Fost diplomat italian, despre ”sursa de infecție naționalistă” din Est

”Marea greșeală a Europei: aderarea țărilor estice”

Care este greșeala cea mai mare a Europei în viziunea unui fost ambasador occidental la Moscova și apoi la NATO? Nici mai mult, nici mai puțin decât că a permis statelor estice să adere la Uniunea Europeană. O spune diplomatul Sergio Romano, intervievat de Linkiesta într-un ciclu dedicat schimbărilor din Europa după căderea Zidului Berlinului

Din perspectiva diplomatului italian, dar și a guvernelor ce s-au perindat la Palatul Chigi în ultimii 30 de ani, scenariul cel mai bun ar fi fost menținerea în viață a URSS, cu statele foste comuniste lăsate de Vest în zona gri, într-un rol de tampon pe care până acum l-a jucat Ucraina. Prăbușirea URSS in decurs de doar doi ani de la căderea Zidului Berlinului și reunificarea Germaniei, despre care “Francois Mitterand și-a dat seama că nu poate fi împiedicată”, au modificat calculele de la Roma sau Paris.

Marea Britanie și Germania au grăbit extinderea UE

Și mai există un “vinovat” pentru primirea țărilor central și est-europene în UE și NATO, în viziunea fostului ambasador al Italiei la NATO. “Nu am știut niciodată cum a interpretat America căderea Zidului Berlinului. Pentru noi, a fost finalul Războiului Rece, pentru ei a fost o victorie în Războiul Rece. Noi am vrut să ne deschidem, să colaborăm, să creăm un viitor în care echilibrul să ia locul disputelor. America, pe de altă parte, a vrut să profite de ocazie și să ducă o politică și mai imperială. Nu e o coincidență că, la câțiva ani după căderea Zidului Berlinului, NATO s-a extins până la granițele Rusiei. Iar dacă America a reacționat astfel, nu e de mirare că Rusia pune securitatea în prim-plan, în dauna modernizării și nici că europenii vor fi cei care vor plăti pentru această nouă confruntare”.

“De ce i-am primit în casă?”, sună intrebarea reporterului Linkiesta despre aderarea la UE a statelor foste socialiste. “Din două motive”, spune Sergio Romano. “Primul: Germania nu dorea să aibă în flancul său țări poțential ostile și considera că avantajele integrării ar depăși dezavantajele. Al doilea: presiunea Marii Britanii, care nu dorea mai multă integrare europeană. Regatul Unit a dorit aderarea statelor estice, crezând că în acest fel va face integrarea europeană mai dificilă. Președintele CE, Jacques Delors a încercat să evite acest scenariu, propunând o relație confederală cu statele din Est, însă asta nu s-a materializat. Germania și Marea Britanie s-au grăbit să deschidă UE către Est”.

Vinovați pentru susținerea suveranității

De ce a fost o greșeală deschiderea UE către Est, din perspectiva diplomatului italian? “Țările fostului Pact de la Varșovia erau în sfârșit democratice și independente, însă erau orfane. Aveau nevoie de cineva care să le construiască economia, să le dezvolte instituțiile. Și era un lucru sfânt pentru noi să le dăm o mână de ajutor. Greșeala a fost să le ajutăm primindu-le în UE. Chiar si atunci m-am gândit că este foarte riscant. Pentru că nu erau țări indispensabile, pentru că nu erau pregătite, nu avuseseră același parcurs ca și Europa de Vest. Noi (italienii) am pierdut Al Doilea Război Mondial și știam că înfrângerea a fost generată de naționalism. Am redescoperit democrația și am decis să lăsăm în urmă naționalismul. Țările estice au devenit sateliți ai unui regim care nu a permis nașterea unei adevărate clase conducătoarea naționale. De aceea ele nu vor acum integrarea europeană. Pentru că vor suveranitatea națională, pentru că URSS nu le-a oferit niciodată această șansă, pentru că au așteptat o viață să devina națiuni independente cu adevărat. Este o diferență profundă, o graniță mentală care ne separă”, spune fostul diplomat italian.

