La doi ani de la jaful la minut din Cluj, suspecţii au fost eliberaţi din arest

Andrei Hosu şi Bogdan Baciu, principalii suspecţi din dosarul JAF la BT, au fost eliberaţi din arest după un an şi două săptămâni de când au fost închişi. Aceştia vor fi judecaţi în libertate.

Decizia a fost luată de instanţa de la Tribunalul Cluj, care a admis cererea de eliberare din arest a celor doi. În şedinţa de astăzi au fost audiaţi mai mulţi martori, printre care şi un fost suspect, Ioan Cucuruzan, care a declarat că a spus că l-a văzut pe Andrei Hosu cu un pistol în mână după ce s-a simţit presat de poliţişti. Tot în cadrul şedinţei de astăzi a instanţei au fost aduse şi în jur de 180 de caracterizări pozitive pentru Baciu şi Hosu, printre care şi una a Preasfinţitului Irineu Bistriţeanul.

Povestea celor doi ani de la „Jaf la BT”

13 februarie 2009. O sucursală a Băncii Transilvania din cartierul Mănăştur, prădată de doi „tineri” cu cagule pe faţă, înarmaţi cu pistol şi aparat de electroşocuri, în plină zi. Furt de 246.000 de lei în doar 66 de secunde. Rezultatul? Doi ani au trecut de atunci şi încă mai sînt mistere de dezlegat, oameni de acuzat şi pedepese de ispăşit.

Jefuitorii: taximetrist şi samsar

La aproape un an după „Jaf la BT”, mai exact în 19 ianuarie 2010, şefii poliţiei anunţă cu surle şi trâmbiţe „i-am prins pe hoţii de la BT”. Cine erau? Cum au reuşit să stea ascunşi un an de zile? Ce au făcut cu banii? Rămîne de văzut.
Portretul celor doi suspecţi de aproximativ 20 de ani arată în 2010 cam aşa: Bogdan Baciu – taximetrist şi Andrei Hosu – samsar de maşini.

„Sunt doi tineri de 21 de ani care au comis acest jaf din teribilismul vîrstei pentru că nu au o viaţă care să implice cheltuieli mari. Nu au antecedente penale, unul dintre ei, de două săptămâni lucra ca taximetrist, iar celălalt aducea maşini din UE pe care le vindea aici. Pentru moment, probele care îi incriminează sunt secrete”, declara atunci chestorul Ioan Păcurar.

Pe de altă parte, un martor care a vizonat înregistrările cu „Jaful de la BT” spunea că cei doi hoţi aveau o pregătire militară, acţiunea fiind executată fără nici un fel de ezitare.

Prima probă din dosar: ADN-ul

La o zi după marele succes al poliţiei, când se emit mandate de arestare preventivă pe numele lui Hosu şi Baciu, apar şi primele speculaţii cu privire la probele care i-au dus pe urmele celor doi, asta după ce cu un an înainte cercul suspecţilor a fost mărit şi restrâns de nenumărate ori. Prima probă, cea mai concludentă şi cea mai importantă – ADN-ul dintr-un ţesut epitelial prelevat din casieria în care unul dintre cei doi hoţi a luat banii. Hosu şi Baciu sunt trimişi la închisoare.

„Avem probele ADN care îi indică pe cei doi ca fiind autorii jafului, raportul UTAI care arată că Hosu era la 17.45 pe strada Bucegi, în apropierea locului unde a avut loc jaful, cureaua şi o fotografie cu Hosu ţinând în mână un pistol”, spunea atunci procurorul clujean care se ocupa de caz. De-atunci, proba ADN a rămas singura probă concludentă a acuzării.

Cum au ajuns poliţiştii la Hosu şi Baciu?

Metoda folosită de poliţişti pentru a lua probe de salivă de la Hosu şi Baciu a fost una extrem de inedită şi în acelaşi timp contestată de cei doi şi avocaţii acestora.

