Învățăturile lui Ion Iliescu: „Nu poate fi o recompensă”

Ion Iliescu

Fostul președinte Ion Iliescu a scris, duminică, în contextul președinției rotative a Consiliului UE și a alegerilor europarlamentare, că „Uniunea Europeană nu poate fi țap ispășitor pentru neputințele noastre”.

Fostul președinte afirmă totodată că demnitatea de eurodeputat ”nu este, nu poate fi, o recompensă pentru niște politicieni sau clienți ai lor, ci o împlinire pentru cariere politice exemplare”. Iliescu a postat duminică mesajul pe blogul său după evenimentul de la Ateneu la care nu a fost prezent.

Iată mesajul integral, intitulat România, de la totalitarism la președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene:

„Este drumul parcurs de națiunea noastră în cele trei decenii scurse de la Revoluția Română din decembrie 1989. Poate că unora li se pare că ne-a luat prea mult timp să ajungem aici. Timpul istoric ne spune altceva. Este o realizare incredibilă pentru poporul român, după o schimbare radicală de sistem politic și economic, în condiții de instabilitate geo-politică, de reașezare a raporturilor de forțe la nivel global. Ea a fost posibilă în primul rând prin acceptarea de către cetățenii români a costurilor economice și sociale ale tranziției, și îmi place să cred că manifestările de joi seara, de la Ateneul Român, au fost, înainte de orice, un omagiu adus simplilor cetățeni, care au făcut posibilă împlinirea acestui proiect național.

A fost, cred, și un omagiu adus tuturor celor care –  politicieni, intelectuali publici, oameni din societatea civilă – au contribuit la definirea proiectului strategic al României, imediat după Revoluție: aderarea europeană și euro-atlantică. Indiferent de convingerile lor politice și ideologice, de viziunile lor despre viitorul țării, despre sisteme de guvernare, au reușit să se așeze deasupra lor, și să construiască un consens în privința aderării României la UE și la NATO. ”Consensul de la Snagov” este expresia cea mai luminoasă a politicii acestor ultimi 30 de ani. El a fost operă colectivă, ca și Unirea, și dovedește că numai prin solidaritate ne putem atinge obiectivele interesului național.

Se cuvine să ne amintim, acum și aici, și de prietenii României, fără de care nu am fi reușit ce ne-am propus. Este vorba în primul rând de președintele Franței, François Mitterrand, și de cancelarul Germaniei, Helmut Kohl. Viziunea lor despre viitorul Europei, tenacitatea cu care au urmărit aducerea Estului european fost comunist în rândul familiei europene, ajutorul dat României, rămân un punct de reper în istoria post-comunismului. Este vorba și de aliații noștri americani, care, prin Parteneriatul Pentru Pace, au oferit României nu doar perspectiva aderării la NATO, ci și garanții de securitate, care ne-au ajutat în procesul de aderare.

Spuneam, nu o dată, că aderarea la UE a fost marele proiect strategic al României, după ieșirea din totalitarism. Acest proiect s-a încheiat joi, simbolic, la Ateneul Român. Pentru România trebuie să înceapă un nou capitol: cel al integrării europene. Adică un nou proiect, în care țara noastră să contribuie pe deplin, cu idei și soluții, la reforma Uniunii, la progresul ei. Ar fi trebuit să ne definim, deja, profilul nostru, ca țară, în concertul european. Președinția prin rotație a Consiliului European ne pune la încercare capacitatea administrativă, viziunea politică și solidaritatea, ca națiune. Vom vedea care ne sunt punctele tari, care ne sunt slăbiciunile. Sper că vom realiza, în sfârșit, că nu confruntarea, ci consensul, face lucrurile să progreseze în sensul dorit de noi, toți.

România nu este nici eurosceptică, acum, și nici deziluzionată de aderare. Este doar realistă, s-a maturizat, politic și social, abordează critic realitatea, și asta este bine. Va rămâne susținătoare a proiectului european atâta vreme cât el va genera bună guvernare, prosperitate, va reduce decalajele de dezvoltare și polarizarea economică și socială. Criza prin care trece acum Uniunea nu are cum să nu aibă ecouri și în România. Dar putem alege să fim parte a soluției pentru problemele Uniunii, și nu generatori de noi probleme, cum este cazul Brexitului. Pentru asta noua generație de politicieni din România trebuie să dovedească responsabilitate și angajament în slujirea interesului public și a binelui comun. Uniunea Europeană nu poate fi țap ispășitor pentru neputințele noastre, pentru eșecurile noastre, pentru egoismul și iresponsabilitatea unora sau altora dintre liderii politici, de la București sau de la Bruxelles.

