Criza energetică din Europa stimulează industria hidrogenului 

Hydrogen renewable energy production - hydrogen gas for clean electricity solar and windturbine facility. 3d rendering.

Creșterea bruscă a prețului la gaze a făcut ca hidrogenul verde să pară dintr-o dată mult mai accesibil decât era înainte și, cumva, mult mai la îndemână, relatează Euronews

A devenit mult prea clar cum invazia Rusiei în Ucraina a provocat o creștere bruscă a prețurilor la gazele naturale, lăsând milioane de europeni să se lupte cu facturi energetice foarte mari și presând și mai mult guvernele să ajute și să sprijine sursele alternative de energie. După nouă luni de război, criza are și o parte bună în ceea ce privește viitorul energetic al continentului.

Creșterea bruscă a prețurilor la gaz a făcut ca hidrogenul verde – produs exclusiv din energie regenerabilă(electroliza apei) – să devină brusc mult mai accesibil decât era înainte, stimulând investițiile și interesul pentru un sector care ar putea ajuta blocul comunitar să își reducă emisiile de carbon. Analiștii și actorii din industrie spun că este o veste binevenită, dar nici nu ar trebui să ne bucurăm prea mult, deoarece această schimbare înseamnă în mare parte că toate tipurile de energie sunt costisitoare în prezent și că Europa mai are încă multe de făcut pentru a construi o economie competitivă a hidrogenului verde.

„Încă trebuie să ne facem temele pentru a mări producția și apoi să îmbunătățim tehnologia pentru a o face mai competitivă din punct de vedere al costurilor”, a declarat pentru Euronews Next Stefano Innocenzi, șeful New Energy Business la Siemens Energy. „Așadar, provocarea pentru noi rămâne aceeași. Trebuie să lucrăm pentru a reduce costurile”, a continuat acesta.

Hidrogenul, un gaz cu grad mare de combustie, este cel mai simplu și mai abundent element de pe Pământ, dar nu există de obicei în formă liberă și trebuie extras din compuși care îl conțin, cum ar fi apa, cărbunele, gazele naturale sau biomasa.

Hidrogenul a fost folosit de mult timp ca și combustibil pentru rachete, în rafinarea petrolului, pentru a produce amoniac pentru îngrășăminte și pentru a fabrica oțel și produse chimice. Dar producerea acestuia se bazează de obicei pe gaz natural sau pe cărbune, în procese care emit cantități mari de dioxid de carbon. Acest tip de hidrogen de origine fosilă este denumit în mod obișnuit hidrogen „gri”. Experții din industrie estimează că aproape 95% din producția de hidrogen utilizează în prezent combustibili fosili și generează o cantitate de CO2 egală cu emisiile Regatului Unit și ale Indoneziei la un loc.

În schimb, hidrogenul „verde” este produs prin descompunerea apei în cele două componente ale sale – apă și oxigen – folosind electricitate din surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia eoliană și solară.

Experții spun că acest tip de hidrogen „curat” ar putea înlocui combustibilul fosil în sectoarele care se străduiesc să își reducă emisiile de dioxid de carbon deoarece nu pot trece cu ușurință la electricitate – gândiți-vă la industria grea, cum ar fi producția de oțel, sau la transportul greu.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1088 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Criza de resurse rusesti va stimula independenta fatza de Rusia putinantropului.
    Pana omului nu-i bagi un facalet in fund, nu-l vei face sa gandeasca cum sa scape de facalet.
    Mai taras, mai grapis, mai sontac, Europa va ajunge sa se urineze pe gazele si curentul santajistului si criminalului de la Moscova.
    Rusia va ajunge sa se roage de Europa sa-i cumpere resursele, din cauza ca rusolacii nu-s capabili sa faca decat bombe si rachete.
    Niciun produs rusesc nu este competitiv la nivel mondial. Fac numai porcarii de proasta calitate.
    Nu-s capabili sa dea altceva in afara de resurse primare…..[Rumburak]

  2. electroliza apei nu se realizeaza folosind electricitate, daca avea randament ridicat, era ieftin nu s-ar fi folosit pana acum. Nu-i cumva o falsa amagire ca si folosirea schimbatorilor de ioni pt desalinizarea apei de mare?

  3. Nevoia te invata [Rumburak]- Pai sigur ,nu se compara cu Romania care tot ce produce este de buna calitate si cautat pe toate pietele internationale.O sa simti dumneata stimabile [Rumburak] lipsa inporturilor venite de la rusi ! O sa inportam si de o mai proasta calitate ,dar si cu mult mai scump comparativ cu ce primeam de la rusi.Deocamdata sintem sfatuiti sa facem economie pt. ca deocamdata nu mai inportam nimic de la nimeni inafara doar de promisiunile prietenilor dumitale americanii.Cam asa se intimpla atunci cind facem pisu contra vintului,ne stropim singuri pe fata .

  4. Pai si : Poate exista electroliza fara folosirea electricitatii ?????. Hidrogenul, da, poate fi obtinut si prin alte procedee, numai ca toate necesita mari cantitati de energie, fie electrica ,fie termica, ceea ce il face foarte scump. Mai sunt si alte probleme serioase: stocare, transport, siguranta folosirii, etc. care determina costuri foarte mari, deci folosirea lui este neeconomica.

  5. Cea mai tare e bomba cu hidrogen. Cu ea se rezolvă radical problema energiei.

  6. Asta cu hidrogenul este o poveste pentru Greta si de adormit prostimea ! Deocamata e doar o poveste pentru gura sobei ca iarna vine oricum in fiecare an !!!

