Liviu Antonesei – Dedesupturile unor liberalizări

Am făcut oleacă de pauză cît am postat episodul scris de Brîndușa, apoi bancurile de week end, așa că am revenit cam în forță, cu un episod poate mai lung decît îndeobște, dar e adevărat că în marginea a trei povești, prin urmare despre ce se află în spatele deschiderii prăvăliilor de păcănele și a mallurilor, despre cum s-au apucat ăștia să ne ocupe subconștientul și, în fine, despre cît de dificil este să-l aperi pe Harab Alb, în ciuda faptelor bune din viața sa profesională de pînă acum… Da, cum se vede, jurnalul merge mai departe, scrie Liviu Antonesei – Jurnal în celulă și ogradă. In episodul (54) Da, ne ocupă subconștientul, el scrie:

Dedesupturile unor liberalizări

Din lista de „liberalizări” anunțate cu surle și trîmbițe de Lucovid, două mi-au atras atenția și m-am ocupat în episodul anterior de ele. Mi-au atras atenția pentru că, dacă e adevărat că situația este atît de fluidă încît e necesară prelungirea cu încă o lună a stării de alertă, cele două măsuri nu au sens, dat fiind că nu au cum să nu contribuie la creșterea numărului de cazuri de contaminare. Prin urmare, dacă Lucovid și complicii săi au decis totuși asta, trebuie să ne uităm la motivele ascunse ale excesului de bunăvoință. Și sînt motive! În ce privește eliberarea păcănelelor, loteriilor, agențiilor de pariuri, motivul este relevat de liderul PSD. Da, da, știu foarte bine, sînt vaccinat, nu am încredere în declarațiile politrucilor nici dacă sînt la putere, nici dacă ocupă băncile opoziției. Am luat la puricat declarația și nu am găsit fisuri, e relativ bine argumentată și ajunge la concluzia că liberul la păcănele etc. a fost acordat pentru că un consilier al premierului e puternic ancorat în afacere. Molîul stîngii afirmă că informația nu e doar certă, ci de-a dreptul categorică. Pe deasupra, la două zile de la declarație, n-am văzut nicăieri vreo dezmințire, nici din partea lui Lucovid, nici a consilierului său personal. Deci, motivul libertății pentru păcănele mi se pare plauzibil, iar consecințele potențial periculoase, nu doar pentru buzunarele naivilor, ci și pentru sănătatea publică. Am putea spune că, prin acest act, premierul „zădărnicește” – nu mă satur de cuvîntul ăsta! – lupta cu coronavirusul.

Cum se întîmplă și cu redeschiderea templelor negoțului. Care o fi motivul ascuns de aici? Nici măcar nu e așa de ascuns – marele bos al mallurilor este dl Dascălu, cu proprietăți în Iași, Cluj, Timișoara, București și alte orașe. Un mega proiect nou al acestuia este legat de implantarea unor turnuri pe terenul de la Romexpo, în care guvernul urma să fie parte. A ieșit oleacă de scandal în presa nealiniată, ba chiar tema n-a putut fi ocolită nici de cea de partid și de stat. S-a renunțat cumva la proiect? Nu, doar că responsabilitatea a fost pasată către Parlament… Va trece? Dacă ne gîndim la comisioanele previzibile în condițiile subevaluării terenului – nu e o ipoteză, așa s-au făcut toate aceste afaceri stat-privat de pînă acum! -, eu spun că va trece… Nu e prea riscant să ridici niște turnuri Babel după ce am văzut ce s-a întîmplat la vremea acestei pandemii la New York și în alte megapolisuri ridicate exagerat pe verticală? Sigur că e riscant, asta nu va fi ultima pandemie, poate nici cea mai rea, dar ce contează asta? Banii să circule, comisioanele să rodească!

Ăștia ne ocupă subconștientul!