“Naționalismul din Europa Centrală și de Est (numit acum suveranism) a infectat țările din Europa Occidentală, iar pe fondul crizei datoriilor a apărut euroscepticismul. E nostim însă că forțele politice care guvernează în Est – dar și cele din Italia sau Austria – încearcă acum să creeze o majoritate parlamentară la Bruxelles și negociază să lucreze împreună. Este nostim pentru că promovează o politică naționalistă folosindu-se de instrumentele instuționale europene. În trecut, ei nu ar fi avut șansa asta. Acum o au, grație Europei. Sunt multe tactici ale contagiunii Est-Vest: ei folosesc Europa împotriva Europei, critică Comisia însă îi acceptă existența și vor să preia conducerea ei. Simbolul acestui paradox este Nigel Farage, fostul lider al Partidului Independenței din Marea Britanie, care nu a pus piciorul în Parlamentul britanic, dar și-a purtat bătăliile la Strasbourg”, a spune Sergio Romano.

Țapii ispășitori

Viziunea diplomatului italian se aseamănă mult cu vorbele picurate tot mai des în urechea europenilor cum că statele estice nu-și au locul în proiectul viitoarei Europe, la care lucrează Franța și Germania, eliberate de frâna ce a fost până acum Marea Britanie. Paul Magnette, fostul premier al regiunii valone din Belgia, își dorea ieșirea din UE a României, Bulgariei, Ungariei sau Poloniei, pe modelul brevetat de Marea Britanie. El vorbea nu numai de efectele negative și riscurile create pentru Vest de aderarea acestor țări la UE, dar și despre efectele “catastrofale” ale strategiei eronate de alocare a fondurilor UE pentru statele estice. „În loc ca banii europeni să ajute la atingerea convergenței, noi am spus astfel: muncitorii estici să vină în Europa Occidentală, unde lipsește forța de muncă, iar capitalul (german, francez) să meargă unde lipsește capitalul, în Europa Centrală (…) Pentru oameni, asta a fost brutal. În țările vestice, acest lucru a destructurat sistemele de securitate socială. Iar în țările Europei Centrale a fost catastrofă: România a pierdut 15% din cei mai tineri și mai pregătiți oameni. Iar consecințele politice sunt dramatice. Suntem într-un moment de dezintegrare completă“, spunea Magnette, în februarie 2017.

Un an mai târziu,aceeași publicație italiană Linkiesta critica țările estice pentru dumpingul social la care ar recurge în relația cu Vestul.  „Aceste țări sunt atât de atractive pentru că oferă beneficii și garanții sociale și salarii mult mai mici decât ale noastre. Dar nu doar pentru asta: ele folosesc adesea fondurile structurale abundente ale UE pentru a crea condițiile unei concurențe neloiale. Prețuri mai mici la energie, de exemplu“. Apoi, esticii mai erau criticați pentru că ar fi un “Pasdaran” al NATO.  „Aceste state sunt inamici declarați ai Rusiei. Și nu doar atât: ele sunt un adevărat Pasdaran al NATO, cele mai loiale în alianța cu SUA, iar companiile americane sunt foarte fericite să vină în aceste țări. Astfel, în România și Polonia există un scut antirachetă al SUA, iar Cehia susține decizia lui Trump de a muta ambasada la Ierusalim“, scria Linkiesta, care aseamăna țările sărace din Est cu Gărzile Revoluționare Iraniene.

