La ce-ar servi guvernul PNL-PSD- ceilalți. Cazul educației

Nimeni nu vrea ministerul educației, iar PNL-USR se opun propunerii UMDR de a pune capăt traseismului parlamentar pe motivul ipocrit că e neconstituțional.

Asta spune cam totul despre potențialul viitorului guvern de a rezolva ceva pentru societatea românească. Scenariul care se profilează este cel al partidului care a pierdut alegerile, PNL, care însă președinția și deci serviciile secrete, care va crește de la un sfert din Parlament cît are acum luînd parlamentari de la PSD, AUR, și cine o mai pica. Neconstituțional? Ce prostie: nici nu e nevoie de vreo lege să oprești traseismul, asta a fost o idee proastă a IPP. E destulă o înțelegere între partide ca nimeni să nu primească migranți. Asta e tot! Dar, desigur, avînd în vedere ce oameni de valoare sunt la PSD și AUR, PNL, care a înghițit deja bucăți din ALDE, PP Diaconescu și PSD, de îi ies din gură picioare de pe la Giurgiu și Iași ca în imaginea iadului de Hieronymus Bosch nu are cum rezista tentației. Că doar nu o să avanseze prin meritocrație, adică reușind să convingă populația să îi dea voturi.

De asta, improbabil cum e, scenariul meu-propunere de a face un guvern de uniune națională e mult superior. Oprește traseismul între parteneri, că fiecare se alege cu ceva. Se poate face o înțelegere pentru oprirea politizării, eu nu îi dau afară pe ai tăi, tu nu îi dai afară pe ai mei. Și oricît de curios ar suna, avînd în vedere inconsistența programului PNL+USR mai are și avantajul că se pot totuși negocia și agrea cîteva lucruri. Altele, nu: dar la ora asta nu se poate agrea pe nimic, deci ambițiile sunt oricum reduse.

Guvernul actual, ca și precedentele, a distrus orice infrastructură de cunoaștere pentru a oferi o bază politicilor publice. Ceea ce e un dezastru, că la partide oricum nu e nimic. În vidul creat intră Comisia Europeană -dar cine citește măcar ce spun ei în raportul numit semestrul european, care e mult mai bun ca MCV, Banca Mondială, unde sînt oameni buni, dar complet nedirijați și lucrînd pe stoc, că nu se uită nimeni la ce fac ei acolo și diferite lobbyuri de afaceri, care vin ei de acasă cu ce vor să vadă de la guvernare- și nu putem să îi condamnăm. Pe scurt, există o bază obiectivă și probleme care trebuie rezolvate indiferent cine vine la guvernare și ce au scris prin programe.

Dau numai exemplul educației. PSD, și doar el, a acceptat că problema școlilor în rural, practice a lipsei de acces la școală care duce la abandon, e cea mai importantă. E în programul lor in anul 2004, din păcate nu au făcut destul. Dar măcar recunosc și acționează contra problemei despre care și OECD spune că e cea mai importantă la noi, sărăcia. Trebuie canalizare în școli, transport rural, burse.

PNL+USR, care trăiește din firimiturile de la masa comisiei Miclea și a reformelor stîngace ale favoritului SPP, Daniel Funeriu, a dat cu gura numai pe etica în educație (PNL a numit numai inspectori șefi care au fost pe listele partidului), programa, calitatea profesorilor. PNL+USR dau însă ceva mai multă atenție problemei imposturii în educație față de PSD, unde Liviu Pop conducea un cartel de acoperit frauda academică. Avînd în vedere că PNL a recrutat pe Sorin Câmpeanu din fostul USL nici aici nu le văd mari perspective (USR a dat afară pe toți cei care mai aveau vreo tangență cu educația în partid, gen Vlad Alexandrescu, cum au dat afară pe oricine cu nume și performanțe care poate umbri nesfînta treime Barna-Ghinea-Năsui). Dar, în sfîrșit, chiar cu traseiștii lor, tot au mai multă înclinare decît PSD pentru un control al calității ceva mai drastic, și au echipa de la România educată, pe care nici nu o bagă în seamă, dar ea există, și e destul de competentă.

