Lovitură pentru magistrați, de la parlamentari

Lovitură pentru magistrați, de la parlamentari. Camera Deputaților a adoptat eliminarea pensiilor speciale. Așa se face că magistrații vor rămâne fără privilegii. Pe de altă parte, militarii, sportivii, artiștii și jurnaliștii rămân cu pensii speciale.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri.

Deputații au respins, în plenul de marți, amendamentele lui Adrian Solomon adoptate în Comisia de muncă, prin care erau eliminate și indemnizațiile speciale pentru sportivii de performanță și artiștii. Propunerea de respingere a venit chiar din partea social-democratului.

Proiectul PNL are în vedere eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii, printre care: deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Indemnizațiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor și polițiștilor.

Proiectul legislativ a fost adoptat de Camera Deputaților în calitate de for decizional, urmând să ajungă la președintele României pentru promulgare.

(in actualizare)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

26 de Comentarii

  1. Un pas mic ptr politicieni, dar un pas mare ptr un sistem cinstit.
    Dupa aceasta o sa urmeze circul cu contestatiile la CCR, sau contestatiile in justitie[j] unde magistratii se vor judeca pe ei insisi si isi vor imparti singuri dreptatea.

  2. Unguru’ bulan, Ödön-sep a prezentat cifrele. Din volumul total al bănetului ce reprezenta pensii speciale au tăit doar 4%. 96% rămân ca și până acum. Ce-am făcut, Bobiță! Le-au scos ochii la pălmași.

  3. Eu cred ca adevarata problema nu este „marimea” salariilor/pensiilor/etc. ale Magistratilor ci, incapacitatea de a ii determina sa le si merite.

  4. Legea este neconstituțională! Curtea va decide dar faptul că peste 230 de parlamentari au considerat că această lege este constituțională, ne spune foarte multe despre calitatea și pregătirea profesională a acestor doamne și domni dar mai ales a tuturor celor care îi consiliază. Astfel se explică faptul că avem o legislație catastrofală în marea majoritate a domeniilor vieții noastre sociale, economice, juridice, în materie de sănătate, învățământ, siguranță publică și apărare națională, etc. Dacă ei nu pot distinge între costitutional și neconstituțional când au „grila” în față, cum ne imaginăm că pot distinge între bine și rău într-o infinitate de alte domenii în care nu au nici o grilă?

  5. Mi se pare corect. La varstele fragede la care ies la pensie, magistratii pot lucra in continuare in alte domenii pentru ca nu mai au constrangerile pe care pretind ca ii incorseteaza. Aceste constrangeri sunt insa rasplatite material in timpul activitatii, la pensie primesc din ceea ce au acumulat (din contributii si economii). Ar fi un act de injustitie strigator la cer sa pui generatiile care urmeaza sa plateasca la pensie cadouri pentru niste indivizi care stau degeaba. Cat lucreaza sunt bine platiti, cand inceteaza sa lucreze, consuma din ce au agonisit. La fel ca toata lumea. Au destule privilegii, incepand cu salariile, indemnizatiile, sporurile uriase, plata cheltuielilor la concediile in strainatate, varsta frageda de pensionare si altele pe care ei le cunosc bine. Ca sa nu mai vorbim de altele mai delicate, sunt destui corupti si in justitie din moment ce au simtit nevoia infiintarii Sectiei Speciale! In Constitutia pe care desigur ca nu o cunosc, scrie clar ca nimeni nu este mai presus de lege. Pensionarul este pensionar. De ce ar avea privilegii un pensionar foarte tanar care primeste zeci de ani pensie, in comparatie cu in pensionar care iese la pensie la 65 de ani si mai apuca sa traiasca cativa ani? E total nedrept. Ei nu isi rica viata ca militarii.