Granița mentală Est-Vest sau granița ipocriziei

Citind declarațiile lui Sergio Romano, Paul Magnette și articolele unor publicații care se vor anti-naționaliste și progresiste în Italia, devine limpede că există o “graniță mentală” între Est si Vest. Însă nu este o graniță dată doar de istorie, ci și de înșiși oficialii occidentali. Granița aceasta nu este creată doar de istorie, ci și de fondurile europene oferite Estului carte se intorc in buna parte în Vest prin reptarierea de capital a companiilor vestice, fonduri care devin în bună măsură sinonime cu un ajutor indirect oferit de Bruxelles companiilor occidentale, via Europa Centrală și de Est. A spus-o limpede chiar comisarul german Gunther Oettinger, pentru Handelsblatt, în urmă cu doi ani. Granița aceasta vine din dublul standard istoric aplicat modelului de dezvoltare al economiilot și infrastructurii Vestului și Estului. Institutul pentru Reconstrucție Industrială, creat de regimul Mussolini după război, a asigurat ajutorul de stat pentru marile companii italiene, ducând la ceea ce se numește „miracolul italian“, folosind „fondurile structurale“ ale acelei epoci – Planul Marshall. Însă, peste decenii, diplomați italieni precum Romano (care a trăit acele vremuri) vociferează împotriva unui model de dezvoltare etatist în Est, se ridică în apărarea unor norme de mediu și de afaceri ce nu existau defel în timpul construcției sistemului de autostrăzi italian, german, francez.

Granița aceasta dintre Vest și Est este creată de companiile italiene care subcontractează lucrări de infrastructură de mântuiala în țările estice, de exploatarea unor semimonopoluri de distribuție a energiei electrice în aceste țări, de susținerea insidioasă a poziției Rusiei în dauna intereselor României în Republica Moldova în cadrul OSCE, de îngroparea unui proiect energetic profitabil pentru România (Nabucco) și de către companii din Italia, de ipocrizia oficialilor italieni (fostul ministru de Interne Roberto Maroni, acum membru al Ligii, aflata la guvernare) de a lupta împotriva imigrației ilegale sau a dumpingului social al esticilor în timp ce plăteau la negru menajere din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

18 Comentarii

  1. Un habarnist de nota 10 , acest macaronar ! Iata ce a insemnat aderarea tarelor estice la UE : piata de capital pentru tarile vestice bogate , surse de forta de munca ieftina , surse de materii prime ieftine ( prima ar fi Romania) , piata de desfacere pentru produsele firmelor din vest , etc . Italianul asta este complect nevinovat saracul , daca, in naivitatea lui,crede ca UE si-a facut „pomana” cu cei din est . Nimic nu este gratis sub soare !

    • Fii sigur italianule că și romînii îs sătui de senili Soros ca Timmermans, Juncker sau Verhofstadt. Dacă oaemnii care i-au ales sînt al fel de alienați, atunci Romînia chiar nu avea ce căuta într-o astfel de „selectă” companie de la UE, finanțată prin Soros

  2. Adevarul e pe la mijloc: Tarile foste comuniste NU erau toate pregatite, cele din Europa centrala mi se pare ca erau mai pregatite, Romania si Bulgaria mai putin pregatite, chiar deloc!
    Nu mai zic cat de pregatite sunt acum Muntenegru, Macedonia, Croatia, Serbia….
    Dar, tarile bogate ale vestului dezvoltat au profitat de aderarea tarilor UE, altfel mi-e greu sa cred ca au facut doar opere de caritate in numele unei Europe unite de dragul Unirii!
    Ma indoiesc… de exemplu, muncile pe care francezii, englezii, germanii NU le mai fac demult le fac acum romanii, bulgarii, polonezii, ungurii, platiti mai prost, chiar foarte prost la inceput cand s-a deschis UE pentru Tarile foste comuniste!
    Cine lucreaza la curatenia strazilor in bogata Europa de vest?
    Ma indoiesc eu ca francezii sau germanii..
    Dna Merkel cand a deschis granitele pentru migranti a motivat cu LIPSA fortei de munca in tot felul de activitati unde LIPSESTE forta de munca!
    In Italia sau in Spania cine ingrijeste(sa nu zic altfel!) batranii italienilor bogati sau de clasa mijlocie?
    Romanii, bulgarii, ungurii mai putin…
    Dar sa ne intrebam: cum ar fi fost azi Romania fara aderarea la UE?
    Raspunsul e simplu: ca Moldova de peste Prut, un stat sarac, esuat, parasit, depopulat(s-a vazut acum la vot, majoritatea populatiei romanesti e PLECATA in afara, cu Pasapoarte romanesti la munca in UE!) ajuns in influenta Rusiei, si fara scapare.