Nici una din cele două aspecte ale reformei, nici investiția în școli ca să le punem canalizare, nici un control mai strict pe calitate academică nu poate rezolva problema educației pe cont propriu, ne trebuie și social democrație, și lichidarea imposturii în educație. La prima, descentralizarea a fost făcută prost, și nu ne putem baza pe primari care în proporție copleșitoare nu pun canalizare și nu dau burse, trebuie redesenată. La ultima, trebuie reforme, nu vînători de plagiate- trebuie să facem ce spun eu demult, și spune și OECD: desființarea bacalaureatului și evaluării naționale, trecerea la exemene online, pe grile comprehensive, fără specializări, liberalizarea programei și a manualelor (controlăm la ieșire, pe ce trebuie să știe elevii, nu la procesul în sine). Dar, în sfîrșit, nu cerem să alerge unora care merg de-a bușilea, dar să ne asigurăm că măcar nu merg în cerc.

Cele două abordări, de stînga și de dreapta, nu sunt incompatibile. Se adresează unor probleme diferite, care au ambele nevoie de rezolvare.

La fel e și în sănătate, o negociere programatică acolo ar fi infinit mai bună decît orice acțiune sau inacțiune unilaterală.

Coaliția de uniune națională trebuie făcută pentru că nu se poate altfel rezolva nimic, nu pentru că e idealul cuiva. Ambele tabere au numit incompetenți pe capete, oameni care nu ar lua examenul de anul 1 Fundamentele politicii publice. Dar dacă ăsta e nivelul, nu e mai bine să fie un guvern care să acopere cît mai mult din probleme, și cît mai mult din Parlament? Primul ministru nu e o problemă: vă dă Isărescu, importați pe cineva de la Comisia Europeană sau de la Banca Mondială, pe cineva fără de partid, și să fie vice prim miniștri de la toate partidele mari.

Ori alegeri decisive, ori coaliții largi, altfel iarăși traseism și mînăreală la fiecare proiect legislativ. Și aveți totuși o epidemie și o criză economică de rezolvat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Alina Mungiu-Pippidi 127 Articole
Author

21 de Comentarii

  1. N-am inteles de ce sa fie vice-prim ministrii de la toate partidele parlamentare ? De ce sa fie platiti ( si inca bine ) ei si cabinetele lor si de ce sa fie suportata logistica lor( mai mare decat a unui ministru, ca de, )din nenorocitul de buget al Romaniei, daca ei nu fac nimic ? Nu au nici o raspundere ? Si, daca li se da ceva, de ochii lumii, de facut, mai mult incurca lucrurile, ca nu e de demnitatea lor sa accepte, asa fara taraganari si superavizari, tot ce preconizeaza un ministru din subordine ? Pana cand o sa mai platim oameni care nu fac nimic si inca la acest nivel ? Nu-s destuli cati sunt platiti degeaba ? Ministrii ar trebui sa fie oameni de mare viziune, specialisti eminenti in domeniul pe care trebuie sa-l formeze,potrivit propriei viziuni.Daca nu mai exista asemenea oameni, n-au decat sa guverneze tara cu generalii. Macar astia nju se dau cap in cap.

  2. „Nimeni nu vrea ministerul educatiei”.Normal,ce sunt nebuni??! Asta-i o echipa de hoti profesionisti,toti stiu ca de la ministerul educatiei nu au ce fura.Poate niste copii abandonati din vreun asezamint al guvernului,da acum e pandemie si e nasol.Mai e si Interpolul cu ochii pe Romamia cu traficul de minori….Deci NU!! Ministerul educatiei sa-l ia bulgarii..

    • Esti in eroare totala. „Modestele” ministere ale Sanatatii si Invatamantului au avut cautare extraordinare pentru mafiotii securisti deveniti prosperi oameni de afaceri duoa ’90. Au fost mereu doua ministere prafuite dar cu robinetul bugetar generos de la care s-au adapat baietii aratati mai sus iar sumele ciordite in acesti 30 de ani au fost chiar uriase. De ce crezi ca in cele doua sectoare nationale este dezastru total? In nici un caz din lipsa de programe, politici publice, comisii Miclea si alte astfel de povesti ce dau bine la gogomanii ce se cred scoliti ca cei din USR si aiuritii identici care-i sustin.