  7. Mâine se va preda la școală că piața, nu că cineva a plănuit (conspirat pt apdatați) a făcut ca omenirea ,nu un grup ascuns, să investească în periculosul hidrogen.
    Știați că: Hidrogenul se scoate cel mai ieftin din gaz metan? Desigur cu pierderi.

  8. Povești pescărești.Altă prostologie marca Bruxelles.Se poate produce, ieftin, biopetrol cu alge, din resturi vegetale și organice dar, evident, diminuează profitul industriei petroliere iar hidrogenul poate fi produs de centrale maree-motrice și injectat direct, peste gazul natural în rețeaua de gaze pentru consum.Hidrogenul nu poate fi stocat ca atare pentru că scapă prin difuzie iar stocarea covalentă are randament prost
    E periculos și scump.Sper ca tembelii să nu repete isprava cu Synthia pentru că daca o fac, n-am dus toți, cu planetă cu tot.

  9. @GHIA: Mai mult de atit, hidrogenul nu se produce industrial prin electroliza, ci tot din materii prime fosile, asa cum spunea alt comentator. Singura sursa de energie care poate inlocui combustibilii fosili este cea nucleara, da si aceasta cete resurse importante.

  10. Toti vad verde peste tot, eu vad negru in fata ochilor cand aud de exprimarea „verde, mai mult verde, bio, +”!
    – De ce se taie padurile, daca toti vad verde in fata ochilor si pe gura?
    – De ce nu se face reciclare bio pentru a fabrica energie in Romania?

  11. Acum ceva timp se vorbea despre extragerea H2 din Hidrogen Sulfurat H2S care se gaseste din belsug in profunzimile Marii Negre.
    Exista si o tehnologie specifica pentru acest lucru, deasemenea si un patent detinut de un fost ofiter SIE (Constantin Rauta) acum stabilit in SUA.
    Au existat studii ale Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice (ICSI) din Rm. Vâlcea (fosta Uzină G) care a demarat, în anul 2004, cercetări în domeniul transformării H2S în energie electrică. De mult timp se putea face un program pilot pentru extragerea H2 dar se pare ca Ministerul energiei nu a fost interesat de asa ceva. Nici nu ma asteptam la asa ceva. Se stie foarte bine cat de buni „manageri” sunt cei de la acest minister. Mintia este un exemplu elocvent.

  12. „Recuperarea spune:
    14 mai 2019 la 12:33
    Sulfului din hidrogen sulfurat nu are nevoie de brevet pt. ca instalatia exista in schema unor combinate chimice de peste 40 de ani, varianta arderii hidrogenului sulfurat pt. generare de abur energetic implica poluarea atmosferica, bioxidul de sulf in contact cu vaporii formeaza acidul sulfitic. Sulful recuperat poate fi folosit la obtinerea de acid sulfuric, proces puternic exoterm, care poate genera abur pt. o turbina, dar destul de putin poate 45Mw. In concluzie debitul de H2S trebuie sa fie suficient de mare ca sa poata fi trecut printr-o coloana de lichefiere, apoi trecut pe un pat de catalizator, iar sulful folosit pt producerea de acid sulfuric, bun pt acumulatori pt. ca nu contine fier asa cum se intanmpla cu acidul obtinut din pirita. In Romania daca nu s-a dat la fier veche cele doua instalatii pot fi relocate pe malul marii si folosite sa produca, daca captarea si transportul hidrogenului sulfurat nu-i prea scumpa si periculoasa din cauza toxicitatii. In concluzie vise…”

  13. Hahaha, „ar putea inlocui”… sa inlocuiesti 1000 Mwh de gaz, ai nevoie sa consumi vreo 1600Mwh de electricitate ca sa produci 1000 Mwh de hidrogen. Hidrogenul e o solutie doar daca o sleahta de imbecili, prin masurile luate scumpesc excesiv sursele de energie ieftina, si dupa aia focile, gen Greta si alti ecologisti , sunt puse sa aplaude. Ma uitam acum vreo 4-5 luni in SUA, erau statii de hidrogen, care produceau pe baza de curent de retea (cam 80% fosil) si un plin, vreo 5L de hidrogen facea cat un plin de benzina, cand ajunsese sa fie vreo 8$ per galon. Acum vreo 2 luni era unu in Olanda, facea calculul ca e mai bine sa-si incalce Tesla de la generator pe benzina decat de la retea, nu cu mult cativa centi, era practic la paritate. In conditiile in care energia electrica o sa se tot scumpeasca, daca nu vin cu solutii sa incarce toti pe gratis, o sa fie interesant

  14. Baaiii papagalilor,pana la HIDROGEN verde la scara industriala este cale lunga,ca de la Pamant la Luna. Tot ce este acum sunt incercari de LABORATOR,cu mari cheltuieli. Hidrogenul verde este un gaz regenerabile produs prin electroliza din APA (cine are destula azi!?) cu ajutorul energiei eoliene (cine are destula!?),hidroelectrica si solare. Hidrogenul verde poate COSTA intre 3 si 6 dolari/kg.,in timp ce hidrogenul obtinut din combustibili fosili costa intre 1 si 1,8 dolari /kg.In cele din urma,ar trebui construita o noua infrastructura pentru a distribui HIDROGRNUL verde la scara mai mare. Unul din cele mai mari obstacole in trecerea la hidrogenul verde il reprezinta costurile masive de productie implicate. Asa ca va mai trece cateva generatii pana la idea de azi!.

  15. Cand are de gand Severin sa faca echitate in molecula de apa (H2O2), cum a promis public ?

  16. hidrogenul sulfurat din Marea Neagra s-a mai încercat și pe vremea comuniștilor. Problema consta în deranjanta pungilor de hidrogen, dacă se ridica necontrolat și pleacă aiurea spre țărm?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.