Este nevoie, mai mult decât oricând, de solidaritate. Și de democrație în funcționarea instituțiilor politice și economice ale națiunilor și ale Uniunii. Criza proiectului european, reală, este înainte de toate, o criză a democrației. Și nu poate fi rezolvată cu măsuri de forță, cu reducerea la tăcere a vocilor critice, cu etichetarea celor care au o altă viziune despre Uniune și despre problemele ei. Un populism nu poate fi combătut tot cu un populism, fie el și de sens opus. Iar reforme de genul Europa cercurilor concentrice nu pot crește susținerea cetățenilor pentru Europa. Cred că a venit vremea să ne întoarcem la politică, să ne vindecăm de iluzia ”tehnocrată”. Pentru că politicul poate fi controlat democratic de popor, tehnocrații, nu, ei nu-și asumă erorile și deciziile greșite, nu răspund în fața nimănui.

Spun aceste lucruri și pentru că urmează alegerile europene, altă încercare pentru președinția României. Demnitatea de europarlamentar nu este, nu poate fi, o recompensă pentru niște politicieni, sau clienți ai lor, ci o împlinire pentru cariere politice exemplare, în slujba cetățenilor și a națiunilor europene. Este momentul ca elitele politice să se întâlnească din nou cu cetățenii, pe agenda publică, și cu un proiect comun, acela al integrării europene, de care să se bucure toți membrii Uniunii.

Sunt convins că Președinția României va fi un succes, pentru că avem și mândria, și demnitatea, de a arăta că nu de puține ori am fost judecați greșit, că românii pot oferi Europei valori și proiecte, cu fața la viitor”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioana Radu 8516 Articole
Author

34 de Comentarii

  1. Nici n-am citit balivernele acestui criminal comunist.Sunt sigur ca-si etaleaza meritele pentru „marile schimbari” si pozitia in care se afla Romania in aceste timpuri iar noi,blegilor,nici sa nu ne treaca prin cap ca el poate fi un criminal.

    • #petre – Esti Editat, pur si simplu. Si o mai si afirmi mandru in gura mare, ca, deh, daca nu e si fudul prostul nu e prost destul. Las deoparte baliverna ta scarboasa cu „criminalul comunist”, pentru ca, dupa cum scrii, se pare ca in acele vremuri abia iti trageai mucii, si nu stii despre ce a fost vorba, dar vreau sa-ti spun ca, indiferent de greselile pe care le-a comis, cu voie sau fara de voie, Iliescu a fost cel mai aproape de rolul pe care trebuie sa il aiba cineva care accede in fotoliul de Presedinte al Romaniei. Sunt sigur ca, in ’90, daca ai fi fost TU Presedintele tarii, alta ar fi fost situatia actuala a Romaniei, nu-i asa? Mintosule lipsit de educatie, vocal si cu obrazul gros.

    • Iliescu este in cartile de Istorie ..dar banuiesc ca nici balivernele din istorie nu te interesraza …tot niste criminali ….

    • @Andrei Sorin: In cartile de istorie sint si Hitler si Stalin, precum si altii de aceeasi teapa.

  2. SA-TI FIE RUSINE DOMNULE ILIESCU.INCA MAI TRAIM O PARTE DIN CEI CARE AU FOST LA REVOLUTIE IN BATAIA GLOANTELOR SI CARE NU AM CERUT CERTIFICATE DE LUPTATOR LA REVOLUTIE. ATAT TIMP CAT ACEASTA GENERATIE ESTE IN VIATA ABTINE-TE. DACA CINEVA AR FI SPUS ATUNCI CA ROMANIA VA FI DEVALIZATA, NU AR FI IESIT NICIUNUL IN STRADA. DACA AM FI STIUT CA PLATIM PENSII SPECIALE CELOR CARE TREBUIAU SA VEGHEZE LA INTERESELE ACESTEI TARII SI NU AU FACUT-O, NU IESEA NICI UNUL IN STRADA. TU AI TRAIT BINE IN TOATE TIMPURILE, NOI MAREA MASA A POPORULUI, NU. RESPECTA POPORUL ROMAN !

  3. Iliescu vorbeste in limbi straine pt romani. Cine credeti ca intelege afirmatiile astea: „Uniunea Europeană nu poate fi țap ispășitor pentru neputințele noastre” si „demnitatea de eurodeputat nu este, nu poate fi, o recompensă pentru niște politicieni sau clienți ai lor, ci o împlinire pentru cariere politice exemplare”.
    Bine-nteles, se vor gasi niste romani „angajati” care sa-l acuze ca ceea ce spune el este din cauza rusilor.