  3. D-na Pippidi,problema e foarte simplu de rezolvat pentru cineva cu influență dumneavoastră .Bateți la poarta palatului și sigur se va deschide sau poate nu .Sa nu fie vineri ,sâmbătă,duminica sau luni.Locuitorul din palat e foarte preocupat de problema învățământului.,se vede și din realizările din meditații.Daca nu deschide arucatii peste gard propunerile ca-i aceeași treabă.

  4. Vedeti, inca o lauda pentru UDMR, care face cea mai serioasa politica din Romania.
    UDMR a propus stoparea migratiei politice. Este de laudat. Poate nu prin lege, ci printr-un cod de etica din Parlament.
    De exemplu, ai voie sa aderi la un alt partid in timpul exercitarii functiei de parlamentar doar daca ai votat cel putin de cateva ori contra liniei de partid. Doar atunci poti migra. Nu migrezi si apoi votezi pentru ca asta inseamna mita.
    Hai UDMR, se poate. Putem civiliza acest Parlament corupt.

    • Aiurea, ce parlamentar roman ar risca sa migreze la padurarii udemeristi pentru un mandat sau mai putin. Crezi ca ungurii l-ar alege pentru urmatorul? sau viceversa. Este normal sa vrea stoparea a ceva care nu-i ajuta.

  5. Romania se afla in mana unor caricaturi politice cu valoare reziduala!

  6. Pare ca programul rabla „votul psd” inlocuit cu guvernul mieu, mai pe intelesul tuturor:”reciclam votul psd cu altele la alegere, fara conpensari”, este valabil oricand pentru guwernerul mieu! Sa mai aveti pretentii la cetateni sa iasa la vot, leprelor care efwctiv va bateti joc de viata si sanatatea cetateanului!

  7. Deci desfiintam bacalaureatul dar facem examene online? Ai nevoie de meditatii de la tatucul klaus.

  8. Pareloloaga Pippida despre situatia poolitica paralelippipidica!Refacerea USL,cosmarul „celui mai frumos posterior”

  9. Si AUR-olacii ce ministere sa ia ?Ar fi dezirabile Invatamant(ca nu prea au dat pe la scoala),Sanatate(ca le trebuie) si Turism(ca-s toata ziua in Rep Moldova,sa primeasca indicatii de la porucic Spiridonov

    • Fraiere, esti neinformat! AUR deja a cerut (ipotetic in acest moment) ministerul educatiei. Dar din cu totul alte motive decat cel cu buda din fundul curtii la care recurg ieftin toti demagogii. Scoala din Romania trebuie sa redevina o scoala romaneasca si nu una confiscata si mutilata de vanzatorii de neam si credinta ca toti hashtagistii cu capatanile spalate. Nu asteapta nimeni ca apreciata profesoara Mungiu sa abordeze problema grava a invatamantului romanesc si din aceasta perspectiva.

  10. Sa-l faca mai curand Ministerul Needucatiei, fiind f apropiat de realitatea mioritica. Sunt convins ca s-ar batea toti pe el.
    Va inchipuiti cati specialisti cu diplomele de bac luate pe bani s-ar gasi?……[Leo]

  11. BEST-ia securist-legionara „rene/core” a postat din nou la 13:41 folosindu-mi pseudonimul „Charlie” cu marsavia care-l caracterizeaza. De ce spun ca e acest POET RATAT? Numai acest monstru si-a lansat atacurile directe pe acuzarea mea de cele mai ordinare crime, ca as fi „securist”, apoi „nazist(Göbbels-ciuma rosie!?)”, cu luni in urma „legionar”, printre picaturi „bolsevic”, repetat „usr-ist”, de „pdnl-list” nu mai spun!!! De data asta ma face „udmr-ist”, prin gura spurcata a sefului de CUIB „Hunor” m-a declarat „evreu” pt ca nu permit confuzia bestiala pro-marxista de a translata genocidele de la marxism/bolsevism/nazism/legionarism la „evrei/khazari”…
    Dar marsavia postarilor in numele meu nu e doar marca „rene”, existand un „rene de dreapta” care se semneaza „Charlie” si
    foloseste alta tehnica, ATACA COMENTATORII CARE MI SE ADRESEAZA pentru a-i…asmuti impotriva mea!
    In ce priveste articolul discursul e atat de prolix incat inclin sa cred ca autoarea e celebra „Ileana Rollason”. Prolix, prolix, dar tintit pe „legitimarea” unui guvern de „uniune nationala”, adica ceea ce autoarea intr-un puseu neasteptat de
    naivitate nu-si da seama ca inseamna de UNIUNE NATIONALA A DIRECTIILOR REBOTEZATE ALE SECURITATII…Sa vorbesti de acolo de sus, de la catedra de profesor, despre „stanga” si „dreapta” fara sa le pui intre GHILIMELE nu poate demonstra decat naivitatea, iar incapacitatea de a-l identifica pe TRACTORISTUL Ciuciuolacu ca o infama CARTITZA a Securitatii stalinist-rasputiniste-baso-yoha-niste care face de peste un an jocurile Kapo-ului natzi e ingrijoratoare….

