Iohannis: Agresiunea Rusiei riscă să polarizeze scena internaţională

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, vineri, la Kaunas, importanţa unităţii europene în contextul războiului din Ucraina şi a arătat că, deşi agresiunea Rusiei a unit ţările la nivel european şi transatlantic, aceasta riscă „să polarizeze şi să fragmenteze scena internaţională”.

„Avem nevoie ca întreaga comunitate internaţională să fie unită, deoarece acest război nu este războiul Europei. Acest război afectează cu certitudine întreaga lume – în planul securităţii alimentare şi energetice, al perturbărilor economice sau împiedicării eforturilor de luptă împotriva schimbărilor climatice. Trebuie să fim conştienţi că, deşi agresiunea Rusiei ne-a unit la nivel european şi transatlantic, aceasta riscă să polarizeze şi să fragmenteze scena internaţională. Acesta este motivul pentru care, în timp ce continuăm să consolidăm legăturile cu vecinătatea noastră apropiată şi cu Aliaţii noştri, precum şi să ducem mai departe în mod credibil promisiunile de extindere a Uniunii Europene, trebuie să extindem mesajul şi să construim parteneriate şi cu ţări şi regiuni din întreaga lume”, a spus şeful statului la simpozionul internaţional „The Idea of Europe” organizat de Universitatea Vytautas Magnus din Kaunas.

El a menţionat că UE este a treia economie din lume.

„Avem nevoie de un efort colectiv de a ne angaja, de a arăta că empatizăm cu dificultăţile partenerilor noştri globali, de a explica conduita pe care o avem şi a le înţelege poziţiile, astfel încât să evităm ca aceştia să se simtă neglijaţi”, a declarat Iohannis.

Şeful statului a precizat că iniţiative precum Coridoarele Solidarităţii, care facilitează exporturile din Ucraina către pieţele mondiale, inclusiv către ţările care resimt cea mai mare nevoie, trebuie promovate.

El a indicat că România a facilitat tranzitul a peste 7 milioane de tone de cereale din Ucraina şi va continua în aceeaşi notă, ca o „contribuţie la gestionarea insecurităţii alimentare care poate afecta ţările vulnerabile de pe glob”.

De asemenea, şeful statului a afirmat că ar trebui valorificate instrumente precum Acordurile de Liber Schimb, parteneriatele, diferitele formate de dialog sau participarea la programe emblematice ale UE, precum Erasmus sau Orizont, în vederea consolidării legăturilor noastre globale.

„Este necesar să identificăm mijloacele prin care putem egala pe scena globală puterea noastră economică, astfel încât să nu asistăm la o derivă geopolitică către discursul Rusiei şi, prin urmare, către autoritarism şi în detrimentul democraţiei. Este clar că maniera în care răspundem la toate aceste provocări va defini modul în care va arăta harta geopolitică în viitor”, a spus Iohannis.

Potrivit şefului statului, calea democraţiei, libertăţii, drepturilor omului, respectării ordinii internaţionale bazate pe reguli şi a multilateralismului este cea corectă pentru un viitor prosper, stabil şi sigur.

El a afirmat că atacul Rusiei nu este numai împotriva Ucrainei, ci şi împotriva valorilor fundamentale europene, valori precum democraţia, libertatea, drepturile omului sau exercitarea suverană a drepturilor.

Şeful statului a subliniat că Uniunea Europeană a stat ferm alături de Ucraina în eforturile sale de a apăra valorile europene, precum şi de Republica Moldova şi Georgia.

„Faptul că, în pofida tuturor dificultăţilor şi presiunilor, aceste ţări continuă să creadă cu tărie în visul lor european este inspirant, impresionant şi demonstrează că ‘Ideea de Europa’ este la fel de puternică ca întotdeauna”, a spus Iohannis.

La evenimentul organizat la Kaunas, capitală culturală europeană în 2022, au participat şi preşedinţii Lituaniei, Gitanas Nauseda, Letoniei, Egils Levits, şi Poloniei, Andrzej Duda.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj video în cadrul evenimentului. De asemenea, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a intervenit prin videoconferinţă.

Preşedintele CE a vorbit despre importanţa Kaunas drept capitală europeană în contextul actual şi de ajutorul financiar şi asistenţa militară oferite de Uniunea Europeană Ucrainei.

„În timp ce războiul lui Putin a închis uşile evenimentelor culturale din Ucraina, voi aţi deschis uşile culturii ucrainene. (…) Vom continua să fim alături de Ucraina pentru că ucrainenii luptă cu speranţă şi pentru un viitor mai bun”, a spus Ursula von der Leyen.

Preşedintele Ucrainei a vorbit despre unitatea Europei în contextul războiului din Ucraina.

„Sunt 254 de zile de la începutului acestui război. Această agresiune anti europeană este sortită eşecului, libertatea europeană este garantată, dar Rusia încă mai are la îndemână diverse forme de teroare, încă au bombe, rachete şi arme ca să ucidă oameni în fiecare zi. (…) Nu există divizare în ceea ce priveşte unitatea europeană şi trebuie să păstrăm acest lucru. Aceasta este misiunea noastră numărul unu în acest an. (…) Dependenţa europeană de gazul rusesc s-a diminuat şi trebuie să dispară. Aceasta va diminua veniturile Rusiei din veniturile din energie”, a spus Zelenski, care a adăugat că Rusia nu mai poate folosi energia ca pe o armă.

