Zaharova amenință după expulzarea diplomatului rus

Moscova va răspunde Bucureştiului la expulzarea unui angajat al ambasadei Rusiei din România, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit media de stat ruse, între care Rossiiskaia Gazeta, Izvestia şi RBC, care citează agenţia oficială de presă RIA Novosti.

„Rusia va da un răspuns adecvat”, a afirmat Zaharova, citată de RIA Novosti.

Anterior, însărcinatul cu afaceri al Rusiei în România a fost convocat la Ministerul de Externe al României, unde i-a fost comunicată decizia de declarare a diplomatului rus persona non grata.

Cu puţin timp înainte, Ministerul Afacerilor Externe al României a anunţat că un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost declarat, vineri, persona non grata pe teritoriul României.

Potrivit MAE, motivul deciziei luate de autorităţile române este că acesta ar fi desfăşurat activităţi care contravin prevederilor Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice.

Anunţul diplomaţiei de la Bucureşti a survenit după ce Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Bucureşti (DIICOT) a comunicat vineri despre arestarea preventivă a unui cetăţean român, acuzat de infracţiunea de trădare, după ce a trimis Ambasadei Rusiei din Bucureşti imagini cu obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate lângă Tulcea, dar şi imagini cu un convoi militar care se deplasa spre Ucraina.

Reţinerea cetăţeanului român este menţionată de semioficiosul Izvestia în contextul expulzării diplomatului rus din România.

În aprilie, preşedintele rus Vladimir Putin a numit un nou ambasador al Federaţiei Ruse în România în persoana lui Vladimir Lipaev, care l-a înlocuit pe Valeri Kuzmin.

Portalul proguvernamental RBC aminteşte, în acest context, că România a expulzat un diplomat rus şi în august 2022. La fel ca şi atunci, nici acum nu este dat publicităţii numele diplomatului expulzat. Portalul rusesc mai afirmă că Bucureştiul nu a indicat motivul exact care a stat la baza deciziei sale de a-l expulza pe angajatul misiunii diplomatice ruse.

Referitor la Convenţia de la Viena evocată de diplomaţia română, RBC reţine doar că acest document constă din 53 de articole şi descrie acordurile internaţionale privind normele şi privilegiile activităţii lucrătorilor diplomatici în ţările care au semnat acordul.

Acelaşi portal evocă în context că la 14 martie Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere Moscovei să restituie Bucureştiului partea rămasă din patrimoniul naţional al României (91,5 tone de aur pur, obiecte culturale şi arhive istorice), care a fost trimisă Rusiei ţariste spre depozitare în 1916 şi 1917 „pentru a o proteja de distrugere în timpul Primului Război Mondial”.

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a calificat declaraţiile părţii europene drept „curată obrăznicie” şi a adăugat că UE „a furat 300 de miliarde de dolari Rusiei”, potrivit RBC. Medvedev se referea la activele ruseşti îngheţate de Occident după invazia pe scară largă declanşată de Rusia în februarie 2022 în Ucraina.

În ultimele două luni, ca răspuns la expulzarea diplomaţilor săi, Rusia a luat decizii similare în privinţa mai mult diplomaţi străini, mai adaugă media citate.

MAE: diplomat rus, declarat persona non grata

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

  1. Zaharova nu amenință pe nimeni, asta e cutuma în diplomație, dintotdeauna: îl dai afară pe unul de-al meu, expulzez şi eu pe unul de-al tău. Singura chestie naşpa e că noi facem aroganțe din astea doar aşa, din slugărnicie, ca să fie Licuriciul mulțumit.
    De fapt, mereu conducătorii din actualul teritoriu al României au procedat la fel în istorie, manifestãnd o slugărnicie exagerată. Fie că a fost vorba de
    imperiul habsburgic, de otomani, de fanarioți, de nemți, de americani şi de oricine a fost peste noi, toți trebuiau linguşiți şi furați pe la spate, atât cât se putea. Uneori stăpânii vremelnici se mai prindeau şi mai descăpățânau pe câte un erou al neamului, íl puneau pe altul şi apoi o luau de la capăt.
    Cam ca şi în zilele noastre, cu mici modificări de procedură.

  2. Pacifistule, nu te intreb de crezi ca l au dat afara din tara pe rus ca gasesti tu scuze. Dar in lista aia de tari care au fost peste noi pe cine ai uitat? Asa intre fanarioti si americani cine a fost pe aci? Hai ca poti.

  3. Toata problema muscalilor este ca diplomatul roman va fi expulzat de florile marului, fara nicio vina. Cucoana diplomata expulzata de romani a fost expulzata cu dovezi-beton.
    In conditiile actuale incordate cu Rusia, nu prea-l vad eu pe diplomatul acela roman atat de curajos incat sa se aventureze in actiuni de spionaj in Muscalia, cu riscul de a-si petrece restul vietii intr-un lagar din Siberia si sa moara in bataie ca Navalnii.
    Mai sanatos ar fi sa ne retragem toata ambasada din Rusia. In primul rand din cauza ca nu ai ce discuta nimic cu marlanii astia. Astia nu stiu decat sa bata cu pumnii in masa, sau eventual cu pantoful……[Rumburak]

  4. Vax. E mangleala 100% si tinde sa bagatelizeze cumva expulzarea bovinei kaghebiste dupa odioasele manevre de la gardul cazarmii ale tradatorului valah. Inca o ocazie pt.babeta asta betiva sa se arate pe tv.

  5. Povestea cu spionul roman care fotografia niste obiective militare, sau transporturi feroviare spre Ukraina cu armament sint povesti de adormit copii.Capacitatea de a vedea ori ce miscare prin sateliti ,nu mai necesita asemenea spioni asa cum era in urma cu 70 de ani .Mai curind cred ca este doar un pretext ca sa mmai inputineze salariatii Ambasadei rusesti de la Bucuresti.

  6. Tembel poate oi fi, dar sa sari de la nemti la americani e o nedreptate pentru rusi. Va dau astia afara din Tiraspol daca recunoasteti ca si rusii ne au invadat sau cum?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.