Jurnalistul Hal Vaughan: Coco Chanel a spionat pentru nazişti

Dezvăluirea şocantă despre legătura lui Coco Chanel cu naziştii apare într-o carte despre viaţa creatoarei de modă, informează New York Post. Potrivit autorului cărţii, jurnalistul Hal Vaughan, creatoarea brandului Chanel oferea informaţii organizaţiei militare germane Abwehr.

Jurnalistul Hal Vaughan, născut în Statele Unite şi care trăieşte la Paris în prezent, povesteşte, în cartea „Sleeping With the Enemy: Coco Chanel’s Secret War”, despre colaborarea lui Gabrielle Bonheur, căci acesta era adevăratul nume al lui Coco Chanel, cu naziştii în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit lui Vaughan, Coco Chanel a fost recrutată în Abwehr în 1940, fiind introdusă de unul dintre iubiţii ei, Hans Gunther von Dincklage, un agent secret german.

Dincklage, scrie Vaughan, i-a aranjat relaţia cu oficialii nazişti din Paris şi Berlin, obţinând în schimb ca iubita lui Coco să locuiască la Hotelul Ritz din Paris, ocupat la acea vreme de oficialii nazişti.

Designerul a fost înregistrat în arhivele Abwehr sub denumirea de Agentul F-7124, mai spune jurnalistul. Numele de cod al lui Coco Chanel era „Westminster”, numele unui prieten mai vechi şi fost iubit de-al creatoarei.

În carte se mai spune că Chanel s-a folosit de legătura cu nazişti pentru a-şi recâştiga dreptul de proprietate asupra parfumului Chanel No. 5 de la partenerii ei evrei, Wertheimers, care produceau şi distribuiau parfumul în întreaga lume. Încercarea ei a eşuat. Chanel No. 5 a continuat să fie cel mai bine vândut parfum din istorie.

Coco Chanel a fugit în Elveţia împreună cu Dincklage. A revenit la Paris nouă ani mai tîrziu, în 1970, nefiind niciodată acuzată de colaborare cu naziştii. A murit un an mai târziu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.