Judecătorul care l-a condamnat la moarte pe Saddam Hussein, capturat

Insurgenți ai grupării extremiste sunnite Statul Islamic din Irak și Levant” (EIIL), precum și militanți ai partidului Baas (la guvernare sub fostul regim) care li s-au alăturat, au anunțat capturarea judecătorului Rauf Rashid Abdel Rahman, cel care în 2006 l-a condamnat la moarte pe liderul irakian înlăturat de la putere Saddam Hussein, transmite Ria Novosti.

Informăm că Rauf Rashid Abdel Rahman se află în mâinile rebelilor”, se menționează într-o postare pe pagina de Facebook a secretarului general al partidului Baas (interzis), Izzat Ibrahim al-Douri.

Informația capturării judecătorului, care în ultimul timp exercita funcția de ministru al justiției în regiunea autonomă Kurdistan, din nordul Irakului, nu a putut fi confirmată din surse oficiale.

Fostul președinte irakian a fost executat, prin spânzurare, în dimineața zilei de 30 decembrie 2006. Autoritățile au pus în aplicare sentința capitală pronunțată de Tribunalul Penal Suprem, în frunte cu judecătorul Rauf Rashid Abdel Rahman, care l-a găsit vinovat de masacrarea a 148 de oameni din localitatea șiită Dujail, ca răzbunare pentru o tentativă de atentat asupra sa, în 1982.

După execuție, simpatizanți ai lui Saddam Hussein au promis să se răzbune” pe cei implicați în represaliile” împotriva acestuia. În 2013, a fost executat călăul care a dus la îndeplinire sentința, lucru ce a suscitat la vremea respectivă critici nu doar în tabăra suporterilor fostului dictator irakian, ci și la nivel internațional, notează Ria Novosti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.