Legea geodezilor amânată de parlamentari din cauză de Silistru

Legea geodezilor cea care va reglementa profesia de geodez a fost amânată pe termen nelimitat de parlamentari din cauza senatorului PSD de Vaslui Doina Silistru. Senatoarea vrea să știe sigur ce drepturi va avea fratele ei de profesie artillerist de pe urma acestei legi. Cum încă doamna senator nu a înțeles legea a început să facă lobby printre colegi pentru îngroparea ei.

Acum o lună de zile oameni din PDL anunțau că în două săptămâni va intra în dezbaterea Parlamentului legea geodezilor. Din păcate pentru specialiștii acestei profesii aprobarea legii geodezului s-a amânat. Surse autorizate susțin că de vină pentru blocarea legii este senatoarea PSD de Vaslui Doina Silistru. Nu de alta dar când e vorba de apărarea intereselor private parlamentarii PDL şi PSD se înţeleg de minune. În plus acum doi ani aceasta a cerut Curții Constituționale blocarea unei legii a geodezului pe motiv că fratele domniei sale de profesie artillerist nu se poate bucura de prevederile legii.Şi pentru ca istoria să nu se repete Doina Silistru suflă în orice lege care ar putea reglementa profesia de geodez. Nu de alta, dar legea trebuie să-l ajute pe fratele ei și nu pe cei câteva mii de specialiști în domeniul geodeziei.

Curios este faptul că actualul șef al PSD Victor Ponta susține că partidul pe care îl conduce s-a schimbat. Activitatea senatoarei Doina Silistru îl contrazice însă. Ura senatorului PSD față de Ordinul Geodezilor Români a pornit de la faptul că acesta nu a dorit să-i licențieze fratele pentru a putea executa lucrări de cadastru. Menționăm că prin Legea nr. 16/2007 (lege organică), Ordinul Geodezilor Români era abilitat să dea licențe pentru executarea lucrărilor de cadastru pe teritoriul României. O parte dintre cei care aveau deja licența dată de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), situație în care se afla inclusiv fratele senatoarei, trebuiau pentru a intra în Ordinul Geodezilor să dea un examen. Dar surpriză: OGR nu a fost de acord cu acordarea licenței pe motiv că fratele senatoarei fusese artilerist, și nu topograf. Drept urmare, senatoarea Silistru Doina și-a canalizat întreaga energie pentru distrugerea ordinului.

Primul pas făcut a fost acela să conteste Legea 16/2007 la Curtea Constituțională pe motiv că este o lege organică, și nu ordinară. Iar justiţia i-a dat dreptate. Așa că licențele pentru executarea lucrărilor de cadastru au trecut de la OGR din nou la ANCPI. Iar fratele senatoarei și-a redobândit licența de topograf. Chiar dacă și-a îndeplinit visul să-și vadă fratele topograf, senatoarea PSD n-a uitat de faptul că Ordinul Geodezilor Români nu i-a „iubit” fratele.

Prin Legea 16/2007, din cele 3.700 de persoane fizice autorizate să execute lucrări de cadastru, Ordinul Geodezilor dorea să preia cam 90 la sută. Majoritatea celor rămași pe dinafară erau agricultori, geografi, popi, profesori de sport, balerini, însămânțători artificiali etc. Rectorul Institutului de Construcții București, Johan Neuner, fost decan al Facultăţii de Geodezie și președintele Ordinului Geodezilor din România, susținea la acea vreme că „în Ordinul Geodezilor trebuie să se intre pe baza unui examen de competență, deoarece au fost autorizați de ANCPI, pentru a practica profesia de topograf, și oameni care nu au nici o legătură cu această meserie, precum preoți, polițiști, artileriști etc.”

Din păcate, din cauza tuturor acestor neprofesioniști menționați mai sus nu se pot aplica legile proprietății sau se aplică după ureche. La primării pentru aplicarea legilor proprietății nu sunt angajați specialiști. Sunt agronomi sau însămânțători artificiali cum a decis tot PSD în mandatul 2000-2004. Din păcate, șansa de a se face cât de cât ordine în cadastru a eșuat. Este clar că prin vocea senatoarei Doina Silistru nu se dorește aplicarea corectă a legilor proprietății, nu se dorește o evidență cadastrală care să confere siguranță proprietății.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.