(VIDEO) Liviu Dragnea, scos din celulă. Acuzațiile

Liviu Dragnea a fost dus, vineri dimineața, la sediul DNA, pentru a i se aduce la cunoștință calitatea de inculpat în dosarul Tel Drum.

La trei ani de la demararea anchetei Teldrum, Liviu Dragnea a trecut de la calitatea de suspect la cea de inculpat.

Comunicat DNA

În cauza mediatizată prin comunicatele 1056 din 13 noiembrie 20171110 din 21 noiembrie 2017 și 72 din 17 ianuarie 2018, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, pentru următoarele infracțiuni, săvârșite în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul,
– instigare la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în forma participației improprii.
În cauză s-a dispus punerea mișcare a acțiunii penale și față de alte persoane care la data faptelor erau funcționari în cadrul Consiliului județean Teleorman și față de administratori/reprezentanți ai firmei SC Tel Drum SA și ai altor societăți comerciale, pentru infracțiuni de constituirea unui grup infracțional organizat, folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la abuz în serviciu și evaziune fiscală.
De asemenea, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpata persoană juridică SC TEL DRUM SA, pentru următoarele infracțiuni:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– evaziune fiscală în formă continuată (10 acte materiale),
– două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
Inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală și persoane din mediul de afaceri. Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
Sub coordonarea și decizia inculpatului Liviu Nicolae Dragnea, în cadrul grupului, funcționarii publici ar fi acționat în interesul unor societăți private. Pentru funcționarea grupului ar fi fost necesară privatizarea SC Tel Drum SA, trecerea ei din proprietatea Consiliului Județean Teleorman, prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea, achiziționarea din fonduri publice a unui utilaj special de asfaltare și atribuirea, în mod discreționar, a contractelor de reabilitare a drumurilor din județ către Tel Drum SA.
SC Tel Drum SA ar fi fost principala societate comercială din grup, capitalizată masiv și folosită la obținerea contractelor de lucrări, pentru distribuirea capitalului către celelalte societăți comerciale și membrii grupului, pentru achiziționarea de bunuri mobile și imobile care sunt folosite de membrii grupului, pentru a transfera dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile către aceiași membri.
Unul dintre scopurile grupului ar fi fost ca firma Tel Drum SA să câștige un contract de reabilitare a 55 km de drum județean din Teleorman, DJ 701, în valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene.
În acest context, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Nicolae Dragnea ar fi emis și semnat hotărâri și dispoziții, cu încălcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, între altele, au inclus o condiție restrictivă ce avantaja SC Tel Drum SA. Cu ajutorul altor două persoane din grup ar fi folosit la organismul intermediar ADR Sud Muntenia documente false și inexacte. Ar fi fost falsificate și înlocuite date din proiectul tehnic, inclusiv prin inserarea unei condiții care îi asigura firmei Tel Drum câștigarea licitației. In plus, firma Tel Drum ar fi beneficiat și de date confidențiale ce au avantajat-o la obținerea contractului.
În mod similar, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, ar fi făcut demersuri și ar fi contribuit astfel încât firma Tel Drum SA să câștige și contractul de reabilitare a peste 50 km din DJ 506, un alt drum județean din Teleorman, în valoare de 62.482.442 lei, dintre care suma de 6.930.138 euro provenea din fonduri europene.
În cursul procedurii de atribuire s-ar fi falsificat și înlocuit date, inclusiv prin introducerea condiției restrictive ce favoriza societatea Tel Drum, asigurându-i câștigarea licitației.
De asemenea, s-ar fi majorat artificial devizul lucrărilor aferente contractului de reabilitare a drumului.
Cu referire la cele două contracte de reabilitare drumuri județene din Teleorman, prejudiciul creat în dauna bugetului public ar fi de:
– 25.600.927 lei (diferența dintre prețul ofertat de Tel Drum SA și prețul cel mai mic ofertat) – contractul DJ 701,
– 5.742.872 lei (diferența dintre devizul real prevăzut în proiect și devizul modificat) – contractul DJ 506.