  12. Cominternul, Filiala Berlin, e in fierbere cu organizarea unor rebeliuni de „dreapta” si de „stanga” cu tot tacamul specific, Molotov-uri, pietre, rangi si maciuci…Dupa cum se vede „dreapta” si „stanga” nu sunt regizate doar in
    Romania, de o deosebita atentie bucurandu-se in COLHOZUL BOLSEVIC EUROPEAN si sa nu uitam SUA unde Deep (de) State
    a sufocat societatea prin strangularea operata de insasi institutiile statului capturate de Comintern inca dinainte
    de PRIMUL MACEL BOLSEVIC MONDIAL…

  13. „PRAFUL DE PURECI” se fabrica din PURICI, securist AGRAMAT ne norocit capabil doar de multiplicari identitare…Daca nu te
    instruiesti intensiv ofiterul coordonator nu o sa te lase sa faci multi…PURICI pe forum!

  14. „trebuie să facem ce spun eu demult, și spune și OECD: desființarea bacalaureatului și evaluării naționale, trecerea la exemene online, pe grile comprehensive, fără specializări, liberalizarea programei și a manualelor (controlăm la ieșire, pe ce trebuie să știe elevii, nu la procesul în sine). Dar, în sfîrșit, nu cerem să alerge unora care merg de-a bușilea, dar să ne asigurăm că măcar nu merg în cerc.”
    Dupa asemenea sustineri mai are rost sa „analizam”tocana domanei Pippidi ? Sunt suficienti 2-3 de la SNSPA, doi-3 discipoli de-ai dansei facuti pe unde se duce prin Evropa si gata, a rezultat ghiveciul din inv,educatie,sanatate din care ne hranim cu prisosinta , elevii si copiii nostri, ca batranii mor pe capete.
    Da, tante, fara bacalureat si evaluari nationale, ce dracu ii invatati voi, ale soros de toate le mai dati si bnai s atraga pe nas!
    Rusine,madam ,ia-ti rucsacul si masina de scris prostii la brat si mai scri la berlin cate ceva, aia deja sunt imunizati la bacalaureat si evaluari,aia deja sunt „reeducati” de voi, d e una ca Pippidi!
    Rusine !

  15. Atat la educatie cat si la sanatate trebuiesc revazute sistemele existente in anii ’80. Sterse de praf si puse din nou in functiune ! Toti stim carte (evident mai multa decat generatia actuala) datorita educatiei primite in anii 70-80. Inclusiv doamna Mungiu.

  16. @charlie 16:24: Mi-a placut ultima parte a postarii si nu pot decat sa fiu de acord cu acele afirmatii chiar daca esti adevaratul Charlie sau vreo copie asa cum acuzi mereu.

  17. „@Charlie”, faptul ca faci eforturi si reusesti sa fii de acord cu „unele din afirmatiile mele” e cu atat mai notabil! Ar fi fost culmea, asa adversar declarat cum imi esti, mie veritabilul „Charlie” sa nu-ti dai seama ca reclamatia de la 16:24 imi apartine! Aici nu e vorba de copii, ci de piraterie criminala pentru decredibilizarea mea…adversarul vostru! Reiterez,
    imi displace cand va ascunde-ti si aici, dupa pseudonimele altora si in spatele unor expresii, de aceea iti spun, fii demn!
    Spune simplu cine esti de fapt?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.