Spre sfârşitul anului 2009, cei doi au fost chemaţi la secţia de poliţie din Gilău pentru a răspunde acuzaţiilor unei persoane care susţinea că a fost ameninţată de Hosu. Aici, un criminalist le-a băgat celor doi câte un beţişor în gură. Hosu şi Baciu au susţinut mereu că proba a fost luată fără acordul lor şi fără ca aceştia să semneze vreun proces-verbal.

Un alt mister a fost cum a ajuns ADN-ul celor doi în casierie dacă, potrivit camerelor de supraveghere, doar unul a intrat. Enigma a fost dezlegată imediat de explicaţia procurorilor care au spus că cei doi s-ar fi atins înainte de comiterea spargerii.

CD-uri cu manele şi pistol artizanal

De la locuinţele celor doi suspecţi poliţiştii au ridicat nişte perechi de mănuşi, dintre care una pentru copii, mai multe telefoane uzate, un spray paralizant expirat de mai bine de 10 ani, două laptopuri, dintre care unul stricat, acte, CD-uri cu manele, o poşetă, două perechi de adidaşi, două geci închise la culoare şi, piesa de rezistenţă, un pistol artizanal. Cagulele şi armele folosite de hoţi nu au fost găsite. În acest timp, cei doi suspecţi contestă o dată pe lună arestul preventiv, dar judecătorii consideră că trebuie să rămână închişi.

Mamă condamnată pentru mărturie mincinoasă

La sfârşitul lunii martie, procurorii au încheiat urmărirea penală şi i-au trimis în judecată pe cei doi. „Bogdan Baciu a pătruns prin efracţie, prin forţarea uşii de acces, în interiorul casieriei securizate a agenţiei bancare, de unde a luat efectiv suma de bani menţionată, iar Hosu a rămas în momentele respective în interiorul agenţiei bancare, supraveghindu-l pe agentul de pază, pe care l-a pus în neputinţa de a se apăra, prin aplicarea repetata de electroşocuri, cu un aparat destinat unui asemenea scop”, arată procurorii în rechizitoriu. Potrivit procurorilor, motivul a fost situaţia precară a familiilor celor doi suspecţi. Tot ei au mai arătat în rechizitoriu că o parte din suma furată a fost cheltuită pe maşini second hand cumpărate din Germania. Avocaţii celor doi suspecţi au contestat această concluzie, menţionând că afacerea cu maşinile se derula cu mult timp înainte de comiterea jafului.

În data de 6 aprilie 2009 a început procesul celor doi, iar patru luni mai târziu mama lui Andrei, Dana Hosu, a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru mărturie mincinoasă. Împreună cu alţi trei martori, Dana Hosu a afirmat că în ziua jafului au fost toţi la un notar, susţinând astfel alibiul lui Hosu. Totuşi, procurorii au decis să nu ia în consideraţie declaraţiile şi să se autosesizeze pentru mărturie mincinoasă.

Expertiza SRI: prea mici pentru un jaf atât de mare?

La începutul lunii octombrie, la dosar a ajuns cea mai importantă probă ştiinţifică, favorabilă celor doi suspecţi arestaţi. Proba venită din cadrul Institutului de Tehnologii Avansate din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI) arată că suspecţii surprinşi pe camerele de supraveghere din timpul jafului de la sucursala Băncii Transilvania sunt mai înalţi decât inculpaţii Andrei Hosu şi Bogdan Baciu. Instanţa a cerut ca cei doi să fie măsuraţi în cadrul penitenciarului Gherla. Raportul SRI a arătat că P1 – despre care procurorii spun că ar fi Hosu – are înălţimea de 174,8 cm, cu o marjă de eroare de 2,46 cm, iar P2 – suspectul Baciu – are 184,1 cm, cu o marjă de eroare de 1,68 de cm.