  6. Aceste hiene lacome,imorale vor ataca la CCR unde sunt tot hiene nesatule. Mai nesatuilor imorali v-ati gandit cine ia numai 704 lei pe lună?
    Foștii membri CAP,UNII DINTR EI FIIND PARINTII SAU BUNICII VOSTRI CARE MUNCEAU IN ARȘIȚA VERII PE NIMIC IAR RECOLTELE ERAU FOSITE DE CEAUSESCU PENTRU PLATA DATORIEI EXTERNE CARE A AJUNS SA FIE ZERO IN 1989!!
    CHIAR SUNTETI ATAT DE TICĂLOȘI?
    TRĂIM ÎNTR-O ȚARĂ CU PIB-ul PE CAP DE LOCUITOR DE 5 ORI MAI MIC DECÂT AL OLANDEI SAU GERMANIEI SI VOI AVETI SALAR SI PENSII CA IN ȚĂRILE DE MAI SUS? ATI DEPASIT ORICE LIMITĂ!
    IATĂ O ALTERNATIVA LA CE A VOTAT PARLAMENTUL: DREPT PENSIE DE SERVICIU V-AS DA UN SPOR DE 25% DIN PENSIA PE CARE O AVETI IN BAZA CONTRIBUTIEI LA FONDUL DE PENSII. ATÂT. E SUFICIENT CACI NU MANCATI CU 10 GURI!
    MULTA NEDREPTATE SI CORUPTIE IN TARA ASTA, JUSTITIA AVAND O CONTRIBUTIE ESENȚIALĂ. Pensie de serviciu? Dar ce servicii ati facut voi romanilor? Ati scapat de pusccarie pe marii jefuitori? Cate achitari sunt pe drept si cate sunt pe trafic de influenta sau mita? Voi puteyi spune,noi presupunem.

  7. O vrajeala ieftina! O sa iasa la rampa iar unul din CCR (Unul cu ochelari cat fundul de sifon, Predoiu, Predescu, Aspasia esti frumoasa, Stanciu, Macovei, Birchall etc) si o sa ne spuna ca magistratii sunt dumnezei pe pamant si cand colo ei sunt niste ingeri cazuti! Traiasca maia-hoasca!

  8. Eu nu pricep in ruptul capului de ce se opun magistratii legii contributivitatii! La salarii de 50.000 ron/luna oricum vor iesi cu vreo 10 puncte de pensie, adicatelea vreo 18.750 de ron/luna. A, nu mai prind pensie de 80.000 ron/luna, acum am intales!

  9. @ Foarte bine
    De acord cu pozitia Dvs. vis-a-vis de includerea politistillor si jandarmilor in categoria militarilor, carora, parlamentarii populisti le-au mentinut pensiile speciale.
    Marea problema cred ca este cu securistii, cei multi si extrem de bine platiti, cu bugete imense si nedecontabile, care nici fapte de vitejie nu savarsesc in asa-numitele teatre de operatiuni ci, doar, ne asculta convorbirile, falsifica voturile noastre, au afaceri directe sau prin rude interpuse si se pensioneaza mai devreme: trebuie dumnealor inclusi in categoria militarilor si miruiti cu pensii speciale?

  10. Bravoo! Bravoo! Bravoo!!! Fiecare popor are guvernul Meu ca și-i
    Merită. Nu ați precizat o prevedere secretă a legii. – “Judecătorii Procurorii și Personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești sau parchete care au semnat Protocoale cu SRI se exceptează de la prevederile prezentei legi, aceștia fiind asimilați personalului SRI. Judecătorii care i-au respins toate recursurile domnului Dragnea intră la acestă cotegorie nefiind afectați. Concluzia: înscrieți-vă la rinoceri iubiți magistrați, viitorul fiind în pas de marș cadența tobei o va da domnul Iohnnis.

  11. Am crezut că utopia sofisticată a egalitarismului a fost specifică unui regim pentru a cărui înlăturare a fost nevoie de o revoluție cu aproape o mie de morți. Astăzi a revenit. Plebiscitul ( online sau nu) a reinviat.*Lozinca: TRĂIASCĂ CLASA MUNCITOARE! poate fi rescrisă pe frontispicii.

