La poarta lui Carmen Dan bat polițiștii

Carmen Dan plângere penală

Update Peste două sute de poliţişti şi angajaţi din penitenciare protestează miercuri dimineață, în faţa Ministerului Afacerilor Interne (MAI), nemulțumiți de subfinanţarea din sistem.

Manifestanţii au adus cu ei tobe, vuvuzele şi pancarte cu mesaje precum „Permiteţi să raportez: plouă în post”.

Prima reacție a MAI…

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat miercuri dimineață că a luat act de protest, precizând că revendicările sindicaliștilor vor fi discutate în cadrul unei întâlniri care va avea loc vineri.

„Ministerul Afacerilor Interne a luat act de protestul pe care Federația Sindicat­elor Naționale ale Polițiștilor și Perso­nalului Contractual intenționează să-l organizeze astăzi, în Bucuresti, și își exprimă disponibilita­tea la dialog. În situația în care reprezentanții sindi­cali vor prezenta an­umite revendicări, MAI le va prelua, urm­ând ca, după analiza­rea lor, acestea să fie discutate în cad­rul unei întâlniri pe care o propunem a avea loc vineri 22 decembrie a.c. Ministerul Afacerilor Interne își exprimă preocuparea pentru menținerea unui dia­log sindical real, aspect dovedit cu oca­zia întâlnirilor avu­te deja cu reprezent­anții altor 8 sindic­ate ale polițiștilor, în zilele de viner­i, 15 decembrie a.c. și marți, 19 decemb­rie a.c”, transmite MAI.

… și replica acidă a protestatarilor

„M.A.I. ne invita la dialog social…peste două zile (!???)

În urma informărilor publice ale FSNPPC, referitoare la protestul programat pentru data de azi, 20 decembrie 2017, în faţa sediuluii MAI, afllăm dintr-un comunicat al instituţiei (SIC!) faptul că organizaţia noastră este invitată la dialog social peste două zile, adică vineri, 22 decembrie a.c.

Pe această cale, comunicăm, tot public, că FSNPPC solicită ca acest dialog să aibe loc chiar astăzi, în prezenţa conducerii MAI şi a unei delegaţii formate din minim 10 persoane, selecţionate de noi din rândul membrilor de sindicat participanţi la protest”, au comentat sindicaliștii după anunțul MAI.

Mitingul este programat în intervalul 10.00-14.00.

„Protestul nostru este determinat de atitudinea ineficientă a guvernanţilor în ceea ce priveşte finanţarea ordinii publice, salarizarea personalului din acest domeniu de activitate şi protecţia adecvată a poliţiştilor, în special a celor din structurile operative, aflaţi permanent în prim-planul combaterii fenomenelor infracţionale care afectează societatea românească. (..) Considerăm că subfinanţarea MAI ucide, prin aceea că are repercusiuni negative asupra capacităţii operaţionale de îndeplinire a misiunilor prevăzute de lege, în folosul comunităţii, dar şi asupra protecţiei poliţiştilor, supuşi permanent ultrajelor şi altor forme de agresiune fizică ori psihică (a se vedea cazurile tragice din ultima vreme, când mai mulţi colegi au fost atacaţi cu o violenţă extremă, fiind şi acum spitalizaţi în stare foarte gravă)”, au transmis sindicatele.

Sindicaliştii au făcut o listă cu nemulțumirile lor: salarizarea precară a personalului, transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat – un experiment social ce afectează milioane de salariați, inclusiv polițiștii; promisiunile neonorate ale ministrului Afacerilor Interne, în sensul că va modifica Statutul polițistului, rămase simple vorbe goale, după ce luni de zile s-a mimat negocierea;  discriminările din Statutul polițistului, în ceea ce privește funcțiile de conducere și cele de execuție, plata chiriei, a drepturilor de transport și a unor sporuri; modificările pe ascuns ale legislației de salarizare și introducerea unor funcții intermediare, pentru ca polițiștii să nu fie promovați anual pe funcția imediat superioară; neplata miilor de ore suplimentare lucrate de polițiști, pe motivul că nu sunt bani la buget; lipsa unei strategii la nivelul M.A.I. pentru întărirea autorității polițistului și pentru motivarea personalului de a lucra în mediul rural și, în special, în zone izolate; dispariția din legislație a sporului de frontieră; intenția de modificare, de către guvernanți, a Legii dialogului social, precum și mimarea dialogului social de către ministrul Afacerilor Interne; subfinanţarea Sistemului de ordine / siguranţă publică, aceasta fiind cauza directă a lipsei de personal şi a logisticii deficitare; problema în cauză a fost adusă, în scris, la cunoştinţa tuturor autorităţilor responsabile din Administraţia Prezidenţială, Parlament, Guvern şi MAI, însă soluţionarea propusă de factorii decizionali nu corespunde aşteptărilor noastre şi contextului social actual.

