Klaus Iohannis și Tudorel Toader, la ora Constituției: „Inacceptabil”

Președintele Klaus Iohannis a citat miercuri, la bilanțul Parchetului General, din articolul din Constituție privindu-i pe procurori, subliniind că aceștia sunt sub autoritatea ministrului Justiției, nu în subordine, dar „se face în mod deliberat o confuzie între aceste două sensuri, tocmai pentru a se induce ideea unui control mult mai amplu asupra procurorilor”.

„Ministerul Public are un rol constituțional foarte bine definit. Procurorul este un reprezentant al intereselor generale ale societății şi un apărător atât al ordinii de drept, cât și al drepturilor și libertăților cetățenești. Alăturarea acestor atribuții nu este întâmplătoare. În virtutea lor, procurorul se bucură de statutul de magistrat. Imparțialitatea, integritatea și profesionalismul procurorului îl fac pe acesta responsabil de corecta şi completa instrumentare a dosarelor, cu deplina respectare a drepturilor civile ale tuturor celor implicați în procesul penal. A devenit un obicei în România să se dezbată intens statutul procurorului. În aceste discuții se invocă frecvent articolul din Constituție care stabilește că activitatea procurorilor se desfășoară sub autoritatea ministrului justiției. Vreau să fiu foarte clar aici: sintagma din Constituție este «sub autoritatea ministrului justiției», și în niciun caz «în subordinea ministrului justiției». Se face în mod deliberat o confuzie între aceste două sensuri, tocmai pentru a se induce ideea unui control mult mai amplu asupra procurorilor decât cel prevăzut de Legea Fundamentală. Este doar o încercare de a slăbi independența procurorilor și de a legitima supunerea lor față de voința politicului, fapt inacceptabil”, a spus președintele.

În același discurs, Iohannis a acuzat că se observă în unele discursuri politice și mediatice o tot mai mare grijă față de soarta unor inculpați și condamnați penal, „care sunt evident deranjați că sistemul judiciar își face treaba în ceea ce îi privește, tulburându-le liniștea și afectându-le bunăstarea”.

„Se încearcă în mod fals acreditarea ideii că procurorii sunt inamicii societății. Dimpotrivă, procurorii sunt de aceeași parte a baricadei cu cei care vor aplicarea legii, iar de cealaltă parte se află câțiva indivizi certați cu legea, care au tot interesul să decredibilizeze justiția. Să fim bine înțeleși: Constituția României nu face nicăieri vorbire despre dreptul la liniște al celor care încalcă legea. Legea Fundamentală prevede explicit că «nimeni nu este mai presus de lege», că «cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări». Magistrații sunt cei chemați să se asigure că aceste dispoziții constituționale se aplică, astfel încât societatea românească să aibă certitudinea că democraţia se consolidează şi că viitorul său european nu este pus în pericol.  Tocmai de aceea este obligatorie existența unui cadru normativ clar şi predictibil, în care orice magistrat își desfășoară activitatea independent și eficient, fără să fie supus vreunei comenzi din partea unei majorități politice conjuncturale și vremelnice. În mod evident, asigurarea unui proces corect, înfăptuirea unei justiții drepte, nevoia de locuri de detenție care să asigure condiții civilizate sunt de necontestat și țin de respectarea unor drepturi umane fundamentale. Din păcate, acum nu se discută despre chestiuni de fond, care pot fi în mod cert îmbunătățite, ci se încearcă intimidarea celor care aplică legea. În acest context, cu atât mai important este ca magistrații să nu uite niciun moment rolul esențial pe care îl au nu doar în înfăptuirea actului de justiție, ci și ca reper de responsabilitate și moralitate în societatea românească. Dacă există erori, ele trebuie corectate cu celeritate. Dacă se fac greșeli, cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere, iar acolo unde se constată abuzuri, sancțiunile trebuie aplicate urgent și cu severitate. Cea mai bună apărare împotriva oricăror încercări de denigrare a unei profesii este asigurarea unui standard înalt de etică și profesionalism și rezolvarea eficientă a acelor probleme punctuale care sunt inevitabile în orice domeniu.