    • Nici o tara nu a fost pregatita pentru aderarea la UE, in orice faza a extinderii initialului cartel al otelului si carbunelui european. In timp ce Romania era sufocata de potopul de minciuni dezlantuit dupa ce ce s-a batut palma cu Rusia gorbaciovista, Ungaria si Polonia erau ridicate in slavi de aceasi propaganda. Mai mult, Ungaria a fost incurajata in sovinismul ei, devenind virful de lance contra ‘rebelor’ Iugoslavia si Romania care refuzau sa se alinie gorbaciovismului. Realitatea era insa alta. Datoria acestor tari o intrecea de departe pe cea a Romaniei, fara ca aceasta sa preocupe inaltele foruri financiare ale lumii. Datoria externa a Ungariei era cea mai mare din Europa si una din cele mai mari din lume, comparabila cu a statelor falimentare din Africa si America Latina. Tehnologia sa la nivelul anilor ’50, cu indulgenta ’60. Polonia in anii ’70 cunostea austeritatea de care noi am avut parte in deceniul urmator, fara insa a se grabi sa-si achite datoria externa, asa cum urma sa faca Romania. In plus, cunostea si o inflatie accentuata, pe care Romania nu a avut-o niciodata inainte de fatidicul decembrie 1989. In 1981, in Polonia a fost instituita legea martiala, fara ca vreodata generalul Jaruzelski sa fie numit dictator, ‘cinste’ rezervata exclusiv lui Ceausescu. Nu Romania ci Ungaria si Polonia au avut pe trupe sovitice cu efectiv de mari unitati operativ-tactice pina dupa 1990. Inerent, aceste forte includeau si componenta informationala, intelligence cum se spune azi. Stationind de decenii, au avut timp sa penetreze informativ societatea respectivelor tari. Cu toate acestea, Romaniei i se imputa ca ar fi Calul troian al Moscovei. Unde sint deci mult laudatele reforme care au facut instantaneu Ungaria si Polonia atractive pentru UE? Valabil si pentru Tarile Baltice care au fost pur si simplu gubernii rusesti, cunoscind astfel tot ce inseamna ineficienta sistemului comunist sovietic.

    • @Anonim: ati pus piciorul prin vreuna din cele 3 tari, la care faceti referire?
      Cand intri din Ungaria in Romania pe la Nadlag se vede imediat diferenta uriasa… si e Vestul Romaniei, oricum MUULT mai dezvoltat decat sudul subdezvoltat si Moldova saraca!
      Fiica mea a mers acum cativa ani in Grecia si au trecut Dumnarea pe la Zimnicea cu Bacul, la sugestia unor prieteni din Bucuresti, cunoscatori ai zonei!
      La Giurgiu erau cozi infernale, ceva reparatii..
      Au ramas SOCATI cand au vazut SARACIA aia din Teleorman, socati!
      Si sunt convinsa ca existe zone mai socante in judetele sarace, cele mai sarace din UE, din sudul subdezvoltat si Moldova saraca!
      NU vezi asa ceva in nici una dintre tarile mentionate de dvs!