  4. Acest text ar fi trebuit citit de la tribuna Ateneului, in locul insipidului discurs al gauleiterului. Poate si cei orbiti de furia anti-Iliescu ar trebui sa faca abstractie de ea si sa incearca sa inteleaga ideile. Doar cu lozinci tip „ciuma rosie” si „.uie”, discursul politic al strazii se va cantona in derizoriu si efemer.

  5. Dle Petre, nu știu de ce un criminal capitalist ar fi bun și unul comunist ar fi rău. Uite ce a zis papa Francisc: capitalismul ucide, cultura bogăției este cultura crimei! Tare, nu? În măsura în care matale ai avea în vedere eventuala implicare a lui Iliescu în asasinarea criminală a lui Ceaușescu, poate avea o vină, dar oricum decizia a fost de afară, de la Gorbi/ mâncai-ar ficații corbii și a lui Bush/, mi te deșteptai acuș? Sigur, dl Iliescu ce să spună acum, că nu are corectitudine politică, că nu iubește hardughia de UE și NATO cel pacifist până în dinți? După ce a combătut integrarea lui Valev acum vrea să ne integrăm atât de tare încât să spunem multinaționalelor Vestului, luați tovarăși totul, noi vrem să fim complet liberi! Dacă vreți, noi putem pleca cu toții din țară, deja un sfert au plecat!Inițial, românii ce să fi zis, măi poate o fi mai bine în UE asta. Acum au început să priceapă că sunt de fapt păcăliți! Ce solidaritate, cine cu cine, bogatul (prin hoție și exploatare) cu săracul? Nu știi că prăpastia dintre bogați și săraci a devenit tot mai mare în UE, mai ales la noi? Vestele galbene din Franța au spus clar: vrem o altă societate! Papa Ioan II zicea: Păcatele fundamentale ale capitalismului sunt: exploatarea, excluderea și însingurarea. Ei, aici e problema. Eu știu că matale ai toți cromozomii anticomuniști și n-am vreo așteptare. Trebuie să accepți însă că și capitalismul trebuie să se termine odată! Ia să te apuci matale să înveți chineza!

    • Nu Iliescu a respins planul Valev ci echipa lu Gheorghiu-Dej. Iliescu s-a grabit sa-i cheme pe rusi in tara in timpul tulburelor evenimente din decembrie 1989. Odata inscaunat, s-a grabit iar sa-l asigure pe Gorbaciov ca recunoaste frontierele URSS, ingnorind chiar faptul ca Gorbaciov denuntase deja pactul Ribbentrop-Molotov.

    • Nu Iliescu a respins planul Valev ci echipa lui Gheorghiu-Dej. Iliescu i-a chemat pe rusi in tara (de parca nu ar fi fost deja) in timpul tulburarilor din Decembrie 1989. Dupa ce a fost inscaunat, l-a asigurat pe Gorbaciov ca respecta frontiera URSS, desi chiar Gorbaciov denuntase pactul Ribbentrop-Molotov.

  6. Foarte ponderat şi realist, discursul acestui om politic din vechea şcoală! Apreciez, deşi pentru el ca lider nu am acelaşi respect, din considerente pe care mi-ar lua prea mult timp să le expun aici.

    • @Alexandru: Lingau netrebnic!Un mixaj intre rrom si rusnac,om fara tara,asta e acest Iliescu!

  7. Rau au au ajuns PSDeii sa le DEA lectii de democratie tocmai TOVARASUL Ion Iliescu!
    „Pentru asta noua generație de politicieni din România trebuie să dovedească responsabilitate și angajament în slujirea interesului public și a binelui comun. Uniunea Europeană NU poate fi țap ispășitor pentru neputințele noastre, pentru eșecurile noastre, pentru egoismul și iresponsabilitatea unora sau altora dintre liderii politici, de la București sau de la Bruxelles.”
    Cred ca deseara il face praf Codrin Stefanescu pentru ca si-a permis sa spuna asa ceva!
    Mai mare rusinea!

  8. Maine va dezminti ca el a publicat gargara asta,e tipic pentru Alzheimer!By the way, ”Consensul de la Snagov” , a fost Marea Imparteala Ordinara a economiei romanesti intre clanurile Securitatii Atotbiruitoare in 1989,afisate ca partide politice,conduceri sindicale si diverse loji’nationale”!