Orice raport de activitate ne invită să privim către viitor. Trebuie găsite şi implementate la nivelul Ministerului Public măsuri pentru eficientizarea instrumentării cauzelor, pentru reducerea numărului de dosare și pentru echilibrarea volumului de activitate al parchetelor. Toate acestea pot contribui la consolidarea progresului făcut până acum de Ministerul Public. De asemenea, cred că România are nevoie să dezvolte politici publice și o legislație care să pună mai mult accent pe măsurile de prevenire a fenomenului infracțional și pe educarea cetățenilor, în special a tinerilor, cu privire la efectele negative ale încălcării legii penale. Românii nu își doresc ca infractorii să facă legea și magistrații să fie subordonați politicului. Societatea a înțeles că o Românie modernă nu poate fi clădită pe nisipuri mișcătoare, iar unul dintre pilonii de bază ai democrației, mă refer, desigur, la o justiție independentă, trebuie să funcționeze în cel mai eficient mod cu putință. Justiția este un serviciu public, iar cetățenii au așteptări mari în acest sens de la magistrați. Vă doresc succes în activitatea dumneavoastră și vă asigur că voi rămâne un susținător ferm al unei justiții independente și funcționale, care garantează şi respectă drepturile și libertățile cetățenilor”, și-a încheiat Klaus Iohannis discursul.

Reacția lui Tudorel Toader

La scurt timp, ministrul Justiției a reacționat pe Facebook la declarațiile președintelui privindu-i pe procurori, Tudorel Toader susținând că „nimeni nu a afirmat că procurorii își desfășoară activitatea sub controlul ministrului Justiției”.

„Pentru corecta informare a opiniei publice: Art.132 din Constitutie prevede că” procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului justiției”. Nimeni nu a afirmat că procurorii își desfășoară activitatea sub controlul ministrului justiției”, a scris Toader pe pagina sa de Facebook.

Tudorel Toader nu a fost prezent miercuri la bilanțul Parchetului General.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8516 Articole
Author

44 de Comentarii

    • Te referi la poetul de la justitie?Ai putea fi mai politicos cu ex-procurorul caruia totul ii pute in Romania…poate se duce in Bali?

    • ce sa te astepti de la boul solemn; iar cei care ii scriu textile, pe care le citeste cu intonatie, ca la clasa a doua, sunt cam la fel de bouleni, vorba lui Creanga; daca tacea, cum face mai tot timpul, filosof ramanea

  1. Procurorii nu sunt magistrați!. Sunt avocații statului!. Nu mai suntem Republica procurorilor din iulie 2012, acum suntem COLONIA procurorilor!.

    • Asa e „geo”, numai ca neocomunistii care au impus cu forta legea fundamentala au dorit o republica a procurorilor
      pentru a stopa dosarele loviturii de stat si ale comunismului la fel de criminal!!! Incadrarea abuziva a procurorilor
      in categoria magistratilor se bate cap in cap cu ierarhia(subordonarea!!!)din Procuraturi, dar si cu situarea acestora
      sub autoritatea Ministrului de Justitie!!Judecatorii au o singura subordonare, ADMINISTRATIVA! Separat se afla sub
      incidenta LEGII RASPUNDERII JUDECATORESTI!!! Judecatorii sunt INDEPENDENTI spre deosebire de procurori care au mai
      multe trepte ierarhice de subordonare si control intrainstitutional si sub autoritatea min. Justitiei…

    • Procurorii nu sunt avocatii statului ci mai mult de atat.
      Cititi constitutia.

  2. „Potrivit președintelui, românii nu își doresc ca infractorii să facă legea și magistrații să fie subordonați politicului.” Total greșit, nene președinte. Românii nu-și doresc ca magistrații să fie în subordinea infractorilor care ajung să facă legea. Acesta și este pericolul schimbării legilor Justiției: ca oamenii politici care sunt recunoscuți și ca infractori chiar la nivel instanță europeană să ajungă să-i comande pe magistrați spunându-le ce, unde și cât au voie.