    • @lili: Reciti cu stereotipe de insecta mantre demult rasuflate. Ai fost vreodata in Moldova de spui, repetat, ca este saraca si inapoiata? Dar in Transilvania, sa vezi ca exista zone, de exemplu in zisul Tinut Secuiesc sau chiar in drum spre Jibou, Dej, la fel de sarace ca Teleormanul, pe care ti s-a pus pata? Ai trecut vreodata tu insati pe la Nadlac sa vezi ca nu este nici o diferenta de o parte si de alta a frontirei? Nu pe autostrada, de unde Ungaria apare excelent (bravo lor ca stiu sa-si faca imagine), ci pe drumul vechi? O poti face si acum, macar pentru a servi un gulas in unul din birturile, ma rog restaurantele, din localitatile prin care vei trece. Zici de cozile infernale de la Giurgiu. Ai avut ocazia vreodata sa prinzi un blocaj in trafic pe una din, altminteri superbele, autostrazi europene? Se poate intimpla chiar si pe cele cu taxa, deloc mica. In destule tari din Europa se plateste taxa de utilizare a drumurilor la fel ca in Romania, dar asta nu te scuteste de evenimente neplacute sau de sicanele politiei. Iti pot spune ca, eventual pastrind proportiile, imagini socante sint in oricare tara europeana. Te-ai intrebat vreodata, de la inaltimea nemasuratului tau spirit analitic, de ce in cele mai prospere teari europene, zise si civilizate, exista oameni, autohtoni getbeget, care dorm pe strada in conditii de mizerie? Homeless nu este cuvint romanesc. Misca asta vreun circuit din luminata-ti minte?

  3. N-avem nevoie de Europa! Noua ne e bine aici in jegul din spitale si de pe strazi. Sa ne mai lase cu statele lor de drept! Noi avem statul nostru..statul degeaba!

    • da. avem nevoie de ue….sa ne fure economia….sa ne exploateze resursele…sa ne ia forta de munca calificata…sa ne de-a „valori” pretioase : desfrau, droguri si homosexuali…sa ne aduca invazie musulmana si africana sa-i intretinem pe banii nostri….da. avem nevoie de ue pentru toate aceste „binefaceri”….

    • @ Roman autentic
      Daca ai intrat in Europa curge lapte si miere. O sa vina Europa sa-ti gateasca, sa-ti spele, sa semene, sa culeaga roadele si mai ales sa te plateasca pentru statul degeaba. Va plangeti ca ati ramas de caruta si nu ati plecat si voi din tara, dar nu miscati un deget sa va faceti viata mai buna. Rai, invidiosi, aroganti, nesimtiti, lenesi, asteptati sa va dea partidele ce promit in campanii electorale. V-ati vandut sufletul diavolului sorosist, sariti la bataie si cand stiti ca nu aveti dreptate, primiti bani murdari si va plangeti de coruptia din Romania. In Europa coruptia si ticalosia sunt generalizate, dar numai voi va lamentati ca sunteti toti destepti, iar aia care va conduc sunt prosti.
      Ia apucati-va de munca sa aveti de toate si atunci o sa vedeti realitatea cu alti ochi.

  4. Are dreptate macaronarul,”te bagi in tarate de te manca porcii”!Si cu Italia s-a gresit mult ca au primit-o,au adus Mafia la nivel de institutie europeana, au avut probleme cu Mani pulite…pardon,Tangentopoli,Betinnno Craxi steaua social democratiei italiene si europene a fugit cu miliarde de lire in Tunisia(care nu l-a extradat,asa a fost intelegerea intre mafia italiana si tunisieni) ), banii lui Craxi au ajuns la Berlusconi,care s-a lansat in politica,si tot asa!E usor sa te dai rotund dupa ce Sudul italian a furat miliarde de euro de la UE si s-a aranjat pe viata!

  5. Si unii si altii au dreptate. Daca se trage linie, aderarea la UE a fost un dezastru pentru Romania, totusi exista iresponsabili care sustin contrariu, pentru ca sunt incapabili sa gaseasca solutii la problemele cu care se confrunta societatea romaneasca. Se putea dezvolta Romania in afara UE? Bineinteles, dar asta presupune sa avem niste ellite nationaliste curajoase, nu niste slugi sorosiste interesate doar de prapusirea personala. Romania isi este suficienta ei insisi, pentru ca este una dintre cele mai bogate tari din lume, problema este cu romanii care s-au dezradacinat si salbaticit.