Prejudiciul creat bugetului public este de 31.343.799 lei, sumă ce constituie un beneficiu necuvenit pentru firma câștigătoare SC Tel Drum SA.

Inculpaților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Vineri, fostul preşedinte al PSD a fost ţinut în dubă 45 de minute, pentru că a fost adus mai devreme de ora 10.00 la DNA, când era citat.

Poarta a fost închisă, iar duba a fost parcată foarte aproape de intrarea în sediu.

Întrebată de ce au durat atât de mult audierile, avocata lui Dragnea, Flavia Teodosiu, a spus că sunt „foarte multe hârtii de citit”.

„Nu ştiu de ce a durat atât, pentru că sunt foarfe multe hârtii de citit. Ordonanţa este foarte mare şi trebuie citită. Şi am citit parţial cât s-a putut”, a spus avocata.

Aceasta a fost întrebată dacă Liviu Dragnea este împăcat cu gândul, și a răspuns „În niciun caz”, dar și cum a reacționat fostul lder PSD: „Cum credeţi că a reacţionat? Ca un om care primeşte o hârtie pe care trebuie să o citească!”.

Fostul lider PSD a primit o sentinţă de 3 ani şi jumătate în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGAPSC) Teleorman.

Publicată de Ceausescu Marian pe Joi, 25 iunie 2020

Detinutul de drept comun Dragnea pleaca de la DNA ca Inculpat,viitor pușcăriaș.

Publicată de Ceausescu Marian pe Vineri, 26 iunie 2020

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. Aceleași capete de acuzare beton: constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu și deturnare de fonduri europene.
    De parcă poate un grup să fie dezorganizat! Sau cum zicea Nuțica: de-zo-ri-gi-na-li-za! Next levăl: de la instigare s-a trecut direct la abuz. Deturnarea să zicem că pare obiectivă dacă nu s-au cheltuit fondurile europene exact pe ce se parafase în contract! Defuncta Tel Drum a fost societate pe acțiuni la purtător. Sunt tare curios ce conexiuni au făcut procororii ca să demonstreze că Dragnea a organizat, abuzat și deturnat! Sau or fi primit o valiză cu documente! Documentele de la Tel Drumul mort!
    Da banii copiilor săraci? Au uitat procororii de ei!

  2. Acuzatii penibile de 2 lei, dar daca e ordin de la fratele mai mare sa-l tina pe Dragnia la bulau, se executa. Astia de la pndl fura cu miliardele, dar „este” baieti si fete buni si utili(e) – deci au imunitate

  3. Se creeaza un precedent periculos pentru majoritatea politicienilor si oamenilor de afaceri si anume:constituire de grup infractional organizat pentru privatizare. Acum este vorba de Teldrum, insa se poate aplica la majoritatea privatizarilor. Cum a fost cu Slatina, Rafo, combinatele siderurgice, Petrom si multe altele?

  4. Cel putin 3 acuzatii nu se sustin 1. „constituire de grup infractional organizat”: un consiliu judetean, cu membri ALESI, nu poate fi un … „grup infractional organizat”. 2 Cele doua „instigari la” infractiuni. Dracu’ a mai pomenit sa „instigi” pe cineva cu discernamânt, major, vaccinat, sa comita-n nume propriu o infractiune (penala) pentru care oricum stie ca va fi pedepsit. Restul, ramân de dovedit. Ori, din partea DNA, dar si-a lui Liviu Dragnea, lumea se poate astepta la orice. DNA din incompetenta violenta, totalitara, fara dovezi, si Dragnea, fiindca nu-i în stare sa se apere ca lumea, driblând în jumatatea adversa a terenului si marcând goluri.

  5. si cine e procuroarea? umflata cu pompa Lancranjan de care „are grija” penalul Solomon de la CSM? mafia din justitie are un inceput dar trebue sa aiba si un sfarsit

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.