    • Lupule bavarez, Parlamentul(politicul ales de popor!!!) face legile pe care magistratii( NUMITI!!!) le APLICA , cu CONSTITUTIA in mana! Anticonstitutionalul a uitat sa vorbeasca de politia politica a procuraturilor executata la comanda!!!Alogenul a uitat sa ne
      vorbeasca de AUTORITATEA PRESEDINTELUI care, aplicand subterfugiul nulitatilor care-l consiliaza, DEVINE LA FEL DE NULA, ADICA NU
      AR EXERCITA NICIUN CONTROL..Intoarce-te la haita pe care ai parasit-o pentru ca iti lasa doar oasele de ros…Vreti ca infractorii
      din procuraturile securiste sa controleze politicul? Pana si Constitutia e elaborata sub autoritatea(controlul!)parlamentar fiind supusa votului popular PER ANSAMBLU, NU PE ARTICOLE! Inamovibilitatea magistratilor nu poate fi rupta de respectarea Constitutiei
      (elaborata de o COMISIE SPECIALA PARLAMENTARA!!)si a legilor elaborate de Parlament. De doi lei subterfugiul autoritate-control…

  3. Pt Klaus. Din constitutia germana:
    Durch das Grundgesetz ist die Staatsanwaltschaft der Exekutive zugeordnet Tradus: Prin constitutie procuratura tine de executiv, deci de guvern, deci de ministrul justitiei. Judecatorii tin de „Judikative” deci puterea juridica.
    La nazisti e altfel, toate puterile tin de servicii.

    • …pentru ‘Lămuritorul’…dacă pe voi vă doare în ‘editat’ de constituţia germaniei de ce ţipaţi că vreţi o ‘ţară ca afară’?…acum nu mai este bun modelul ?…să ştiţi că pe noi,oamenii normali,ne interesează ca România să se integreze sub toate aspectele (inclusiv juridic) în Europa…

    • Bravo, dle „bravo”! Exact ca in Romania, dar tantalaii anticonstitutionali habar nu au de identitatea cu situatia de
      la noi!!! Numai ca acelasi Grundgesetz nu-i considera magistrati pe procurori…

  4. Te umflă râsul! Neamțul ne explică limba română. Jawohl, mein Fuhrer!

  5. E greu cu limba romana……poate CCR va face lumina…asta daca lb romana va fi inteleasa corect…ce pacat ca avem doar o lb oficiala…

  6. Constitutia NU vorbeste nicaieri despre Dreptul la liniste al celor care incalca Legea!
    Excelent!!

    „Liniste” prin Madagascar, Brazilia, Costa Rica…

    • @caca
      Iar ai aparut pocitanie ruseasca?Si ar trebui sa ai putin respect pentru fasaitul de la justitie,sa-l faci borfas pe fata…e prea mult pentru unu’ ce-a bagat la Socola pe cartitorii regimului socialist.

    • Sunteti niste nerozi nevindecabili. Legea incalcata de oamenii legii cum se numeste, tontolaie? Incalcarea legii trebuie demonstrata
      fapt care nu are legatura cu tampenia „dreptului la liniste”. Penalul suprem s-a pronuntat anticipat fara sa respecte Constitutia
      care stipuleaza expres prioritatea prezumtiei de nevinovatie. Pana si Plagiatoarea beneficiaza de acest drept care nu-l recunoaste
      altora!!! De unde stii tu, o nimeni in drum, cine e penal/infractor inainte de pronuntarea definitiva a unei condamnari?
      Ineptilor, ce rol au AUTORITATILE UNUI STAT SI CUM SE EXPRIMA/APLICA AUTORITATEA ACESTORA??

  7. Atunci cand confunzi „Politruc” cu „om politic” in discursul public, este scuzabila orice alta neintelegere a Limbii romane.

  8. Saracul klaus, sarac cu duhul, nu altfel.
    Ia de aici herr klaus, din DEX:

    AUTORITÁTE s. f. 1. putere, drept de a comanda, de a da dispoziții, de a impune ascultare. 2. organ al puterii de stat competent să ia măsuri și să emită dispoziții.