    • #Comentator – Precis ca ai fost acolo si stii toate dedesubturile. Ce-mi plac astia ca tine care cand nu stiu pe ce lume sunt o intorc pe calea „Securitatii Atotbiruitoare”, de parca despre manevrele Securitatii (ca si ale Masoneriei) stiau toti prostii. Cat despre mistocareala ta cu Alzheimer-ul, sa nu-ti dea Dumnezeu sa ai parte. Desi …..

    • @Omul care trece: Hai sktir,Gaftoane!Te-ai pensionat la 45 de ani?

    • #Comentator – Siktir tu! „Comentatorule”, ca spui doar prostii si dandanai.

  9. ATENTIE ! Incepand cu acest an Romania NU MAI ESTE PENULTIMA in Europa, inaintea doar a Bulgariei ! Nu ! Romania cu 29800 dolari / locuitor devanseaza si Croatia si Grecia trecand pe locul 4 din „coada listei” ! In 2020 vom devansa si Letonia apropiindu-ne de Ungaria !! Programul de guvernare al prof. Cristian Socol si Darius Valcov da roade ! In ceea ce priveste PIB-ul in cifre absolute Romania sta deja si mai bine devansand Grecia, Portugalia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia,Croatia, cele 3 state baltice….. apropiindu-ne de Finlanda si de locul 14(din 27) in U.E. . Pentru asta ne urasc occidentalii, pentru rapiditatea recuperarii !

    • mda, din imprumuturi. iar cu ceva imprumuntat ce se intampla? tre sa-l dai inapoi. si-atunci tin-te taica. toata cresterea asta faraonica e bazata pe consum (crescut prin imprumuturi), iar la punctul scadentei (tinand cont ca nu producem decat porumb) va fi mare veselie. dar ii pasa romanului ca trebuie sa si achite nota de plata? nu, el doar se bucura ca se imbuiba, fara a-i pasa de ziua de maine. multumim turcilor si rusilor pentru aceste invataminte adanc inradacinate.

    • @Nicu Olahus, ne-ai cracanat!Gornistule,dupa criza financiara din 2008-2010 Romania e in crestere continua,exact ca orice tara in timp de pace si fara cheltuieli nejustificate cu inarmarea!Valcov inca ascundea bani prin cimitire si tablouri intre pereti era primar in Slatina pana in 2012!Premisele cresterii in orice caz nu ii apartin nici lui Socol, nici lui Valcov!lasa propaganda,nu e de nasul tau!

    • @Luci: Nu e gluma. O voate vedea oricine consulta datele despre respectivele tari. Este doar inertia noastra in ura de sine patapievica.

  10. Tataie maine o sa zica ca n-a zis asta, o sa ceara inregistrarea.

  11. Daca si tovarasul Iliescu a ajuns sa-i sugereze lui Dragnia s-o lase mai usor cu propaganda anti-UE, e groasa tovarasi noi. Asta ne-a intaziat aderarea cativa ani, dar Dragnia ne poate scoate din UE peste noapte, daca Hirinuca nu presteaza corespunzator.

  12. Parca, imi vine sa-i dau dreptate , daca in tot spune este sincer si vine din suflet de roman ! Suna frumos , dar ce sa cred , cand stiu ca multi politicieni , plang ,cu lacrimi de crocodil, precum Catavencu, cand se gandeste ” la tarisoara lui , la Rommania ” . N.B. Adica ,cum in sedintele parlamentare , nu avem qvorum, ?:?:? De ce 😕 Cine raspunde ? E cineva sanctionat cumva ? Cucu ? Pai, Romania , este tara in care Parlamentul , convocat legal, nu-si poate tine sedinta , din lipsa de qvorum ! Nicio sanctiune! Salariile insa merg , din banii nostri ! Nicio problema ! Toti au justificari ! Spuneti-mi cinstit , dupa mintea fiecaruia , este , sau nu acest fapt o bataie de joc , fata de noi toti ? Da’de ce trebuie sa inghitim , resemnati asa ceva ? Pentru ca asta-i tara si toti suntem vinovati !

  13. In problema politic-tehnocrati Iliescu are dreptate. A fost ,,guvernul meu” tehnocrat numit si guvernul zeo. A facut numai prostii si nu a decontat nimeni prostiile lui Ciolos &co. Acum cand avem un guvern politic toti sun cu ochii pe programul de guvernare a PSD-ului. Vin profesorii si spun: vrem salariile promise in programul de guvernare alfel facem greva, sindicalistii cer marirea salariului minim pe economi iar studentii dupa ce au primit liber pe calea ferata, burse marite si indemnizatie de hrana vin si cer aceleasi drepturi pentru studentii romani din strainatate. Vine presedintele si spune 2% pentru aparare……Daca am fi avut un guvern tehnocrat cui s-ar fi adresat indreptatit alegatorii enumerati anteror? Pe cine ar fi penalizat la alegerile urmatoare?

