Jocul periculos pe care îl face statul român pentru Gazprom

Operatorul naţional de transport gaze naturale – Transgaz Mediaş – a fost aspru criticat de către directorul Secretariatului Comunităţii Energie, Janez Kopac, pentru lipsă de transparenţă. Oficialul european a cerut companiei, controlată de statul român, să explice motivele pentru care nu publică datele referitoare la cât gaz rusesc se scurge prin gazoductul care tranzitează România, de la Isaccea la Negru Vodă, prin Dobrogea, aşa cum cere legislaţia Uniunii Europene. „Este inacceptabil pentru un membru UE sa nu publice date transparente. Se poate ca Transgaz sa fi incalcat reglementarile din cel de-al treilea pachet energetic”, a declarat Janez Kopac, pentru site-ul ICIS, specializat in stiri din domeniul energiei.

Transgaz a recunoscut că nu a respectat legislaţia invocând motive obiective legate de imposibiliatea dezvăluirii informaţiilor din contractul cu gigantul rus Gazprom. În caz contrar, susţin reprezentanţii Transgaz, ruşii vor acţiona compania românească în judecată şi vor cere despăgubiri sau vor pune în pericol securitatea energetică regională.

Gazoductul, împărţit în trei conducte, porneşte din Rusia, străbate Ucraina, trece prin România şi Bulgaria şi ajunge în Turcia. Capacitatea de transport este rezervată în mare parte de către Gazprom, în ciuda faptului că UE cere accesul egal pentru toţi cei care vor să introducă gaz în conducte şi să-l vândă. Una din ţevi este rezervată în întregime Gazpromului până la jumătatea acestui an, alta până în 2023 iar cea de-a treia este rezervată bulgarilor de la Bulgartransgaz, până în 2016. Oficialul european citat face referire la cantitaţile secrete pe care ruşii le transportă prin cele două ţevi pe care le au la dispoziţie pentru gazul lor.

Această problemă cu Gazpromul este mai veche şi Comisia Europeană a declanşat în 2011 procedura de infringement împotriva României iar unul din motivele invocate a fost tocmai secretizarea volumelor tranzitate de Gazprom. De atunci şi până azi nimic nu s-a schimbat. „Trangaz nu publică nicăieri capacitatea disponibilă a conductei de tranzit (deși aceasta aparține Transgaz), ba avem chiar o procedură de infringement, evitată printr-un adevărat balet de vreo doi ani încoace, pentru că acea conductă de tranzit spre Bulgaria nu este deschisă accesului nediscriminatoriu pentru companiile românești, Romgaz, Petrom etc. De ce apărăm noi cu înverşunare monopolul Gazprom, nu e clar”, se arată într-un studiu scos de Expert Forum despre banii publici, statul de drept şi economia reală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.