    SUBORDONÁRE, Raport de ierarhie între organele puterii de stat sau între cele ale administrației de stat, ori între acestea și organele puterii care le-au ales, în temeiul căruia organul superior îndrumează și controlează activitatea organului inferior.
    Oricum ai da-o, procurorii sunt subordonati ministrului justitiei.

    • Bravo, „livia”! Dar nu te astepta ca acesti disperati sa inteleaga. Toti sunt simpli roboti dirijati de la distanta…

    • Ce conteaza a impune ascultare,daca nu inseamna subordonare ? Adevarul e ca dom.prezident confunda subordonarea cu „slujirea liichea-nului,asa cum confunda penalul cu inculpatul si viceversa de nu mai intelegi nimic…

  9. Dupa cum ne traduce TALMACIUL se vede ca limba ROMANA nu se poate invata fara profesor!
    Sub „autoritatea” nu inseamna „subordine” pentru Ionica de la Sibiu!SI CREDE CA NE-A FACUT PRAF cu traducerea asta!
    Autoritatea este pentru el, asa, un fel de scuipat printre dinti la colt de strada!
    Adica mai clar – Autoritatea lui Ionica este egala cu zero – el este doar in subordinea UE si SUA!
    Acum am inteles! De asta nu e bine sa existe alogeni in institutiile statului!

  10. Domnule Președinte Iohannis dacă ne iubesc atât te intens procurorii de ce nu propuneți să poarte haine de călugărițe. Dumneavoastră fiind Sibian să se cheme ordinul procurorilor ursulini. Cât despre ce înseamnă în limba română autoritate, este jenant să dați lecții unui profesor de drept român chiar dvs. care vorbiți românește mai rău decât toți deputații și senatorii unguri pus celelalte minorități la un loc.

  11. Trebuie sa-mi rapesc cateva minute ca sa lamuresc o „motostivuitor” care crede ca altii sunt saraci cu duhul, si nu ea, saraca. Papusica, Min. Justitiei poate sa ia masuri si sa emita dispozitii (de maine veti fi imbracati in rosu comunist, culoarea PSD, de exemplu) in ceea ce-i priveste pe procurori (si a si luat masuri -proaste si nefondate, dar nu conteaza- cand Tulburel Toader s-a repezit s-o demita pe Kovesi) lucru ce tine de AUTORITATE, DAAAAAR NU POATE SI NU TREBUIE SA-I INDRUME SI MAI ALES SA LE CONTROLEZE ACTIVITATEA PROCURORILOR, lucru care ar tine de SUBORDONARE. Te-ai prins, papusel?
    AUTORITÁTE s. f. 1. putere, drept de a comanda, de a da dispoziții, de a impune ascultare. 2. organ al puterii de stat competent să ia măsuri și să emită dispoziții.

    SUBORDONÁRE, Raport de ierarhie între organele puterii de stat sau între cele ale administrației de stat, ori între acestea și organele puterii care le-au ales, în temeiul căruia organul superior îndrumează și controlează activitatea organului inferior.
    Oricum ai da-o, procurorii sunt subordonati ministrului justitiei.

    RĂSPUNDE

    • Despre cine discutam?Despre experta in crapaturi feminine sau „imunoglobina” ce vede pensia minima crescand de la 5200 la 6400?Sa traim bine…maine ma pensionez.

    • ai dreptate, de ce să se bage ministerul justiţiei în treaba serviciilor secrete…

    • Nelamuritule, ai timp berechet, dar nu stii sa-l umpli! Mai nou o sa prestezi in folosul comunitatii…de informatii!!!
      O sa te trimita autoritatile in strada sa-i lamuresti pe anarhisti sa se retraga ca sa poti lucra la deszapezire sau
      dupa caz la deratizare!!! Vei incepe cu tine insuti ca proba…