Metrul de la Gherla nu a fost bun

Timp de o lună de zile, cei doi inculpaţi au aşteptat să fie măsuraţi de medicii din penitenciar, însă aceştia şi-au declinat competenţa. După o lună, judecătoarea Luminiţa Firicel a dispus ca cei doi să fie măsuraţi la Institutul de Medicină Legală din Cluj. Zis şi făcut! După două săptămâni, IML dă înălţimea celor doi. Concluzia: prea mici!

Parchetul caută erori la SRI

Conform măsurătorilor, Hosu are o înălţime de 1,71 cm, iar Baciu – 1,76 cm. Dacă în cazul lui Hosu diferenţa este de 3 cm, la Baciu 8 cm sunt mult mai vizibili. Parchetul contrazice din nou măsurătorile şi pune pe masa judecătorului noi cerinţe, asta după ce a găsit o eroare în raportul celor de la SRI. Se pare că P2, despre care procuroriii spun că este Baciu, a fost măsurat în două secvenţe consecutive, însă diferenţa dintre măsurători este de cinci centimetri. Pentru ca această inadvertenţă să fie clarificată, reprezentanta Parchetului de pe Lângă Tribunalul Cluj a cerut instanţei ca cei de la SRI să ofere o explicaţie cu privire la calculul aritmetic eronat. SRI vine cu o soluţie: să facă măsurătorile în interiorul băncii. Aşadar, expertiza va fi făcută în următoarea perioadă, după care se va constată dacă Hosu şi Baciu au trecut testul înălţimii.

După un an primesc undă verde pentru poligraf

La începutul anului, completul de judecată a dat undă verde testului poligraf, asta după nenumărate cereri respinse în timpul unui an de arest. Poligraful nu este o probă recunoscută în instanţă, dar poate fi folosită ca un punct de reper, mai mult sau mai puţin subiectiv. În luna iulie a anului trecut, la un an şi patru luni după „jaf la BT”, Baciu a fost testat cu „detectorul de minciuni” în dosarul cu furtul de la benzinăria Lukoil. Acolo, Baciu a trecut cu brio testul, iar una dintre întrebări a fost „dacă a comis vreo infracţiune în viaţa lui”.

Hosu, stresat emoţional înainte de test

În data de 14 ianuarie, cei doi suspecţi au fost testaţi cu poligraful, la care amândoi au avut probleme la unele răspunsuri. La termenul de judecată de săptămâna trecută, Hosu a dat o declaraţie în care spunea că a picat testul din cauza şefului Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Cluj, Valentin Rus, care l-a şicanat înainte.

„Doi poliţişti m-au dus la testul poligraf. Eu le-am spus că vreau să fie de faţă şi avocaţii mei sau măcar să îmi dea voie să îi anunţ prin telefon. Aceştia mi-au spus că nu am nevoie de avocaţi şi că o să fac testul singur. Pe drum ne-am întâlnit cu poliţistul Valentin Rusu. M-a salutat, l-am salutat respectuos, după care i-am spus că testul acesta trebuia făcut la începutul urmării penale, nu acum cînd e tîrziu. El mi-a răspuns «tu ştii cu cine vorbeşti papagalule? Poate vrei să chem un martor şi să îţi fac dosar penal pentru ultraj». După aceea, cei doi poliţişti m-au ţinut închis într-un birou până au avenit avocaţii. Din cauza tensiunii, înainte de test am început să plâng. Psihologul a încercat să mă calmeze”, susţine Hosu.

ADN-ul, proba principală a acuzării, verificată în Germania

În 7 februarie, suspecţii din „Jaf la BT” au primit acordul pentru a efectua expertiza ADN în Germania, după luni de cereri şi dezbateri în timpul proceselor. Acolo se va face o comparaţie între mostrele prelevate din bancă şi o nouă probă genetică a suspecţilor. Proba efectuată în Germania ar putea fi soluţia de ieşire din dosarul în care sunt acuzaţi că au jefuit banca.

Ramona Arotăriţei, www.ftr.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.