El a subliniat că plafonarea preţurilor la energie este foarte importantă. Zelenski a afirmat că propunerea de plafonare a preţurilor la 60 de dolari pe baril este mai degrabă o concesie făcută Rusiei şi a apreciat propunerea ţărilor baltice şi a Poloniei privind plafonarea preţului la 30 de dolari pe baril.

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să participe alături de omologii din Lituania, Letonia şi Polonia la summitul dedicat întăririi Flancului Estic al NATO, susţinerii Ucrainei şi Republicii Moldova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

18 Comentarii

  1. Sa va ia mama dracului pe toti care va ginditi toata ziua numai la razboi !

  2. Tovarasul johanis a stat ferm langa Ucraina si atunci cand Ucraina I-A DESNATIONALIZAT PE ROMANI, pentru simplul fapt ca tovarsul johanis NU ARE NICI-O TREABA CU ROMANII. Pe el il intereseaza sa le fie bine lu NATO, lu UE, nu-l preocupa romanii.
    Asta este IDOLUL ROMANILOR, care au votata DE PATRU ORI CUM LE-A CERUT EL. Asadar, sa ne bucuram pentru romani ca au liderul pe care si l-au dorit si pe care-l merita, nu?!?

  3. Păi președintele se uită la alt film..Lumea e polarizată e mult.. Poate n-a auzit kwj de un BRICS,.. Sau nu știe de China, care tinde să fie prima economie și putere mondială.. UE stă la coada buffonului rupt de clapele pianului,. UE se autosancționează și se aliniază prostește directivelor licuriciului deși clar nu rusul este responsabil pentru acest război european..

  4. Nu suntem parte în acest război lucru pe care ‘pricepuții’ nu vor să-l înțeleagă în ciuda faptului că sancțiunile nu prea sunt sancțiuni atunci când interesele ‘mai marilor’ UE o cer. ‘ Fiecare pasăre pe limba ei piere ‘, dar, a nu se confunda persoana cu norodul.

  5. Asa grait-a Zacusca ! Noroc ca ceilalti participanti de la estrada stateau in picioare, ca altfel demult sforaiau ! (ps : tare si chestia asta cu „UE este a treia economie din lume” ! Mda … pe sistemul „Doua la primarie … doua la prefectura …”, doar ca, intr-o asociere fortata si condusa de mafioti, o a doua „inchisoare a popoarelor” dupa Imperiul austro-ungar, probabil ca pina si BRICS e mai valabila, ca „uniune”)

  6. …”ucrainenii luptă cu speranţă şi pentru un viitor mai bun”, a spus Ursula von der Leyen”…..”Zelenski a afirmat că propunerea de plafonare a preţurilor la 60 de dolari pe baril este mai degrabă o concesie făcută Rusiei şi a apreciat propunerea ţărilor baltice şi a Poloniei privind plafonarea preţului la 30 de dolari pe baril”….. Barilul , in viziunea jalenskiana: 30×60=180$/ baril! Pentru el, gratis! Platim noi! Suntem onorati! Altceva? Nu vreti si casa si familia si tara mea? Pe ,…..mama Distinsei Dvs. fapturi, ati intrebat_o? E de acord? Va aproba,J. ?

  7. In primul rand Joianis nu este ” seful statului”, ca nu suntem republica prezidentiala. In al doilea rand, nu conteaza ce spune, ca nu-l asculta nimeni.

  8. Jigodie germană mută te trezești din când în când și atunci doar slava Ucraina știi să spui…

  9. A mai bifat o excursie , a mai dat ceva din gaura. Nea Hitlerica il doare-n cooo oor de romani. Nu se intersecteaza la intoarcere cu vreo racheta ? Nu mai conteaza a cui….

  10. Scena internationala este deja polarizata in doua grupuri:
    -cei impotriva invaziei Ucrainei, cele mai multe state
    -lingaii lui Putin, care sunt de acord mai mult sau mai mascat cu agresiunea.
    Probabil ca de la inaltimea considerabila a d-lui Iohannis nu se vede aceaasta polarizare…….[Rumburak]

  11. Bă agariciule, dar de poporul tău, de țara ta România nu te apucă mila?…
    De familile sărace din românia, de frigul din case,de creșterea prețurilor, nimic dle navetist?…

  12. Și rușii au spus ca nu vând niciun strop de petrol la preț plafonat.
    Petrolul nu se strică dacă nu-l extragi, dar industria UE o ia în RIMĂ …?

  13. Inseamna ca NATO va invada Urcania prin Delta Dumarii chipurile ca sa-i ajute pe mercenarii urcani sa recupereze Crimeea. Ceea ce va duce la un razboi pe fata NATO-Rusia care se va sfarsi cu activarea Butonului Rosu.

  14. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
    Plăvane, du-te-acas’!
    După jum’a’ dă an, ai descoperit coada la Prună……[Rumburak]

  15. polarizarea de care face caz johansy este de fapt impartirea in state de condamna rusia si state care aproba sau sint neutre …aliatii lui elensky sint fostele imperiii occidetale canada si sua plus muslele esteuropene de sar in cacat de dragul valorilor europene…supoarterii sau neutri fata de rusia sint fostele colonii exploatate de occident 600 de ani…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.