  12. Trebuie sa-mi rapesc cateva minute ca sa lamuresc o „motostivuitor” care crede ca altii sunt saraci cu duhul, si nu ea, saraca. Papusica, Min. Justitiei poate sa ia masuri si sa emita dispozitii (de maine veti fi imbracati in rosu comunist, culoarea PSD, de exemplu) in ceea ce-i priveste pe procurori (si a si luat masuri -proaste si nefondate, dar nu conteaza- cand Tulburel Toader s-a repezit s-o demita pe Kovesi) lucru ce tine de AUTORITATE, DAAAAAR NU POATE SI NU TREBUIE SA-I INDRUME SI MAI ALES SA LE CONTROLEZE ACTIVITATEA PROCURORILOR, lucru care ar tine de SUBORDONARE. Te-ai prins, papusel? P.S. ACESTA ESTE COMENTARIUL CORECT, NU CEL PUBLICAT INITIAL, ramas cu copy-paste din comentariul papuselului.

  13. haha, a ajuns de tot rasul tudorel al nostru. vorbeste si el de sub pat ca in bancul ala. hahahah

  14. Un lămuritor mercenar postează replici grobiene si de joasa speta .de ce nu cenzurati agresivitatea fata de opiniile critice decente ? De ce acest postac are voie sa jigneasca sau are regim special de servicii

  15. CCR a lamurit, cel putin partial, in ceea ce consta autoritatea ministrului justitiei asupra procurorilor. Conform judecatorilor CCR aceasta autoritate consta practic in rolul central pe care il are ministrul in procesul de numire si de revocare din functie a procurorilor sefi. Tot CCR a decis ca in procesul de numire si de revocare din functie a procurorilor sefi, Presedintele Romaniei nu are nici-un rol constitutional insa Parlamentul prin lege organica il poate introduce si pe presedinte in aceasta procedura.

    Autortiatea ministrului inseamna practica ca el ii poate revoca sau poate propune revocarea din functie a procurorilor sefi si tot el decide cine sa ocupe cele mai intalte functii din Ministerul Public. In ceea ce priveste dreptul presedintelui de a refuza revocarea procurorilori sefi nu este clar daca actuala lege prevede acest drept insa in conformitate cu decizia CCR Parlamentul il poate exclude complet pe presedinte din procedura de revocare. Daca legea l-ar exclude pe presedinte din acest proces atunci el clar nu s-ar mai putea opune revocarii procurorilori sefi. O astfel de lege ar fi constitutionala.

    Alte aspecte ce tin de autoritatea ministrului justitiei asupra procurorilor se stabilesc de Parlament prin lege si CCR decide daca aceste aspecte sunt sau nu constitutionale. Cert e ca a avea autoritate asuprea unor oameni inseamna in mod obligatoriu ca poti influenta activitatea respectivilor oameni. Deci ministrul trebuie sa aiba mijloace prin care sa influenteze activitatea procurorilori. Ori atunci cand cineva iti poate influenta activitatea nu poti fi independent.

    • Adriana83, pacat de axiomele impotmolite la concluzii! CCR a stabilit/interpretat ceva existent, asa ca ambiguitatile
      prezent-viitor din comentariu sunt creatoare de confuzii. Alogenul nu a refuzat nicio revocare pana acum si indarjirea
      cu care neoficial declara ca se opune, fara un document de refuz,altfel semna imediat documentul, arata disperarea
      neputinciosului. O cerere de revocare nu poate fi ignorata la infinit! Alogenul vrea sa le demonstreze celor care-l au
      sub… control ca e loial, declarativ, dar oficial e obligat sa o revoce. Toti securistii disperati fac voit confuzia
      intre DREPTUL MINISTRULUI DE A REVOCA si o pretinsa lipsa a autoritatii de…control a acestuia.