Marţi, conducerea MAI a avut o întâlnire cu reprezentanții sindicali din Sindicatul Național al Agenților de Politie, Sindicatul Polițiștilor din România ”Diamantul”, Sindicatul Polițiștilor “Lege și onoare” Mureș, Sindicatul National al Polițiștilor si Personalului Contractual Mehedinți, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din Sistemul Național de Pașapoarte, Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule, Sindicatul Polițiștilor Dolj, Sindicatul Liber al Polițiștilor din Caraș-Severin, Sindicatul Polițiștilor și Personalului Contractual din I.P.J. Botoșani.

„În cadrul întâlnirii, au continuat discuțiile despre stabilirea celei mai echitabile formule de acordare a unor drepturi salariale, pe structură și nu pe bază de pontaj, pentru categoriile de personal care beneficiază acum de majorarea pentru asigurarea continuității serviciului de la domiciliu. Reprezentanții MAI vor putea prezenta o variantă concretă după aprobarea bugetului și finalizarea simulărilor financiare. Măsura acordării sporului de permanență de 40% a fost introdusă în iunie 2017 cu aplicare până la 31 decembrie a.c”, informează ministerul.

În ce privește programul de lucru al angajaților, reprezentanții MAI au anunțat că săptămâna viitoare proiectul de ordin va fi introdus în procesul de transparență decizională, urmând să fie adus și în discuțiile Comisiei de Dialog Social, mai informează instituţia.

„În cursul săptămânii viitoare, proiectul de lege privind autoritatea polițistului în forma rezultată în urma procesului de transparență și a ședinței de dezbatere publică care a avut loc în data de 11 decembrie 2017 va fi transmis în procedură de avizare la ministere. În paralel, MAI continuă să lucreze la modificarea Legii 360/2002 privind statutul polițistului. Alte teme discutate în cadrul întâlnirii au mai fost: modificarea ordinului privind decontarea transportului, recunoașterea vechimii în specialitatea studiilor, modificarea condițiilor de muncă pentru anumite categorii de polițiști, asistența juridică a polițiștilor”, precizează MAI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

9 Comentarii

  1. La politisti poti sa le dai salarii cat la magistrati si tot se plang ca nu le ajunge. In schimb dai cu tunul si nu vezi vreun politai in uniforma pe strada, inafara de cei de la circulatie.

    • Da magistrati cati vezi pe strada(cu exceptia celor de la proteste)?Aveyi macar idee cat e salariul sau pensia unui magistrat si cat e a unui politist?Cati magistrati au fost ucisi sau raniti anul asta,din motive profesionale si cati politisti?Vi se pare ca meseria de magistrat implica riscuri mai mari decat cea de politist,raportat la avantajele salariale si la pensie?Doar justificarea ca magistratii sunt mai putini decat politistii(oricum au cam aceleasi studii),nu cred ca este un motiv pentru aceste diferente de tratament.Cat despre obligatii,care categorie credeti ca are mai multe?

  2. Femeia asta -in afara faptului ca arata bine la anii ei-nu are nimic in cap. Sau -mai bine zis-are dar nu pentru functia pe care o detine-ci pentru gasca de infractori din partidele care o sustin. Cum dracu sa fi ministrul de interne si sa iti acuzi subordonatii in detrimentul politrucilor-care -stii bine-ca sunt de cea mai joasa speta-comunisti-criptocomunistii-neocomunisti-infractori-analfabeti cei mai multi etc? Halal tara a ajuns Romanica-vai de cei ce traiesc in aceasta cocina.

  3. Are ceva inefabil in fiinta ei,este simpla si necompusa, asa cum ii place tovarasului!Noi ma radem,mai glumim cu Telemormanul asta,dar se vede ca EA, vorba aia „si in munca pe tractor /si-a dat cu Christian Dior”!

  4. Intai sa avem politisti scoliti si sa-si faca meseria. Ca de, traiesc din banii nostri.
    Intrebati un politist care este diferenta intre „in fata” si”in dreptul”.

  5. La politisti este ceva virtual. Lucreaza la ora normata si cer pensie militara, adicatelea la 24/24 si 7/7. Huuo!

  6. … bate Coarnă , scos din anonimat de către A3 , și transformat în … drujba milițienilor cu salarii și pensii de multe zeci … , sute de milioane ! Recent , am asistat la o … amicală , ca de la pensionar la pensionar , între un fost tractorist în vîrstă de 45 de ani , transformat la Cămpina în subofițer … , și fostul lui șef , inginer agronom , în vîrstă de 67 de ani . Agentul pensionar se unfla ,, ca curcanul ” , arătînd fluturașul cu 4.200 lei fostului șef , care abia își stăpînea mîhnirea la gîndul celor 1.250 lei primiți cu două zile în urmă . Iataă scara valorilor cu care ne-au pricopsit rîmele politicieni … !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.