Am povestit pe parcursul jurnalului cele două coșmaruri distopice provocate de stările astea fără stare, ba de urgență ba de alertă. Măcar primul avea și oleacă de umor, de vreme ce m-am trezit din el în clipa în care am constatat că Lucovid tocmai îmi furase, la propriu, portofelul! Mi s-a părut că sesizez în cele două întîmplări nocturne un fenomen cît se poate de asemănător cu seria de coșmaruri din ultimii ani ai sinistrului deceniu nou-, cînd mă visam dîndu-i sfaturi lui Ceaușescu, iar acela mă asculta. Era un fenomen clar de ocupare a subconștientului supușilor. De data aceasta, sigur, deocamdată, am trăit numai două asemenea evenimente, față de vreo 15 – 20 în anii optzeci, dar ieri după-amiază, am constatat că nu sînt singurul în această situație. Am socializat cîteva ore la o gustare, un whisky și un vin roșu sec de sec cu cel mai vechi prieten al meu, sociologul Mihai Dinu Gheorghiu, am vorbit multe și de toate, cum se întîmplă cînd revezi pe cineva după vreo cinci luni. La un moment dat, mi-a povestit un vis, tot coșmar distopic, pe care-l avusese în noaptea anterioară. Se făcea că este într-o stație de metrou sau de tren, nu era sigur. Cum o parte din an și-o petrece la Paris, i-am sugerat RER și a fost de acord. Trebuia să plece urgentă, dar nu știa unde, plecarea însă chiar era urgentă. La un moment dat, pe calea ferată, a apărut un tren și atunci, ca să fie sigur că-l prinde s-a așezat pe linie. Trenul a venit spre el și a oprit cu puțin înainte să-l atingă, timp în care se gîndea că va fi izbit. Din locomotivă, a coborît un prieten de-al nostru comun, poetul și activistul civic – dar unul pe bune, nu din cei „în civil” – Dinu Adam, și l-a întrebat ce naiba caută în fața trenului. I-a răspuns că trebuie să plece urgent și l-a întrebat de unde poate să cumpere bilet. DA i-a spus că în gară/ stație sînt case de bilete, să meargă acolo, să cumpere, dar va dura mult pentru că trebuie să i se ia toate datele de identificare. Și a adăugat că va dura atît de mult încît nu va mai putea prinde trenul acela. Dar alt tren, a întrebat Mihai? Alt tren nu mai este…, a fost răspunsul lui DA.

Vis interesant, care arată cît ne-au marcat toate tîmpeniile birocratice – declarația pe propria răspundere, registrele de la terase etc – impuse pe durata diverselor stări, probă că ocuparea subconștientului, premeditată sau nu, are mare succes. Poate că Mihai era și predispus la asta. Sosit de la Paris a doua zi după decretarea stării de urgență, a stat două săptămîni în autoizolare la domiciliu. La prima sa ieșire, a avut un incident penibil cu doi milițiști, cărora nu le-a plăcut cum completase el declarația pe propria răspundere. De altfel, ieșea pur și simplu să meargă la medicul de familie la care se programase anterior. Dar mintea milițistă e minte milițistă și n-ai ce face. Măcar nu l-au amendat! Dar ceva urme, iată au rămas…

Aș avea o rugăminte. Dacă unii din cititorii acestui episod au avut parte de coșmaruri din acestea distopice de cînd a început situația specială de care nu mai scăpăm, aș dori să mi le comunice. Nu redactate literar, ci așa cum și le amintesc sau poate și le-au notat. Mulțumesc anticipat, ar putea fi o temă de explorat…

