Legendarul actor Kirk Douglas: aproape 100 de ani de viaţă şi de dragoste

Kirk Douglas este ultimul leu de la Hollywood ce are în curriculum vitae peste 100 de filme. Povesteşte despre viaţa sa, despre ultimul său volum de proză şi de poezie, Life could be verse. O viaţă lungă, făcută din întâlniri, din bucurii, dar şi din tragedii familiale. Una din poezii se intitulează Lui Eric. Este vorba despre fiul său, mort la vârsta de 46 de ani din cauza unei supradoze.

Institutul de Film American l-a nominalizat pe Kirk Douglas pe locul al 17-lea între cele mai mari staruri din istoria cinema-ului. Pe numele adevărat Issur Danielovitch Demsky, Kirk Douglas s-a născut în 1916 la Amsterdam, în statul New York, într-o familie de emigranţi bieloruşi de origine evreiască. Şi-a luat licenţa în Litere şi apoi a obţinut o Diplomă a Academiei Americane de Artă Dramatică din New York.

100 de ani de cinema

A început să lucreze în teatru, pe Broadway, unde a fost sfătuit să-şi schimbe numele. A optat pentru Kirk, după numele unui personaj de benzi desenate care era preferatul său, şi Douglas după numele profesoarei sale de dicţie de la Academie.

Primul rol în film a fost cel al unui tânăr procuror districtual în The Strange Love of Marta Ivers, de Lewis Milestone în 1946.

Cu Michael Douglas, Zeta Jones şi soţia sa, Anne

Au urmat roluri strălucite, totuşi comedia nu se potrivea caracteristicilor sale, mai aproape de personaje puternice, cinice, roluri de ”duri”. A cucerit interesul publicului interpretând rolul unui boxer atletic, dar de joasă calitate umană, în Champion de Mark Robson (1949). Succesul definitiv i l-a adus Ace in the Hole (Asul din mânecă) de Billy Wilder, unde a fost Chuck Tatum, un jurnalist fără scrupule, care speculează drama unui miner prins între pereţii minei prăbuşite. De succes s-a bucurat şi Young Man with a Horn, în regia lui Michael Curtiz (1950).

Kirk Douglas şi Janet Leigh în Vikingii (1958)

Au urmat Detective Story, regizat de William Wyler, în 1951, în care încarna un poliţist speriat, şi The Bad and the Beautiful, al lui Vicente Minnelli, în care a fost un producător cu o inimă de piatră, The Story of Three Loves, episodul Equilibrium, regizat de Gottfried Reinhardt (1953), Un acte d’amour, regia Anatole Litvak (1953), Ulisse, regia lui Mario Camerini (1954). Un film cu care a obţinut un extraordinar succes a fost 20000 Leagues Under the Sea, semnat de Richard Fleischer (1954).

Cum era unul dintre preferaţii lui Vicente Minnelli, a jucat şi în Lust for Life (1956), Two Weeks in Another Town (1962).

În Spartacus, un film ce a încântat generaţii de cinefili

A fost interpretul unor filme western de răsunet, printre care, The Big Sky, de Howard Hawks şi Gunfight at the O.K. Corral, regia John Sturges (1957), unde interpretează rolul unui medic, alături de Burt Lancaster, care apare în rolul şerifului Wyatt Earp.

Un mare succes şi cu The Arrangement, în regia lui Elia Kazan (1969). La fel şi cu Jacqueline Susann’s Once Is Not Enough, în regia lui Guy Green (1975).

În Vikingii

Între alte filme apreciate de către public, Vikings, în regia lui Richard Fleischer, din distribuţie făcând parte şi Tony Curtis şi Janet Leigh, Last Train from Gun Hill, semnat de John Sturges (1959), avându-l în distribuţie şi pe Anthony Quinn.

În 1954 afondat propria casă de producţie, numită Bryna Productions, după numele mamei sale, cu care a realizat cele mai mari succese ale sale ca protagonist. În 1956 interpretează rolul pictorului Vincent Van Gogh într-o peliculă semnată de Vincente Minnelli, în timp ce în 1957 apare într-o capodoperă a filmografiei sale, Paths of Glory, regia Stanley Kubrick (1957), peliculă antimilitaristă. În 1960 apare în colosala producţie Spartacus, în rolul protagonistului, avându-i ca parteneri pe Jean Simmons, Laurence Oliver, Tony Curtis, Charles Laughton, Peter Ustinov.

În rolul lui Van Gogh în Lust for Life pentru care a fost nominalizat la Oscar

Douglas a primit trei nominalizări la Premiul Oscar, pentru cel mai bun interpret, la Champion, The Bad and the Beautiful şi Lust for Life, dar fără să-l obţină. Abia în 1996 a fost recompensat cu Oscarul pentru întreaga carieră.

În 16 ianuarie 1981, Douglas a primit prestigioasa Medalie prezidenţială a Libertăţii, oferită de preşedintele Jimmy Carter.

Împreună cu Michael Douglas şi cu nepotul lui, Dylan

A jucat în 2003 în It Runs in the Family, regizat de Fred Schepisi (2003), alături de Michael, fiul său, interpretând rolul unui tată.

Acum, este implicat într-o campanie, mai ales prin blogul său, în care americanii cer iertare pentru sclavia persoanelor deportate din Africa între secolele XVI şi XIX şi pentru injustiţiile pe care le-au suferit afro-americanii.

