La uşa Schengen, dar cu dreptatea-n mãnă

SCHENGEN, LUXEMBOURG - MAY 11: A road sign greets visitors to the town of Schengen where the 1985 European Schengen Agreement was signed on May 11, 2016 in Schengen, Luxembourg. The Schengen Agreement, which led to the creation of Europe's borderless Schengen Area, was signed on 14 June 1985 in the small hamlet of Schengen at the tri-border point of Germany, Luxembourg and France. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

Parlamentul European (PE) a adoptat miercuri o rezoluţie bazată pe petiţia depusă în PE de societatea civilă din România prin care se solicită contestarea legalităţii veto-ului Austriei împotriva aderării ţării noastre la spaţiul Schengen.

Documentul a fost adoptat cu 526 voturi ”pentru”, 57 voturi ”împotrivă” şi 42 de abţineri.

Rezoluţia a fost elaborată pe baza petiţiei depuse de fostul ministru al energiei Răzvan Nicolescu prin Asociaţia pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice, care a fost susţinută de eurodeputaţii români şi dezbătută pe 22 martie în Comisia pentru petiţii a PE (PETI).

În rezoluţie, Parlamentul European subliniază că România şi Bulgaria au îndeplinit deja cerinţele necesare pentru a fi admise în spaţiul Schengen. Eurodeputaţii regretă decizia Consiliului UE din 8 decembrie 2022 de a respinge statutul de membru al Schengen „fără să fi fost prezentată nicio justificare de natură juridică legată de criteriile de aderare”. Un spaţiu Schengen extins, fără controale la frontiere, ar face UE mai puternică, spun eurodeputaţii, menţionând că toate statele membre au dreptul de a adera la Schengen odată ce sunt pregătite.

Faptul că România şi Bulgaria se află încă în afara zonei de liberă circulaţie reprezintă o povară pentru întreprinderile şi populaţia din cele două ţări din punct de vedere social şi economic, susţin eurodeputaţii. Cetăţenii Bulgariei şi României sunt discriminaţi, deoarece se confruntă cu întârzieri, dificultăţi birocratice şi costuri suplimentare atunci când călătoresc sau fac afaceri în străinătate, în comparaţie cu omologii lor din spaţiul Schengen. Eurodeputaţii notează că întârzierile la punctele de trecere a frontierei cu care se confruntă românii şi bulgarii pot dura de la câteva ore la zile întregi – comparativ cu o medie de 10 minute fără verificări la frontierele interne – ceea ce înrăutăţeşte şi condiţiile de muncă pentru şoferii de camioane.

În plus faţă de prejudiciul cauzat pieţei unice a UE prin obstrucţionarea liberei circulaţii a mărfurilor între statele membre europene, textul menţionează „daunele ireparabile” aduse mediului, care nu se aliniază la obiectivele de neutralitate climatică ale Uniunii Europene. Sănătatea şoferilor, a agenţilor vamali şi a persoanelor care locuiesc în apropierea punctelor de trecere a frontierei este pusă în pericol de creşterea poluării cauzate de numeroasele vehicule care aşteaptă să treacă frontiera în fiecare zi, cu aproximativ 46.000 de tone de CO2 emise în fiecare an, potrivit eurodeputaţilor.

Rezoluţia îi solicită Comisiei Europene să estimeze pierderile financiare, câştigurile nerealizate şi daunele aduse mediului pe care România şi Bulgaria le-au suferit din iunie 2011 din cauza „deciziei negative şi nejustificate” adoptate în privinţa aderării celor două ţări la spaţiul Schengen şi să analizeze posibilele mecanisme de compensare a pierderilor financiare. Eurodeputaţii subliniază că situaţia actuală „este instrumentalizată de propaganda anti-UE, inclusiv propaganda rusă” şi „subminează capacitatea UE de a-şi promova valorile şi buna guvernanţă în ţările din afara UE”.

În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepţia Bulgariei, a Ciprului, a Irlandei şi a României, fac parte din spaţiul Schengen de liberă circulaţie, care include, de asemenea, state din afara UE (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein). Comisia Europeană a evaluat că Bulgaria şi România sunt pregătite să adere la Schengen, iar Parlamentul European a sprijinit constant aderarea celor două ţări, cel mai recent într-o rezoluţie din 5 octombrie 2022 şi într-o dezbatere la 14 decembrie 2022.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

20 de Comentarii

  1. „Parteneriat strategic” cu SUA de 25 de ani și … cu regim de vize încă.
    „Membru UE” din 2007 și … fără Schengen.
    Suntem proști sau sclavi ?