Dificila apărare a lui Harap Alb

Ori că l-a sfătuit careva, ori că și-a dat seama singur, că e un om inteligent, Harap Alb a ieșit acum două seri la un post de televiziune ca să ofere o parte ceva mai umană a personalității sale. Imaginea de cobe care, cu tabele și grafice, sosea cînd îți era lumea oleacă mai dragă, apărea ca să te năucească cu șuvoiul de știri proaste, e limpede că nu-l avantaja. Cum nu mă uit la TV de aproape zece ani, am citit comentariile despre emisiune și am spicuit și niște pasaje de pe net. Am înțeles acum de ce a rămas celibatar și de ce n-a putut păstra pe lîngă el mai mult de trei luni nici măcar un cîine. Fără glumă, l-aș sfătui să încerce cu o pisică, sînt mai nepăsătoare, mai îngăduitoare cu stăpînii care absentează așa mult de acasă. Iar Harap Alb chiar absentează. Și asta din pricina modului de viață pentru care a optat acum niște decenii, în care viață și muncă sînt sinonime aproape perfecte. De aici și coliziunea dintre el și o bună parte a românilor. Românii nu sînt leneși, își fac treaba cum trebuie, indiferent de meserie și de locul unde o practică, dar cei mai mulți nu-și reduc viața la muncă, îi mai interesează și familia, prietenii, consumul cultural, distracțiile etc. Nu contest calitatea de român, chiar de bun român a lui Harap Alb, e o prostie sinistră să cauți cetățenii români la strămoși. A făcut mai mult bine țării decît legiuni de români verzi în cerul gurii. Doar că e un român atipic, cum mai sînt și alții, care reduc complexitatea vieții la muncă. Unii au norocul, pe care pare să-l aibă și el, al unei fericite întîlniri dintre profesie și pasiune și pot sacrifica totul pentru această sinteză. Cei mai mulți nu pot face asta și e chiar foarte bine că nu pot! Ei au nevoie și de restul vieții. Eroarea lui Harap Alb este că îi judecă pe toți românii după standardele pe care și le-a impus sieși. Pe de altă parte, HP, datorită meseriei sale, a trăit mai multe decenii în proximitatea politrucilor, mai întîi locali, apoi și naționali. Or această proximitate i-a transmis o boală comună politrucilor băștinași – aceea de a considera cetățenii niște copii, nu niște adulți responsabili, și pe cale de consecință trag concluzia că acestora trebuie să li se facă binele cu forța. Or asta e o nebunie, de peste jumătate de secol, psihologii și experții din științele educației au constatat că pedagogiile non-directive sînt mult mai eficiente. Dacă puberii liberi dau rezultate net superioare în sarcinile lor, cum naiba să ne imaginăm că adulții nu vor face la fel?!

Nu cred că Harap Alb este o cauză pierdută, ar fi destul să se deparaziteze de cele două idei-obstacol ale sale și să nu uite ceva – specialitatea sa este de urgentist, nu de epidemiolog…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

14 Comentarii

  1. Cine este Lucovid ? Sa ne explici ce treaba are un virus cu politica. Sa ne explici de ce mistoul asta de adolescent frustrat? Cand vei fi corect ca ziarist te voi lua in serios,pana atunci fugi de papa rumegus de la Belina.

    • „costi”, creti noizii nu sunt capabili sa citeasca un text, daramite sa identifice personajele!!! Sa posezi atatea identitati pe forum si sa fii asa de impiedicat e o adevarata performanta! Am impresia ca suferi dupa ce ti-a fost
      Beli(t)na scalpul ca sa-ti fie implementat „cip”-ul…

    • Puți a Securitate mai rau decit un sconcs mort intr-o canalizare RADET !

  2. Plaje,Terase,Pacanele,Malluri..Astia intai ne-au confiscat fostele drepturi si acum le prezinta ca ,,victorii,,contra lui virusache.

  3. Nu cred că dr Arafat ne consideră niște copii, dar face parte din generația
    de medici care nu era obișnuită să discute prea mult cu pacienții. În plus nici ca urgentist nici ca ATIst nu prea avea cu cine. În situațiile de urgență cea mai eficientă organizarea e cea de tip militar. Arafat e un doctor bun și un om de bun simț spre deosebire de dr Imbri, director la Babeș care de fiecare dată ne spune câtă școală fac doctorii…
    De visat nu visez nimic așa că nu-mi mai băga și dumneata din astea de Kafka in cap.

