Războiul cerealelor: Rusia pune condiții

Rusia a dat miercuri un termen de trei luni Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru ca aceasta să obţină „rezultate concrete” asupra aplicării componentei ce priveşte exporturile agroalimentare ruseşti inclusă în acordul privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, caz în care Moscova urmează să reia negocierile asupra prelungirii acestui acord din care s-a retras marţi acuzând că nu a fost respectată acea componentă a înţelegerii, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

„ONU are încă trei luni la dispoziţie pentru a obţine implementarea (acordului) şi rezultate concrete”, a semnalat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Dacă ONU reuşeşte să convingă statele occidentale să aplice partea înţelegerii care priveşte eliminarea restricţiilor pentru exporturile ruseşti de cereale şi îngrăşăminte, îngreunate indirect prin efectul sancţiunilor financiare occidentale împotriva Rusiei, atunci Rusia va reveni la negocieri pentru reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Concret, pentru a reveni în acord, Rusia a cerut reconectarea băncii agricole ruse Rosselkhoznadzor la sistemul internaţional de plăţi SWIFT, relaxarea sancţiunilor occidentale pentru ca Rusia să poată cumpăra piese de schimb destinate maşinilor şi utilajelor agricole, deblocarea logisticii de transport şi asigurări, deblocarea activelor ruseşti îngheţate de către Occident şi reluarea exporturilor de amoniac rusesc prin conducta Togliatti-Odesa, ce traversează Ucraina şi care necesită reparaţii după ce a explodat pe 5 iunie în ceea ce Moscova crede că a fost o acţiune de sabotaj ucrainean.

În acest timp, Ucraina caută variante pentru a putea continua în siguranţă exporturile de cereale prin porturile sale maritime, ale căror operaţiuni au fost blocate de invazia rusă şi apoi reluate prin acordul ce a permis deschiderea unui culoar pentru exporturile de cereale. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri intensificarea presiunii internaţionale asupra „statului terorist” Rusia pentru a-l determina că revină în acord şi să nu saboteze exportul de cereale ucrainene, reacţie venită după două atacuri nocturne ruseşti cu drone şi rachete asupra regiunii Odesa.

Potrivit guvernatorului acestei regiuni, Oleg Kiper, „fragmente de rachete (ruseşti) doborâte şi unda de şoc au avariat infrastructuri portuare şi mai multe clădiri de locuinţe”, în timp ce preşedintele Zelenski a acuzat că „teroriştii ruşi au atacat în mod absolut deliberat infrastructura acordului pentru cereale” din porturile Odesa şi Ciornomorsk.

De partea sa, Ministerul rus al Apărării a transmis că a atacat instalaţii militare ucrainene în regiunea Odesa, inclusiv depozite de carburant şi muniţii.

Ucraina este unul dintre principalii exportatori de cereale, iar securitatea alimentară a multor ţări din Africa şi Asia depinde în mare măsură de cerealele ucrainene. Dar, potrivit Moscovei, cele cinci ţări cele mai sărace – Etiopia, Yemen, Afganistan, Sudan şi Somalia – au primit doar 2,6% din cerealele ucrainene exportate prin Marea Neagră după încheierea acelui acord, în timp ce situaţia exporturile de cereale ruseşti „a continuat să se înrăutăţească” din cauza sancţiunilor occidentale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

15 Comentarii

  1. Din cele 32 milioane de tona de cereale exportate de dictatorul nazist-evreu Zelenski in anul 2022,NUMAI 2,8% au ajuns in Africa,restul au ajuns in bogata Europa pentru PLATA armamentului primit de Ucraina. ASA se scrie istoria si in anul 2023 !.

  2. Atentie la santajul rusnac! Cica nu poate transporta cerealele prin marea neagra! Serios? Poate face comert pe partea extrema pe langa china, poate face export prin nord prin marea baltica si barentz, dar pot prin turcia, exact cum fac cu gazele! De fapt, vor spatiul marii negre la dispozitia rusnaca, restul tarilor sa nu deranjeze. Marsh ma!

