimică şi de puritate bine stabilite. Dacă gradul de toxicitate al cutiilor şi pungilor pentru uz alimentar este în limitele admise, acestea nu sunt periculoase.

Din 1976, plasticul a fost extrem de folosit, însă este cel mai nociv şi, din acest motiv, va fi înlocuit cu materiale celulozice şi biodegradabile. Plasticul prezintă, de asemenea, şi inconveniente legate de mediu. Nefiind degradabil, acesta produce o încărcătură de metale nocive atât pentru om, cât şi pentru mediu.

Unele ambalaje din materiale reciclabile conţin cerneluri toxice, cleiuri şi vopseluri, de asemenea, periculoase. Aceste substanţe pot ajunge în mâncare din cauză că alimentul este fierbinte.

În ceea ce priveşte ambalajele din metal, acestea sunt acoperite cu un lac de protecţie ce împiedică un contact direct cu produsul alimentar. Dacă însă lacurile nu corespund chimic, acestea pot provoca modificări endocrine şi chiar boli cancerigene

Acum, datorită noilor norme, se tinde spre eliminarea substanţelor cu potenţial toxic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 510 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.