  6. Cei mai prosti strategi din lume sunt americanii. Prosti si ingamfati. Au dat voie Germaniei sa se unifice. Prostia secolului! Pentru ce au facut de doua ori lumii, nemtii trebuiau si acum sa stea pe coji de nuca si sa plateasca. Uite ca acum Germania se intoarce impotriva Americii dupa ce si-a facut propriul Lebensraum din porcaria de UE. Si mai nou s-a aliat si cu Rusia. O merita yankeii. Pentru noi nu conteaza, cu UE sau fara UE tot prost am trait, traim si vom trai. Noroc ca suntem antrenati.

  7. Poate ca mai bine ar fi fost ca, in loc sa ne milogim indreapta si-n stanga sa fim primiti in U.E. si sa platim aceasta primire cu bogatii naturale ale tarii – spre exemplu incredintarea „administrarii” padurilor si exploatarii petrolului austriecilor -, sa asteptam linistiti, fara sa dam nimic nimanui, sa fim invitati a intra in U.E. Broscarul asta de l-au trimis italienii ambasador la Moscova (probabil ca au vrut sa scape cumva de el, ei stiu din ca cauza) se arata a fi un „inteligent” pe care rusii l-au imbrobodit cum stiu ei mai bine, punandu-l sa spuna „de la el” ce ar vrea sa spuna ei. Le-a mers. Oricum vorbele lui sunt jignitoare, iar puterea sa de analiza a situatiei geopolitice in zona este atat de profunda incat tinde sa devina de-a dreptul abisala. Haideti sa nu ne pierdem vremea cu un imbecil cu morga si sa ne vedem de ale noastre. Daca Franta si Germania lucreaza la vreun plan de a configura o noua U.E. fara statele din centrul si estul continentului inseamna ca se pregatesc sa piarda si a patra confruntare pentru noul reich german. Foarte bine. Daca ne lasa pe dinafara, o sa plangem ce-o sa plangem si dupa aia va trebui sa gasim o solutie. Macar scapam de alde Timmermans si celalalte triste figuri care ne tot „sfatuiesc” (in traducere, ne dau peste maini) in toate domeniile, dorind sa ne treaca strada cand noi nu intentionam asa ceva. Oricum, sinistra gluma.

  8. Nu a fost nici un fel de greseala. Numai ca la scara istorica, marile realizari se fac in perioade mai mari de timp, pentru simplul motiv ca nici oamenii nu sunt atat de adaptabili incat sa isi schimbe modul de a gandi si de a actiona de la o zi la alta; trebuie sa treaca generatii. UE este un proiect extrem de bine venit atat pentru est cat si pentru vest. Doar persoane de rea credinta din Occident pot sa nege avantajele pentru ei aduse de aderarea tarilor din est, asa cu bube cum sunt ele in prezent. Reciproca este si ea valabila, tarile din est au beneficiat la randul lor de mari avantaje. Dar ce poti cere de la un italian vesnic carcotas care nu vede dincolo de lungul nasului? Italienii nu sunt ca romanii, ei nu au viziune in viitor. Romanii care traiau candva in Italia au fost altceva, nu italieni. La fel ca si vechii greci, care erau altceva decat cei de acum, care sunt puternic slavizati.

    • Smarandache, esti tare. Grecii sunt slavizati. Corect, limba greaca seamana cu bulgara. La sex! Mai ai frati?

  9. Individul recita dupa Russia Today si sputnik.md. Este revoltator ca o face un italian. Italia fara Planul Marshall si Uniunea Europeana ar fi fost zero. Valabil si pentru Spania si Portugalia care privesc si ele de sus pe est-europeni, in special pe roamni. Si ele au fost, dupa 1975, beneficiarele cu virf si indesat al unui Plan Marshall 2, chiar daca nu i s-a spus asa, exclusiv datorita pozitiei lor la Mediterana si Atlantic. Ceea ce ar fi putut salva Romania de a deveni colonie ar fi fost un parteneriat strategic cu China, incheiat imediat dupa 1989. China a fost singura mare putere care a respectat Romania dupa aranjamentele de atunci pe care unii, din naivitate sau interes, inca le mai numesc revolutie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.