  12. Aceasta lege este neconstitutionala si inca o bataie de joc din partea PSD, fara majoritarii din PSD, PNL+USR+PMP nu puteau trece aceasta batjocora la adresa poporului roman. Cum adica politistiii, militarii, jurnalistii, sportivii raman cu pensii speciale, iar ceilalti nu. Ori tai pensiile speciale tuturor, ori le dai pensii speciale tuturor! CCR va respinge legea, USR vor zice pe buna dreptate ca nu a trecut din cauza amendamentelor PSD si PNL, si iar incepe ping-pong-ul pe nervii poporului. Nu-i nimic ca vin alegerile, toti acesti parlamentari pe care noi i-am ales sa faca legii in favoarea cetatenilor vor fi scosi din istorie si viata politica!

  13. Circ de tot Cacatul sa distraga atentia primatelor acefale de la frig si foame pe timpul iernii cu gindul la strugurii verii. Justitie a fost numai in Moldova lui Stefan cel Mare si Sfint – „Om nu mare de statu, aprig la manie si grabnic varsatoriu de singe. De multe ori omora fara judetu la ospete”
    In Vallahia fost unu Vlad Drakulea care le cam baga teapa-n cur tradatorilor de neam si glie. Cu toate ca erau veri buni Vlad l-a batut pe Stefan de s-a cam cacat pe Dinsul intr-o Batalie. Ma rog…chestii de familie, teritorii si orgolii.
    Dregatorii de astazi din Principate sint de fapt cei mai periculosi criminali in serie incepind cu politistii si jandarmii si terminind cu judecatorii, procurorii si sefii din SRI. Ei va intimideaza si va obliga sa renuntati la Drepturile Cetatenesti Constitutionale pentru a-si trage lor Privilegii prin Discrimare Pozitiva. Constitutia – chiar asa de Cacat cum este ea – Nu stipuleaza nimic referitor la Cetateni Speciali. Nimeni nu are Dreptul sau Privilegiul la Pensie Speciala pentru ca este Anti- Constitutional. ILEGAL !

  14. Ati vazut si vedeti manipularea mincinoasa privind „taierea” pensiilor in loc de abrogare! Daca era ABROGARE, nu mai aveau nicio coada de care sa se agate acesti cersetori de…peste limita suportabilitatii! Este inca o tema pentru a ocupa mintea si distragerea atentiei cetateanului spre ce vor ei, ca sa nu mai reactioneze la nemultumirile zilnce! Din punctul meu de vedere, este fix seriozitatea perindatilor prin politica in orice domeniu si anihilarea natiunii romane! Aici nu e borba de un individ sau altul, toti sunt mana pe mana in toate, toti sunt vinovati de toate relele, mincinosii naibii! De cativa ani tot oralizeaza peste tot legea salariilor si pensiilor= legea saraciei coordonata.ro, dar tot in favoarea lor o fac!

  15. Exact pe acest fapt: neconstitutionalitate, vor marsha si cei de la CCR, direct interesati sa aiba pensii nesimtzite. Vor spune ca legea este discriminatorie ptr magistrati, in timp ce alte categorii sunt favorizate.
    Cea mai buna si inatacabila metoda ar fi sa li se introduca impozite diferentiate, ajungand si pana la 90%.
    Iar in viitor majorarile de pensii si salarii sa se faca doar cu o suma fixa ptr tot natul. Nu procentual ca pana acum, ceea ce este o mare nedreptate: adica prapaditului ii dai in plus la pensie sau salariu bani cat sa-si cumpere o paine, iar celor din casta nesimtzitzilor le dai in plus cat sa-si cumpere fiecare cate un camion de paine?!
    Corect ar fi ca fiecaruia sa-i dai in plus la majorari, in mod egal: iti dau si tie o paine in plus, ii dau si celuilalt la fel.