  16. Iata ca Werner Intaiul, dupa prim Baseul Traian, ne si traduce, din neamta, Ca pe noi ne „traduce”, e de la-nceput. In campania versus Ponta, si lui data arama pe fata, m-a surprins ca nu stia nici Constitutia, nici prerogativele functiei ce ravnea. Gresit, teatru ieftin, primarul citind-o macar. Se prefacea doar, sa poata apoi sa zica ca nu o stia, de la-nceput stiind c-o s-o-ncalce. Cum a si procedat imediat. Mai stiind,insa, si ca are jocurile dinainte facute /dovedita experienta „sufrageria” din 2012, reusita deplin, apare clar ca experienta ei a putut fi si in 2014 „pusa in opera” cum s-a si intamplat. Revenind, acum Werner ne traduce noua, care begeti si desi, din romana, tot chiar in romana. Din desteptaciunea de profesor candva la clasele V (cinci) la prostii care ne crede pe toti. Aprofundand, pe intelesul (voit) lui despre „sub autoritate”. Care, si pe DEX, dar neaos noua, deja defineste O IERARHIE. Adica, cum „clar ca vaca” /o vorba, cineva este peste, in timp ce altcineva sub. Cum „ca la Ploiesti” (si ca „in tema”) o-ntoarce, o, ca in materia lui baza /daca nu si uitata, „teorie a relativitatii”. Uitand (sau prefacandu-se) ca, totusi, el nu a fost si nu e si nici nu va fi (nici in materia lui) un Einstein, ci numai un…Werner /rezonand a si wermorel, de stropit pe pereti cum dau la pomta diversi pripasiti, si ca ambasadori. O, deci, cum se zice, „scula”, de mannoperat o lucrare.

    • @Dr.King. Mie imi place atunci cand oamenii ma contreaza in mod inteligent si cu argumente pentru ca in felul asta imi pot da seama uneori ca opiniile mele sunt gresite. Nu este cazul dvs. Comentariul dvs. izvoraste dintr-o frustrare pe care o aveti din cauza ca nu puteti sa ma contraziceti. De fapt eu doar am scris despre o decizie a CCR care cel mai probabil v-a produs aceasta frustrare si scriind acest comentariu, care evident este o prostie, va mai descaricati putin de aceasta frustrare.

  17. Cu riscul de a repeta ceea ce au mai spus si altii, reproduc din DEX care este explicatia si sensul cuvantului AUTORITATE:
    „AUTORITÁTE, autorități, s. f. 1. Influență general acceptată a unei persoane, a unei organizații sau a unei instituții în diferite sfere ale vieții sociale. 2. (Jur.) Putere, drept de a emite dispoziții, de a impune ascultare. 3. Organ al puterii de stat competent să ia măsuri și să emită dispoziții cu caracter obligatoriu. ♦ Reprezentant al unui asemenea organ al puterii de stat. [Pr.: a-u-] – Din fr. autorité, lat. auctoritas, -atis.”
    Cred ca nu ami este nimic de comentat! Ce naiba, trebuie sa ne traduca cineva din romana in romana???

    • In final conteaza ceea ce zice Curtea Constitutionala. Deocamndata CCR a zis ca autoritatea ministrului inseamna ca el are rolul central in numirea si revocarea din functie a procurorilori sefi. Cu alte cuvinte numirea si revocarea procurorilor sefi este pur politica.

      Probabil ca nu se va fi acceptat ca ministrul sa intervina direct in cazurile instrumentate de procurori insa cel mai probabil se va perminte ca ministrul sa verifice activitatea procurorilor si daca nu este multumit sa poate sa ii demita pe procurorii sefi.

      In final nici vorba de independenta procurorilor, numai judecatorii sunt independenti si asa zice si Constitutia. Demnitarii straini care vorbesc despre independenta procurorilor din Romania isi bat efectiv joc de noi pentru ca procurorii la noi, conform Constitutiei, nu sunt independenti si asa este in majoritatea democratiilor lumii.

  18. Traim momente critice in care abuzurile binomului SRI-DNA au produs efecte dezastruoase la toate nivelurile. Complacerea in situatia de fata in care Romania nu mai apartine Romanilor, conduce la dezintegrarea statului National Roman. Raportul lui Tudorel Toader dezvaluie starea de fapt in care Romania este complect dirijata spre capitulare. In fata acestei situatii din afara se marseaza greu pentru continuarea subjugarii din toate directiile. Agentul Johannis plantat prin fraudarea alegerilor, citeste cuminte tot ce i se plaseaza pe pupitru, este instrumentul esential in continuarea defraudarii Romaniei, doar pentru acest motiv „l-am votat” !?!?. Ministerul Justitiei e singurul indreptatit sa restabileasca ordinea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.