    • Arafat este un „nebun” cum el însuși se definește într-un articol de propaganda de acum două zile… Dar nu, el e mai mult de atât – e un sclelerat criminal care are vieți pe conștiință (câte sute sau mii de cancerosi/diabetici/cirotici au murit lângă spitalele cocovid goale-goluțe?!). Cu siguranță va fi livrat ca țap ispășitor dacă, dă Doamne, explodează mămăliga – de aia îl și pun pe el să stea cu fundul pe capacul ceaunului. Dar ar fi păcat, zău, să scape ceilalți criminali doar cu capul lui Moțoc…

  4. Imi pare rau pentru domnul Antonesei,dar articolul are o tenta rasista!Nu cred ca era cazul sa vina cu porecle de doi bani,mai ales ca a votat cu PNL la alegerile europarlamentare!

    • @) Corector
      Greșit, ultima oară am votat la przidențialele din 2014. cum după trei luni, -am lămurit, sper că de data asta definitiv, cum stau pucrurile cu răul cel mai mic, care se dovedește mare cînd Hymalaia, am intrat am devenit iar am devenit iar abstenționst. Mai fusesem așa ceva multă vreme, după ce am făcut prostia să-l votez pe Popeye prima oară. Numai unde e rasismul nu văd!

    • Și Costi și Corector – două buruieni la casa fără stăpân. Asta cu Dragnea este fumată. Până una alta nu-l depășiți la pricepere și devoțiune – nicdi voi, nici Lucivitul și nici Sparanghel vodă. Niște neisprăviți vor să facă legea!

  5. Cam blând cu doctorul Arafat…Tudor are dreptate. Harap Alb doarme liniștit și aspira la paradisul Baha’i, post mortem, când atâția bolnavi cronici au murit din cauza semnăturii sale, pe directiva legata de spitalele Covid. Trebuia să revină asupra acestei decizii, daca a greșit, nu sa sacrifice vieți omenești. Și, pe toți ne interesează
    pretul achizițiilor de măști, termometre,combinezoane medicale, teste Covid, pentru că n-a platit nimic din propriul buzunar. Un om religios ar fi trebuit,sa aibe un alt comportament.(aparține de cultul Baha’i ) Unii îl văd în locul lui Johannis.L-a depășit la procentaje. Sigur, că are și merite, le știm cu toții, dar se pare, că a uitat, de unde a plecat.
    Eu,in orice caz, nu îl voi vota în locul Ficusului…Nici nu știu, cu cine am putea vota, după atâtea speranțe spulberate.

  6. Charlie,tu esti pitbull-ul lui Antonesei si Nistorescu.Cum cineva vine cu o idee aerisita si argumentata,cum incepi sa musti.Bai baiete iesi din mocirla.Incearca sa vezi altfel lumea.Altfel de cat ti-o prrezinta Cotidianul.Va tine in ura .Tu mereu esti agitat si gata sa musti.Fii calm baiete ,dreptul la opinie este sfant.T bati campii.Stai de paza aici,ca nu care cumva sa se ridice cineva mai sus de cat poti tu gandi.Hai,ia o pauza.Antonesei stie sa se apere si singur.As prefera sa ia sfatul meu de bun.Altfel va ramane un mos cioturos si rautacios.De partea raului.

  7. @) Tudor, Gabi
    Că va fi țap ispășitor aș putea pune mîna în foc! Cî nd provește închiderea secțiilor și spitalelor trebuie totuși mers la nivelul de decizie…

  8. Charlie : Tu esti mai bun decit Antonesei , de multe ori ! Asa ca nu este cazul sa pui palma pt. el ! Lasa-l sa-si duca crucea si virsta , cum stie el !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.