  3. Exista stabilita in lume o regula de aur: „cine plateste, comanda” ! Voi va mirati si la 77 de ani.

  4. Da’ cand n-a pus Rusia conditii?
    Leprele astea mujice iti pun conditii si daca vrei sa respiri aer curat, fara duhoare de muscali betzivi……[Rumburak]

  5. Totusi granele alea ucrane nu la infometatii din Africa au ajuns/ajung ci raman in UE. De ex romania e plina de grau si floarea soarelui ucran… care in Africa ar fi trebuit sa ajunga. Se parec ca foamea de profit e mai mare in Europa decat foamea fizica din lumea a 3-a.
    Pe orice faina, ulei din romania vezi scris ca materia prima e din UE si din tara non UE. Au grija ticalosii care ne conduc sa nu aflam ce mancam. Nu cumva sa aflam ca produsul romanesc nu poate fi stropit cu anumite pesticide dar cel ucran pe care-l mancam poate fi. Daca nu ma insel exista chiar o hotarare a CE care excepteaza produsele contaminate cu pesticide interzise daca vin din Ucraina. Cele din Europa nu sunt exceptate. Pesticidele ucrane interzise in UE e sanatoase…

  6. Rușii i-au lovit temeinic la Odesa, conform chiar fotografiilor Urcace.
    În rest, trolii Urcaci, Rusofobii pe Rudotele & CarBaxine și EPOLEȚII SPECIALI să-și umfle matZul la greu cu alimente Urcace.
    Sunt DEOSEBIT DE SĂNĂTOASE !
    Hai, spor !?

  7. Nu se va intimpla nimic,de unde cerfeale ucrainiene,cine draku s-a mai ocupat de agricultura Rusia e disperata ca nu poate exporta ingrasaminte,trebuie sa inchida fabricile si conditioneaza,
    Sclava Rusia!

  8. Cand ucrainenii ataca infrastructura civila din Rusia, ei sunt eroi, iar cand se intapla invers, Rusia este stat terorist.
    Cine- l mai ia in seama pe nazistul de Zelenki ?

  9. Când trolacii urcaci clonează, e semn de disperare !
    MAXIMĂ, CA CONTRA-OFENSIVA (!) de primăvară, care tot „avanseaZă” spre Cinci_Bordeie da’ încă n-a ajuns după o lună jumate…?

  10. Decat sa satisfaca cererile legitime ale rusilor mai bine transporta moka pe la npnoi i.

  11. @ Dumitru ” Ce diferentaxeste intre teroristi si partizani? Teroristi sunt ai lor, partizani sunt ai nostri.” Romulus Vulpeescu on Romania Mare, anii ’90.

  12. Apropo de preturi la produse alimentare. Cand a inceput criza exportului Ucrainei preturile la faina si ulei de floarea soarelui au explodat. Un bidon de ulei de floarea soarelui din brandul UNICO de 3 ltr, pe care il cumparam inainte de covid cu sub 10$ a ajuns la 23$, 24$ sau chiar 25$. Acum 2 luni pretul a revenit spectaculos la aproximativ 13$. Pretul fainei albe a sarit la 19$ pentru 10 kg ca apoi sa se injumatateasca. Tarile africane care mor de foame nu stiu ca produsele agricole din Ucraina nu sunt destinate lor? Ne asteptam acum odata cu sistarea acordului la o alta marire de preturi ca doar suntem globali. Am uitat sa va mentionez ca traiesc in Canada.

  13. Revin cu o precizare. Sotia a venit chiar acum de la cumparaturi. A cumparat si ulei de floarea soarelui UNICO la bidon de 3 ltr. Pretul a sarit deja de la 13$ la 19$ iar in reteaua de magazine METRO la 21$.

  14. Dându-mă zilele trecute pe net, am dat de o recomandare a lui Mirel Palada despre un film rusesc de război. Varianta cu subtitrarea în limba română se numește „Vino și vezi”. Realizat în 1986, în stilul marilor filme sovietice. La finalizarea filmului au constatat că nu e pe linie și drept urmare s-a putut vedea numai în cercuri restrânse, iar regizorul a fost marginalizat. Vizionează „Vino și vezi (FullHD, militar, dir. Elem Klimov, 1985)” pe YouTube, la adresa https://youtu.be/UkkJZweYaLI
    Vizionându-l, veți fi mai puțin dornic să fie război și în România.
    Este un film antirazboi, plin de metafore. Citiți comentariile de pe versiunea cu subtitrare engleză.

  15. @ parere…Ia zi, bre, parerica cu rusica, rusii au depozite de Armament in Odesa? Pe care tot ei le bombardeaza asa cum afirmi matale?……Altfel, e normal, orice vas care intra in porturile ucrane poate fi incarcat cu Armamrnt NATO care omoara soldatii rusi…Deci e normal ca Rusia sa le scufunde…Deci e normal ca nici un vas sa nu intre in porturile ucrane fara control…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.