Marian Drăgulescu, mesaj de la Rio înainte de evoluţia sa

Fetele şi băieţii noştri se pregătesc să intre în competiţiile de gimnastică ale Jocurilor Olimpice de la Rio. Ne vor reprezenta Cătălina Ponor, în finala de la bârnă, Marian Drăgulescu, la sărituri şi Andrei Muntean, la paralele.

Am luat pulsul pregătirilor şi l-am găsit pe Marian Drăgulescu. Prin Cotidianul, el transmite tuturor, acasă, un mesaj înaintea finalei.

“Gimnastica e un sport de echipă, deşi evoluăm mai ales individual. Chiar dacă doar unii dintre noi vom încheia competiţia cu lauri şi medalii, ne antrenăm toţi, în aceeaşi sală. Am două antrenamente pe zi.

Mă simt în formă şi sunt nerăbdător să intru în concurs. Abia aştept finala. Scopul meu este medalia de aur, iar speranţa, să ştiţi, piere ultima!

Îmi pare rău că din cauza antrenamentelor n-am reuşit să-mi văd colegii care au concurat în alte sporturi. Fetele de la scrimă mi-au transmis, cu victoria lor, un munte de energie! Până azi n-am urmărit niciuna din întrecerile alor noştri. De luni voi fi şi eu în tribune!“

Cu un an înaintea Olimpiadei de la Sydney, la Campionatele Europene de la Bremen, din 1999, tehnicienii gimnasticii mondiale erau uluiţi de performanţa unui puşti de 19 ani care se clasa al treilea la individual compus şi câştiga aurul la sol. A ratat însă la Jocurile Olimpice din 2000 pentru ca, anul următor, la Mondialele de la Ghent să devină pentru prima dată dublu campion mondial: la sol şi la sărituri.

În 2002, după încă două medalii de aur, Internaţional Press Association l-a declarat Gimnastul anului.

În 2004, la Europenele de la Ljubliana a atins performanţa pe care doar Nadia Comăneci a mai reuşit-o în gimnastică: 4 medalii de aur (cu echipa, la individual compus, la sol şi la sărituri). A devenit astfel unul dintre favoriţii Olimpiadei de la Atena şi din nou a pus echipa mai presus decât scopul lui personal. Adică a intrat în concurs la toate probele, depăşindu-şi dozajul optim şi recomandat pentru efort.

Echipa s-a întors de la Atena cu o valoroasă medalie de bronz. Nu ştim multe astfel de gesturi în istoria sportului, la acest nivel olimpic al performanţei. Dar Marian Drăgulescu a intrat într-o departajare cu Kyle Keith Shewfelt în finala de la sol şi a câştigat doar argintul.

În istoria nescrisă a Jocurilor Olimpice, a devotamentului şi a fair-play-ului, Drăgulescu e de aur prin alegerea pe care puţini suntem capabili să o facem în viaţă. La Atena a reuşit un uluitor 9,9 la sărituri, cea mai mare notă acordată la o Olimpiadă din 1995 încoace. Şi execuţia a fost perfectă, saltul acrobatic intrând în istoria arbitrajului şi a gimnasticii masculine cu numele: “Săritura Drăgulescu”.

A ratat a doua săritură. Diferenţele între notele acordate de arbitri au fost nepermis de mari. Rumoare. Marian, cu cea mai complicată şi spectaculoasă săritură executată vreodată într-un concurs de gimnastică masculină, s-a clasat doar al treilea.

În 2005, juriul a fost sancţionat şi arbitrilor li s-au ridicat drepturile pentru un an. În 2005, Drăgulescu îşi anunţă prima dată retragerea, după ce a câştigat aurul mondial la Melbourne. Dar şi-a reorganizat antrenamentele, a renunţat să mai concureze la 6 probe şi, la mondialul următor, a devenit dublu medaliat cu aur la sol şi la sărituri.

În 2007, s-a accidentat şi medicii români i-au interzis practic să mai concureze. S-a refăcut însă într-un mod uluitor şi a concurat la Jocurile Olimpice de la Beijing. Dar istora i-a jucat farse.

A repetat istoria de la Atena: cu prima săritură a câştigat un uluitor 16.800 şi a ratat a doua săritură. A ieşit din concurs fără nicio medalie. A recunoscut că-şi simte sufletul făcut bucăţi. Din nou şi-a anunţat retragerea şi a dat curs invitaţiei unui prieten, simpaticul german Fabian Hambuchen, de a se alătura echipei de club a acestuia. S-a întors în ţară ca antrenor la Dinamo.

Spre surprinderea oricui, s-a întors în sala de gimnastică, şi-a reînceput antrenamentele, iar în 2009 a devenit din nou dublu campion mondial, la Londra.

Performanţe obţinute:

* de trei ori dublu campion mondial: la Ghent, Aarhus şi Londra şi 8 medalii de aur la competiţiile mondiale
* de patru ori campion European la Ljubljana şi 9 medalii de aur la competiţiile europene
* 29 de medalii de aur, argint şi bronz la Jocurile Olimpice, campionate mondiale şi europene

Deţine însă şi un alt record la această Olimpiadă.
La 36 de ani, Marian Drăgulescu este gimnastul veteran de vârsta de la Rio.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Dobrescu 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.