Manevra care ne-ar afecta salariile. Păziți-vă buzunarele!

Premierul Marcel Ciolacu a făcut săptămâna aceasta o declarație care a fost mai puțin discutată, dar care ar avea repercusiuni asupra tuturor.

„Va trebui să hotărâm pe o perioadă medie care e soluția cea mai bună: vom menține cota unică – dar să fie cotă unică, fără excepții, pe cota de 16% – sau să mergem în zona de impozitare progresivă. Eu nu refuz niciuna dintre variante”, a declarat Ciolacu. Același Marcel Ciolacu părea a avea o altă opinie în 2017, motiv pentru care declarația sa din aceste zile este catalogată ca „impostură maximă”.

„Chiar Ciolacu a decis în 2017 renunțarea la cota de 16 %! Era vice prim-ministru în guvernul Tudose, care a decis „Revoluția fiscală” – vă mai amintiți?
El crede că am uitat, însă nu am uitat. În 2017 guvernul a decis o inginerie contabilă: mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Astfel, salariul brut a devenit mai mare iar cota de impozitare a trebuit scăzută căci altminteri, dacă se aplica tot 16%, ar fi rezultat un salariu net mai mic. Prin urmare, ca parte a pachetului de modificări fiscale, guvernul a decis diminuarea impozitului pe salarii la 10%, astfel încât salariatul să nu fie afectat”, scrie economistul Bogdan Glăvan pe pagina sa de Facebook.
Glăvan a postat câteva poze din campania guvernului de la acea vreme, unde se explica, ba chiar se și desena. (foto mai jos)
„Acum Ciolacu zice fără pic de jenă, că trebuie să ne hotărâm dacă revenim la cota de 16%. Aia pe care a distrus-o el.
Ce nu spune marele este că în condițiile actuale (deci nu la alea din 2017), revenirea la impozitul de 16% înseamnă că salariații vor pierde la salariu, urmând să plătească mai mult statului.
16% acum nu este echivalent cu 16% din 2017!
Alternativa ar fi impozitarea progresivă. Bre, dar nu una cu cote între 1% și 5% – că așa ceva mi-ar plăcea și mie. Noooo, ci o impozitare în trepte de 10%-20%-30%, prin care să ajungem la același deznodământ: anume, statul să colecteze mai multe biruri.
Deci, Ciolacu ne face următoarea ofertă de nerefuzat. Fie
(1) mărim cota unică la 16% și îi plătim mai multe taxe, fie
(2) acceptăm impozitarea progresivă și îi plătim mai multe taxe.
Ați înțeles? Tot un 💩. Șmecher de șmecher, mafiot”, mai notează economistul..
În 2017
Prima poză PSD, care arată cum s-au mutat contribuțiile și cum a scăzut impozitul la 10%, netul rămânând la fel.
A doua poză PSD care arată pe un caz particular cum revoluția fiscală din 2017 nu afectează salariul net.
A treia poză PSD prin care salariații erau asigurați că nu pierd bani la salariu. De asta a fost necesară scăderea cotei de impozit la 10%, altminteri pierdeau bani prin mutarea contribuțiilor.
Componența guvernului care a făcut Revoluția Fiscală, unde îl găsim chiar pe Ciolacu înșurubat la vârf. e a scăzut cota la 10% și azi se vaită că nu mai merge așa ceva! La Finanțe era Mișa, care este și azi la Finanțe, se preface că adună taxe
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8535 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Daca ai Salariu mic impozitarea progresiva e mai buna…. Daca ai salariu mare cota unica e mai buna….Majoritari sunt cei cu salarii mici…dar nu stiu daca sunt majoritari si la prostie…

  2. hai ma, voi va uitati in gura lui glavan? trecerea contributiilor de la angajat la angajator a avut scpopul de a forta angajatorul sa plteasca banii la stat, altfel, desi ii retinea de la angajat, disparea cu ei si la pensionare amaratul nu mai putea dovedi cu acte asa cum se cerea ca a platiti acei bani pentru ca nu erau trecuti nici in contract nici in salariul brut. se chinuie el cu arhivele marilor intreprinderi disparute dapai cu mici borfasi patroni de carton care le luau banii si dispareau cu tot cu firma in 2-3 ani!

  3. Foarte corecta postarea, Goguta! Da’ inclusiv marii angajatori de stat procedau asa, pana sa treaca la salariat contributiile. Din acel moment, sifonarea contributiilor la pensiile angajatilor s-a cam incheiat!

  4. asa va fi. De la săraci și leneși, nu au ce sa ia. De speciali, nu se ating ca aia i-au numit.
    Se vor pune cu vana de vouă pe cei harnici, cei care mai produc ceva.
    Ca aia nici nu votează trandafirii!

  5. Eu îmi doresc să ne angajeze rușii în conflict. Sa i ia dracu pe toți din așa zisul establishment. Javre împuțite!🤮🤮🤮

  6. Intreb ??? Ce salariu trebuie sa aibe un Roman ca sa TRAIASCA decent???Si de ce politicienii au salarii mai mari decat e nevoie ca sa TRAIASCA decent???De ce politicienii fii si nepotii au afaceri cu STATUL in defavoarea afaceristilor competenti VERITÀBIL daca este un eciden CONFLICT DE INTERES si politicienii nu pot avea firme Sau intermedia pentru familiari???

  7. astia joaca un fel de alba-neagra, si rromanii pun botu’… ma rog, daca e ceva caracteristic pentru rroman, e ca pune botu’ la orice minciuna, indiferent cine le-o serveste. Daca pentru alte natii trebuie sa le faci si o poveste frumoasa ca sa inghita minciuna, gen impunem cenzura ca sa protejam copiii, la noi e suficient sa-ti spuna Ciolacu ce se face si atat… daca strambi din nas, apare Ciolanis care te si cearta ca refuzi sa renunti la drepturi

  8. Ciolacu vorbeste pentru saraci ca suna bine treaba cu Capra Vecinului ! Vor creste toate si saracul tot o sa mearga la Kaufland ! Nimeni nu intreaba cum se cheltuie banii pe care ii incaseaza Statul sau cum se fura de fapt ?! Crede cineva ca ce incaseaza Ciolacu dupa marirea impozitelor imparte cu saracii ca haiducii !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.