Alături de preşedintele Statelor Unite Jimmy Carter în 1978

A fost căsătorit de două ori. Din prima sa căsătorie cu actriţa britanică Diana Dill a avut doi fii, Michael Douglas şi Joel Duglas, devenit un mare producător. După divorţul de aceasta s-a recăsătorit cu Anne Buydens, cu care, de asemenea, a avut doi fii.

Împreună cu soţia sa şi preşedintele Ronald Reagan

Un alt volum semnat Kirk Douglas este I Am Spartacus!, cu o prefaţă de George Clooney. În 1998 şi-a scris autobiografia, The ragman’s son, care a fost deosebit de citită şi apreciată. Recent, Douglas s-a reinventat ca scriitor, publicând volumul de poezii Life could be verse, dedicat soţiei sale, Anne, cu care a celebrat 60 de ani de căsătorie. Cartea a fost publicată chiar în ziua de 2 decembrie 2014, când el a împlinit 98 de ani. Cu acest prilej cei doi au sponsorizat cu peste 50 de milioane de dolari câteva centre de asistenţă pentru homeless-i, au dat bani pentru construirea unor parcuri de joacă pentru copii şi au făcut un mare centru pentru actorii pensionari. Cei doi locuiesc în Beverly Hills, într-o vilă luxoasă, cu piscină, cu un parc cu flori şi statui, iar în interior sunt etalate sculpturi şi obiecte de artă. Anne a fost o cunoscută galeristă şi de atunci a devenit colecţionară. La intrare, un mare vas de Picasso.

Kirk Douglas şi Sophia Loren

Într-un interviu acordat Silviei Bizio, în La Repubblica, Douglas îşi aminteşte şi de primele întâlniri cu teatrul, atunci când, având nevoie mare de bani, celebra actriţă Lauren Bacall l-a invitat pentru a da o probă pentru un spectacol de teatru.

Glumind, Kirk povesteşte că mai are peste 100 de poezii pe care le ţine într-o casetă. Începe prin a-şi aminti despre Spartacus şi despre Roma.

Kirk Douglas şi Lauren Bacall în Young Man with a Horn

Mărturiseşte faptul că de mic era pasionat de literatură, deoarece a învăţat să iubească poezia de la un profesor din liceu şi tot atunci a deprins faptul că atunci când ai o idee trebuie să iei stiloul să scrii.

”Am putut fi Spartacus sau Ulisse. Îmi iubesc foarte mult profesia şi la fel ca un copil căruia îi place să se joace de-a cowboy-i sau de-a indienii, atunci când recit trăiesc cu senzaţia că mă joc. Am făcut peste 100 de filme, unele mai frumoase, altele mai urâte. Am fost Spartacus sau am fost un asasin, am fost Van Gogh sau atâtea alte personaje. Dar acum mă regăsesc pe mine însumi”.

În 1955

Continuă: ”Atunci când l-am cunoscut pe Stanley Kubrick, n-aş putea spune că mi-a plăcut. Avea 26 de ani şi părea un băieţel. Marlon Brando mi-a sugerat că totuşi ar fi bine să lucrăm îmmpreună pentru că el crede că este un regizor care se va afirma.

Era într-o perioadă dificilă a Hollywood-ului. Pe lista neagră se afla scenaristul Dalton Trumbo, un bun scriitor, dar care a sfârşit în închisoare. M-am mirat că el era scenaristul care putea să scrie despre Spartacus care lupta pentru libertate. L-am ajutat să iasă de pe lista neagră”.

La premiera filmului Spartacus, din Chicago

Spartacus a fost filmat la Roma. ”Am fost în toată lumea, dar Italia este locul meu favorit. Cele mai frumoase amintiri din viaţa mea sunt legate de Roma. Când lucram cu Dino De Laurentiis a fost perioada cea mai frumoasă din viaţa mea. Lumea, muzica… Dacă aş mai putea să călătoresc, primul loc unde aş vrea să mă duc ar fi şi acum Roma”.

O scenă amuzantă de la ceremonia de acordare a Oscarurilor

”Îmi place să scriu despre actori care sunt nişte copii ce trăiesc într-o lume a fanteziei”. Kirk Douglas îşi aminteşte de marea petrecere oferită de Liz Taylor cu prilejul turnării filmului Cleopatra. ”La fel a făcut şi pentru mine când am terminat Spartacus. Am întâlnit de-a lungul vieţii mele femei frumoase: Mae West, Brigitte Bardot, Marlene Dietrich, Lauren Bacall…” Dezvăluie prieteniile şi întâlnirile cu Burt Lancaster, bunul lui prieten, cu Marlon Brando, cu Frank Sinatra, afirmând cu amărăciune: ”Industria cinema-ului nu există astăzi. Azi totul e televiziunea”.

Tony Curtis, Jamie Lee şi Kirk Douglas în Spartacus

Întrebat care e secretul longevităţii sale, Kirk a răspuns: ”Las ca trecutul să dea formă viitorului şi încerc să fac în fiecare zi ceva special, ceva nou. Astăzi se iese la pensie la 65 de ani. Pentru mine, a ieşi la pensie este acelaşi lucru cu a muri”.

Kirk Douglas îşi doreşte să sufle în cele 100 de lumânări alături de fiul său Michael Douglas, de nora sa Catherine Zeta Jones, de soţia sa, Anne Buydens, acum în vârstă de 84 de ani, şi de nepoţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.