  16. Pensiile alea trebuie sa le plateasca cineva, cineva trebuie sa munceasca pentru ca sa pape astia pensii uriase. La pensiile contributive mai inteleg, asta este sistemul, este ca o stafeta din generatie in generatie si este corect asa. Dar nu inteleg de ce trebuie sa le fac eu din munca mea cadouri unora care stau degeaba, doar pentru ca pe vremuri se numeau magistrati. Sa-si pape pensia pentru care au contribuit, oricum tot ei ies in mare avantaj, pentru ca ies la pensie de tineri si incaseaza pensii din banii munciti de altii timp de zeci de ani. Cum zicea si Florescu, cei care ies la pensie la 65 de ani nu prea mai apuca multi ani sa se bucure de pensie. Sia atunci de ce sa le dai astora care au fost magistrati un supliment de pensie muncit de altii? Este profund nederept. Astia sunt oamenii care fac asatzi dreptatea, hienele astea?

  17. ce lovitură de imagine! e de-a dreptu’ şi de-a stângu…

  18. Se chinue degeaba clasa politica. Doar nu crede ca cei de la Curtea Constitutionala vor declara ca e constitutional sa le taie si lor pensiile. Justitia intodeauna a judecat in favorul ei, creand doua categorii: noi cei din justitie si restul. In justitie o mana o spala pe alta.

  19. Aberațiile cresc. Magistrații aflați în activitate ( și chiar pensionarii acestui domeniu) au o contribuție uriașă, la veniturile bugetului de stat. O parte din aceste venituri se intorc în propriile salarii și pensii dar nimeni nu a făcut și nu face vreodată calcule exacte din care să reiasă care sunt veniturile și care sunt cheltuielile pentrucă este imposibil. Pe de altă parte, eficiența unui asemenea domeniu atât de complex, nu se analizează pe criterii de „rentabilitate financiar-contabilă și productivitate”. (Erorile juduciare nu fac obiectul) Unele minți „luminate”, încearcă să acrediteze ideea (ușor de asimilat) conform căreia, muncitorii. asistații sociali, patronii de firme, (și mai cine?) plătesc salariile și pensiile acestor oameni iar aceștia nu fac sau nu au făcut nimic în schimb ( eventual în folosul sau interesul acelor categorii.) Nimic mai fals! Dacă există situații în care unii, (câțiva) au pensii foarte mari, exista posibilitatea să se fi făcut o interpretare greșită a legii la momentul calculului. Statul poate verifica și chiar solicita in instanță, refacerea calculelor. Nu era nevoie de tot acest CIRC! Sau era nevoie? Oare in folosul cui?

  20. Nu va fi nicio lovitura. Deja din discutiile privind pensiile speciale s – a devoalat ideea ca se va merge curveste pe limitarea pensiilor speciale la magistrati pe salariul existent in sistem nu pe un brut nesimtit umflat de viitorii pensionari. Punct. Regimul FSN a trebuit sa plateasca intr -un fel pe magistrati pentru toate procesele trantite in favoarea regimului corupt timp de 30 de ani. Un singur exemplu: exista 73.000 de cereri de retrocedare a proprietatilor confiscate de comunisti neonorate de regimul FSN. Ne inchipuim ca daca ar fi existat aceste restituiri structura bogatiilor tarii si a populatiei era anticomunista,ceeace nu convenea celor mari din UE , SUA si bineinteles rusilor, continuitatea vechilor elite la nivelul Occidentului. S – ar fi putut realiza lozinca asa draga romanilor in anii 1990 : monarhia salveaza Romania, partide reale PNL si PNTcd, PSD . Romania nu mai era in situatia de a se uita cu jind la programul Soros, program care se va implementa deabia acum in 2020 si nu ca la fratii de lagar socialist ungurii din 1991. Va dati seama ce a devenit Romania ? Tara Ilicilor , Dragnea , Zgonea, Badalau, Oprisan, Nastase, Roman, cap de cauciuc, Dinescu si a tuturor minstrilor culturii de 30’de ani incoace. O tara din care au plecat cei 5 milioane de romani de categoria I .