    • Fireste PSD, pentru ca au facut pensii speciale imense pentru acoliti. Pentru ca de doi ani le fura pensionarilor jumatate din marirea pensiilor conform legii. Pentru ca au modificat legea pensiilor,pentru ca viitorii pensionari sa aiba pensii mai mici si calculate netransparent. Pentru ca au fura si nu vor sa stea nici macar un an la bulau pentru miliardele pe care le-au dosit prin cavouri si pesterile Alibaba. Pentru ca instiga populatia la ura fata de UE. Pentru ca,pentru ca,…

  14. Asa se vorbeste poporului, analfabetilor. S-Audi Malai Mare ! Ca diamantul pe sticla taie verbul Presedintelui Ion Iliescu. Ca laserul isi focalizeaza ideile spre a se „tipari” in mentalul colectiv pentru al lumina spre intelegere, analiza, judecata,etc. Limpede si curat ca apa de izvor in arsita verii. Cine a mai vorbit astfel in politica romaneasca !?. Din auzite cica numai cei doi Nicolae, Iorga si Titulescu…?! Brutelor, brutelor, una e critica si alta e golania desantata si primitivismul caracterelor…?! Diamantul straluceste si in rahat, brutelor…?!

    • Alcibiade:bai,dar Editat mai esti,baga-ti-ai laserul in creier,sa il faci salata,Editat!”Diamant”Iliescu???Meriti pensia de Editat…

  15. Azi dimineata l-am auzit la RRA pe actorul Mircea Diaconu, Europarlamentar la Brussels, cu Venituri uriase de Brussells, ridicand in slavi guvernarea PSD-ALDE!
    Cum sa nu o ridice, cand seara de seara e la Antena 3 criticandu-l pe Johannis si aplaudand analfabetii din Guvernul Vioricai!!??
    Sotia lui e cam muritoare de foame, cu 600 Euro/Luna, in timp ce lui Mircea ii intra in Cont Zeci de Mii de Euro/Luna, cu TOATE beneficiile de la Brussels PLUS Pensia URIASA de la Brussels!
    Rusine!
    https://www.wowbiz.ro/exclusiv-mircea-diaconu-castiga-10-000-de-euro-pe-luna-la-bruxelles-in-timp-ce-sotia-lui-a-ramas-la-bucuresti-pentru-un-salariu-de-mizerie-vezi-cati-bani-primeste-actrita-si-regizoarea-diana-lupescu-16424258

  16. Toate suflarea de pe aici ,suparati nevoie mare ca nea ION (si el este om ) isi face publicitate si nimeni nu prea inteles DE CE ?

    CANDIDEAZA LA ALEGERILE PARLAMENTARE DE LA Brussels .Sigur va fi cel mai SENIOR dintre toti ,gurile rele ar zice ca in locul betivei
    care a urinat pe ea in avion. Oare STOLO tot mai trage odata la PE ,ca era tare ,,bolnav „ atunci cu draga Stolo. De ce sa nu candideze ,ce nea ION e mai -(minus) IQ decat ,Becali, Eba, betivana si alti cateva zeci . URA! URA! URA!!

  17. De numele lui Ion Iliescu
    sunt legate, fara tagada, multe din evenimentele care
    s-au succedat dupa decembrie
    1989. Aducerea minerilor in Capitala si nenorocirile
    provocate de ortaci se „da-
    toreaza” lui Ion Iliescu. Occidentul a fost oripilat de Romania anului 1990. Tot
    Iliescu, cine altcineva, l-a
    numit pe Nicolae Militaru la
    Ministerul Apararii. Pentru
    cei mai tineri, dar si pen-
    tru cei care au „uitat”, Mi-
    litaru a fost un nemernic in
    slujba KGB-ului, adica, un tradator. Iar cine numeste
    un tradator la Armata Roma-
    niei cum s-o numi? Nu in ul-timul rand, sub Iliescu si
    prim-ministrii pe care i-a
    numit s-a pus la pamant mai
    toata industria, s-au deva-
    lizat bancile romanesti.
    In 30 de ani, procurorii
    „independenti” n-au reusit sa-l trimita in instanta pe
    individul care a tinut Ro-
    mania in loc. Mai mult ca sigur, va ajunge la sfarsi-
    tul zilelor fara sa dea so-
    coteala. Si pentru ca justi-
    tia aflata mai tot timpul la
    ordin, trebuie sa-l suportam
    pe Ion Iliescu dand lectii de democratie. Trist, dar
    adevarat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.