  2. Va inchipuiti ce au facut infractorii din politica cu ani in urma, si acum se milogesc sa fie acceptata Romania in shengen? Au semnat orice acte, au impartit tara si bogatiile strainezilor, au bagat padurile la defrisare, au carat aurul la londra, pe atunci era in u.e dar acum e retrasa cu tot cu aurul romanesc, au exportat profesionisti cu studii cat si sclavi la munca, au distrus tot ce exista ca institutie productiva in Romania, au concesionat terenuri pe 49 ani cu drept de prelungire automat pana la 99 ani=proprietar dupa 30 ani si intreprinderi pana au fost vandute intre strainezi, au obligat cetatenii romani prin teroare sa se execute cu vaxxinari ca sa functioneze afacerile globale, au amanetat pensiile contra minciunii pnrr si nu au reusit, contra aderarii la orice european si global?! Si sunt enorm de multe infractiuni fara baza aprobatoare-referendum cetatenesc legal! Acum ce fac dupa ce si-au luat flegme in ochi si suturi in cur, se umilesc!

  3. Cum sa contesti dreptul de veto ? Mai cretini au fost aia 526 care au fost deacord ! Duamne fereste, in ce rahat ne-am bagat.

  4. Bla,bla,bla…
    Te poti șterge la cură cu hârtia aia!…
    România are interzis la schengen!…întrebați-l pe boul apis de ce !…

  5. Culmea este ca Razvan Niculescu ,este omul OMV, fost manager de reglementare al OMV Petrom, care probabil a pus botul si malaiul necesar actiunii
    Tipul in afara de grade la umbra si la soare,e o nulitate patentata in energetica ,ca ministru al energiei pus de OMV a fost un zero absolut

  6. Balkanici, neam de șpăgari, hoți și pușcăriași!
    Cu Anghela Tîlvără în frnte, veți avea viktorii multe…
    Ce să caute entitatea din 4 Consoane pe stadionul „Ghencea”, bă, menestrelu’ ‘lii? …la ordinu’ tău expre$$? Javră!
    Da’ ce să caute entitatea din 4 Consoane pe stadionul „Arcul de triumf”, bă, Jandarmerie? …tot șpăgaru’ Olimpiodor Antonescul comandă acolo, ca pe vremea cînd slugile plătite de la Timișoara ale pușcăriașului rrhom Iancu introduceau ilegal în stadionul din Cluj materiale pirotehnice cu complicitatea directă a Olimpiodorului?
    Pentru stadionul „Arcul de triumf” ciobanul pușcăriaș NU ARE avizul final de la Agenția Națională pentru Sport, și NU ARE PENTRU ACOLO avizul Jandarmeriei, ce trebuia să-l ceară cu 5 zile înainte de meci, fiindcă e un meci „de mare risc”!
    Deci meciul saivanului nu poate fi disputat acolo……[Rumburak]

  7. Nu Șengăn este pt a opri străinii din România să plece. Meadlia Kalergi dată lui Iohannis chiar înainte de starea de urgență, de plan-demie, precum hoții.
    Restul e gargară.

  8. Poate a 3-a încercare e cu noroc…

    La doar o lună de la prima lor călătorie comună la Tunis, trei lideri europeni au semnat, duminică, 16 iulie, cu președintele Kaïs Saïed, un „memorandum de înțelegere” pentru cooperare, în mare măsură economică, dar și pe probleme de migrație.
    Ursula von der Leyen pentru Comisie, Giorgia Meloni pentru Italia și Mark Rutte pentru Țările de Jos propuseseră, pe 11 iulie, acest „parteneriat consolidat” Tunisiei, în contextul creșterii trecerilor de migranți în centrul Mediteranei și al unor probleme bugetare majore pentru Tunisia. (RFI)

    Se pot spune trei lucruri:

    1: Majoritatea tunisienilor, de la popor la președintele său, nu mai doresc ca țara lor să servească drept punct de tranzit pentru imigrația subsahariană.
    2: Uniunea Europeană are nevoie de migranți ca armată de rezervă a Capitalei, iar Tunisia are nevoie de investiții pentru a se dezvolta.
    3: Liderul Tunisiei face o înțelegere: lăsăm migranții să treacă, tu trimiți banii și amândoi ne prefacem că luptăm împotriva acestui flagel.

    Acest memorandum de înțelegere ar trebui să fie în jur de un miliard de euro, indică Pierre Benazet, corespondent RFI la Bruxelles. Potrivit lui Mark Rutte, este vorba despre crearea de locuri de muncă și perspective de viitor pentru țară. Un argument serios într-un moment în care Tunisia se prăbușește din cauza datoriilor externe și când președintele Kaïs Saïed refuză condițiile pentru ajutorul din partea Fondului Monetar Internațional, pe care le consideră dictaturi.

  9. Și sclavi si prosti!eu fortam:nu ma bagati desi merit,plec ,pa si pusi,ma duc unde mi-e bine!

  10. UE, o mare dezamăgire! Unanimitatea nu este o condiție democratică !!! Puterea majorității este esența democrației ! Rușine UE!! Mi-e rușine că sunt cetățean UE în aceste circumstanțe!!

