Japonia şi legăturile ei tangibile cu frumuseţea vechilor tradiţii

Ambasada Japoniei organizează în luna noiembrie o nouă ediție a seriei de evenimente grupate sub egida Lunii Culturii Japoneze.

În acest an nu doar Bucureștiul va găzdui manifestări legate de Japonia, ci și alte orașe precum Cluj-Napoca, Constanța, Brașov și Iași.

Arta aranjamentelor florale

Pe tot parcursul lunii noiembrie vor avea loc manifestări dintre cele mai diverse, între care proiecții de filme de lung metraj, lansări de carte, concerte și ateliere de shamisen, dansuri tradiționale, prezentări de kimonouri, ceremonii ale ceaiului, ateliere de haiku, origami, renzuru, sushi, ikebana, shodo, chigirie, mizuhiki, yumeiho, go, shogi, karuta, hanafuda, conferințe și mese rotunde pe diverse teme, concursuri de karaoke, competiții de aikido, kendo, kenjutsu etc la care vă invităm să participați.

Câtă frumusețe într-un kimono

Organizatorii ediției din acest an sunt: Ambasada Japoniei în România, Japan Foundation, Universitatea Babeș-Bolyai, Arhiva Națională de Filme, Cinemateca Română, Universitatea Româno-Americană, Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru”, Chado Urasenke Tankokai România-Luminiș, Universitatea din București, Editura Humanitas Fiction, Centrul de studii japoneze ASE, Centrul cultural Nobori, Muzeul Național de Artă al României,  Asociația Musashino-Japonia, Universitatea Transilvania, Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, Societatea de Haiku Constanța, Asociația Sakuranbo, Muzeul Transilvaniei, Tenshin, Haramichi Ro, Asociația Cluburilor de Kendo, Iaido și Jodo, Asociația româno-japoneză Himawari, Librăria Cărturești Verona, Muzeul Etnografic al Transilvaniei. etc.

În cadrul evenimentului vor avea loc o serie de manifestări, dintre care spicuim:

Festivalul filmului japonez, ce se desfăşoară între 2 şi 4 noiembrie la Cinemateca Română. Vor fi proiectate filmele Let’s Go, Jets! (2 noiembrie, ora 18.00), De azi, lumea e a ta”/Sekai wa Kyo kara kimi no mono (3 noiembrie, ora 16.30) ; PARKS (3 noiembrie, ora 19.00) ; Tremură cât vrei/ Katte ni Furuetero (4 noiembrie, ora 19.00).

Costume dintr-un spectacol de teatru Noh

La Muzeul Etnografic al Transilvaniei, publicul poate urmări, în 3 noiembrie, la Japonia în caleidoscop (prelegeri, expoziție, recital), iar la Centrul Cultural Nobori sunt programate un  Atelier de prezentare yumeiho şi un Atelier de yukata și kimono.

Dansul Evantaiului

Atelierele vor cotinua şi în 4 noiembrie, fiind dedicate altor domenii : sushi, respectiv, ikebana

Interesant se anunţă Atelierul-spectacol Arta îmbrăcării kimonoului” de la Universitatea Româno-Americană (6 noiembrie).

Eleganța costumelor tradiționale japoneze

De neratat, Expozițiea „Musashi, deschisă în 10 noiembrie şi Japonia în imagini, cuvânt, mișcare și gust-ateliere de haiku, gastronomie japoneză, arte marțiale, menită să ofere o imagine a vieţii curente japoneze, ce va avea loc în aceeaşi zi, la Școala gimnazială „Nichita Stănescu”, Mereni, jud. Constanța

Ikebana

Lansarea volumului Chanoyu: Ceremonia japoneză a ceaiului de Gabriel Soga Căciulă, însoţită de o demonstrație de ceremonia ceaiului sunt programate, în 14 noiembrie, la Librăria Cărturești Verona.

În 15 noiembrie va fi inaugurat, la Academia de Studii Economice, Centrul de Studii Japoneze, urmată de o Seară japoneză: lansare de carte (Suspine tandre de Yoko Ogawa) și de un Atelier de shamisen Keisho Ohno, la Librăria Humanitas Cișmigiu.

Un  concert de shamisen și pian, Shamipia, susţinut de Keisho Ohno și Mamoru Motooka (16 noiembrie) va fi urmat, a doua zi, de un Concurs de karaoke (Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”) şi de o Demonstrație de aikido cu participare generală (Universitatea din București, Facultatea de Drept).

Scenă din Prințesa Deocheată, spectacol semnat de Silviu Purcărete

O altă demonstraţie de ceremonia ceaiului va fi urmată de lansarea volumului    Chanoyu: Ceremonia japoneză a ceaiului” de Gabriel Soga Căciulă                                                                                    (Ceainăria Bernschutz, Târgul Internațional de Carte Gaudeamus).

Centrul Cultural Nobori organizează, în 17 şi 18 noiembrie, Ziua porților deschise, cu demonstrații și ateliere de aikido, kenjutsu, origami, shodo pentru adulți și copii. În 18 noiembrie, Muzeul Național de Artă al României găzduieşte Demonstrații de ceremonia ceaiului şi Dansuri japoneze (în cadrul Festivalului Etnovember).

Universitatea din București anunţă o Săptămâna culturală japoneză, între 9 şi 23 noiembrie, iar la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai iubitorii culturii nipone pot prticipa la un Seminar de teatru japonez, între 19 şi 25 noiembrie.

Să amintim şi Festivalul Aki Matsuri de la Centrul pentru Tineret „Jean Constantin” şi Seară de film de la Librarium Iași, Iulius Mall”, în perioada 22-24 noiembrie.

Desigur, nu puteau lipsi din program Campionatul Național de kendo şi o      Seară de jocuri (go, shogi, karuta, hanafuda), programate tot la Iaşi.        

Şi, nu întâmplător, Luna Clturii Japoneze se va încheia în 26 noiembrie, la Centrul de Studii Japoneze ASE, Academia de Studii Economice, cu Simboluri de bun augur japoneze-atelier de confecționat cutii de bijuterii.

 

Stampe-Japoneze din Colecția George Șerban

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.