  21. ANTIVIRUS : Si pina acum era constitutionala ? Mai bine spune ca esti in cauza , manipulatorule ! DE fapt , este un inceput care trebuia facut … iar votarea legii de catre toate partidele , este o lovitura pt. magistratii orbiti de lacomie si de coruptie ! Statul trebuie sa fie ferm , sa nu cedeze la SANTAJUL unui grup de functionari publici ! Magistrati care vor gramezi de bani sa intre in avocatura ! PS–Si vom vedea noi ce va fi la C. C.R.— care va fi intr-un urias CONFLICT DE INTERESE !

  22. Coane, te înșeli amarnic. Da, pină acum era constituțională. Să nu spui că te pricepi pentrucă te voi cinsidera ca „fiind în cauză și în conflict de interese”. Îmi dau seama că nu ești dar poate vei înțelege mai târziu că „sunt în cauză” pentru unii ca dumneata.

  23. @Antivirus
    Matale faci diversiune la greu aici, amesteci pensionarii cu personalul in activitate. Pe de alta parte, bugetarii nu produc bani adevarati, banii adevarati sunt banii noi, adica cei rezultati din activitati, nu banii bugetarilor care sunt banii produsi sectorul privat si pe care statul ii muta si distribuie dintr-un buzunar in altul mimand taxe si impozite la bugetari. Bugetul se formeaza din banii noi din care o imensa parte (cam 70%) sunt smulsi cu forta prin taxe si impozite la stat de la sectorul privat. Si nu exista nici un motiv ca pensionarii din magistratura sa primeasca premii la nesfarsit sub forma de pensii speciale doar pentru ca au lucrat in magistratura. Ca pensionari nu contribuie cu nimic la buget, dimpotriva iau de la buget in mod nemeritat mai mult decat au contribuit. Importanta sociala a muncii care face diferenta intre tipurile de activitati este valabila doar la cei in activitate, adica la cei care muncesc efectiv, nu la cei care au incetat activitatea. Toti pensionarii trebuie sa fie egali in drepturi, fara favoritisme la pensie pe care magistratii si le prepara singuri ca oameni ai legii in perioada activa. Meritata este doar pensia contributiva, si nici macar aia integral in cazul fostilor magistrati, pentru ca ei oricum vor incasa pensie timp de mult mai multi ani decat au contribuit pentru ca ies prematur la pensie, nu la 65 de ani. Daca vor pensie suplimentara, atunci sa iasa la pensie ca toata lumea la 65 de ani. De ce sa munceasca tinerii in plus pentru o categorie sociala care se autofavorizeaza la pensie? Cu ce ajuta societatea acei speciali inactivi ca sa merite banii in plus? Cand au lucrat, au primit bani suplimentari. Cand nu mai muncesc, primesc ce au adunat. Si celelalate categorii de pensionari au nevoi la batranete, ei cu ce sunt mai prejos ca pensionari decat pensionarii fosti magistrati?

  24. Legea se va aplica pe viitor si nu rezolva cu absolut nimic nivelul pensiilor in plata! Este praf in ochi!

  25. Conteaza si marimea salariilor si pensiilor.
    In cea mai puternica economie a lumii SUA salariul unui judecator la Curtea Suprema este 11 000 $/luna (9500 euro)
    In Romania la ICCJ salariul este de peste 8000 euro/luna. Oare chiar ne permitem sa ne comparam economic cu SUA.
    Un judecator la CJUE iese la pensie la 65 de ani cu o pensie de 14 000 euro.
    La noi cred ca maine,poimaine or sa ceara sa iasa la pensie imediat dupa ce termina facultatea de drept (invatamant la distanta)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.