  11. Citat; Au realizat angajatorii deasemenea ca importul de muncitori are limitari serioase, primesc doar personal necalificat, devine si acesta din ce in ce mai scump si ne paste riscul de disparitie a lui a doua zi dupa ce Romania intra in Schengen. gata(Dragoș Damian, director Terapia Cluj)
    Celor ce conduc cu advărat nu numai că puțin le pasă de țară și popor dar ne urăsc. Aducerea de străini nu are nimic de-a face cu „penuria forței de muncă”. Aceasta a fost făcută, plănuită, prin alungarea românilor din țară și politici fiscale și financiare, pricină de a ne amesteca și rasial.

  12. INTRABARE !….de ce nu se publica de la cine sunt cele 57 de voturi „impotriva”.!??

  13. Care societate civila? Sunt ongistii lui Sorosh, #rezistii si useristii vanzatori de neam romanesc. Doar pupatorii astia de dosuri vestice vor in Schengen cand orice roman destept stie ca UE o pune de parastas. Ce sa mai cauti acum intr-o Europa aflata in buda? In inconstienta lor, comunitarii spalati pe creiere se ocupa doar de lucruri slabe. In Olanda ‘civilizata’ au votat ca miss un barbat!!!!!!

  14. Noi, cei din Shengen, facem ceva cu moț pe dreptatea voastră. Noi, aici, ce vrem aia facem!

  15. „de ce nu se publica de la cine sunt cele 57 de voturi „impotriva”.!??”

    Vrei sa-i cunosti pe aia cu numar pe casa ?

  16. ????Dublul standard:
    ”Intrebări pe care niciun post media NU VREA să le pună guvernanților…sunt „deranjabile”!
    „1. De ce Ucraina e îndreptățită să solicite recuperarea Crimeei și tot occidentul o sprijină, iar România nu este îndreptățită să solicite recuperarea Basarabiei, a Bucovinei de Nord și a Bugeacului, iar patrioții care cer acest lucru sunt puși la zid ???
    2. De ce trupe americane pot invada și jefui Siria în acest moment, dar trupe rusești nu au voie să invadeze Ucraina ???
    3. De ce trupele americane ce invadau Vietnam, Coreea, Irak, Siria, Afganistan, Libia, Iugoslavia, Siria, etc se numesc „eliberatoare”, iar cele rusești se numesc „imperialiste”?
    4. De ce revolta maselor populare din Moldova e de condamnat, iar a celor din Georgia e de lăudat ?
    5. De ce „revoluționarii” de la București din 10 august 2018 erau buni, iar cei de la Paris, Roma, Berlin, Londra, Atena, Bruxelles, etc sunt răi?
    6. De ce Croația (țară de tranzit a emigranților spre Europa) e primită în Schengen și România (care nu are nicio legătură cu rutele de tranzit), nu???
    7. De ce ungurii, austriecii (și toate celelate tari membre UE) beneficiază de avantajul de a merge in SUA fără viză chiar și în condițiile în care sunt pe față pro Rusia, iar românii, mari pro americani, nu ???
    8. De ce americanii au voie să vină în România fără viză, dar românii nu au voie să meargă în SUA fără viză ??
    10. De ce legea dezincriminării abuzului în serviciu dată de Dragnea era rea, iar aceeași lege dată de Ciucă e bună ???
    11. De ce pentru agricultorii din Polonia, Ungaria, Bulgaria afectați de importurile masive de cereale din Ucraina, ajutoare mari, iar pentru români cele mai mici ???
    12. De ce subvențiile de la UE pentru agricultorii din Franța, Germania, Italia, Polonia, etc. sunt de 2-3 ori mai mari decât subvențiile pentru agricultorii români ???
    continuare:

  17. ????Dublul standard:
    ”Intrebări (Continuare
    13. De ce polonezii și germanii au voie să dezvolte termocentrale pe cărbune, iar românii, nu ???
    14. De ce în Austria, Germania, Franța și multe alte țări europene, corporațiile nu au voie să își transfere profiturile în off shore-uri, iar în Romania au voie ???
    15. De ce Schweighofer nu a avut voie să taie pădurile din Austria, dar a avut voie să taie pădurile din România ???
    16. De ce Ungaria, Germania, etc. au voie să dezvolte relații economice puternice cu China, iar România nu are voie ???
    17. De ce în România, prețul la energie, mâncare, combustibili, etc. trebuie să fie la fel ca în UE, iar salariile și pensiile, ca în Africa ???
    18. De ce pentru unii, mumă și pentru romani mereu doar ciumă ???
    Răspunsul e simplu – pentru că acest popor e o MINUNE !
    Doar o minune poate explica atâta toleranță la jaf, nedreptate, dispreț, ură și umilință…” -???——————————————————-

  18. Bravo cititorule! Fiindcă am pus în fruntea țării numai trădători, care au gândul numai la îmbogățirea lor personală. Ar trebui introdusă pedeapsa cu moartea și axecutați toți. Sau măcar pușcărie pe viață gen canal. Pentru înaltă trădare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.