Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev s-a pronunţat în mod deschis marţi pentru piratarea oricăror produse străine de către Rusia, propunând ca ţara sa să nu mai plătească drepturi de autor şi brevete statelor care au impus sancţiuni Moscovei în urma campaniei sale militare în Ucraina, relatează agenţia de presă EFE şi publicaţia rusă Kommersant.
„Tot ceea ce ne mai rămâne de făcut este să aprobăm normele privind utilizarea proprietăţii intelectuale. Fără niciun fel de licenţe şi plata drepturilor de autor! Aceasta va fi, printre alte măsuri, sancţiunea noastră împotriva drepturile lor intelectuale!”, a propus el pe contul său de Telegram.
În mod explicit, Medvedev propune legalizarea piratării „oricăror” produse străine „de la filme la software-uri industriale” de către Rusia, notează Kommersant.
„Mulţumim, într-adevăr, celor care au dezvoltat diverse programe care permit utilizarea fără licenţă a produselor lor intelectuale costisitoare”, a afirmat el, recunoscând că astfel vor putea fi „piratate” aceste produse în „regim de sancţiuni personale”.
Potrivit lui Medvedev, astfel de măsuri vor fi un fel de represalii la restricţionarea vânzării către Rusia a drepturilor de utilizare a proprietăţii intelectuale.
„A la guerre comme a la guerre” („La război ca la război”), remarcă ironic Medvedev în postarea sa, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, funcţie creată special pentru el de către preşedintele Vladimir Putin după demisia guvernului pe îl conducea.
Fostul preşedinte rus (între 2008 şi 2012) a subliniat că ţările neprietenoase „nu au suficient curaj (…) să admită că sancţiunile lor ‘infernale’ au eşuat lamentabil. Nu funcţionează”.
„Am reuşit să înlocuim marea majoritate a produselor industriale şi a bunurilor de consum cu produse proprii, iar restul cu mărci asiatice. În plus, importurile paralele funcţionează şi datorită lor primim aceleaşi mărci occidentale ca întotdeauna, în timp ce proprietarii lor nu primesc nimic”, a spus el.
Prin urmare, susţine el, „totul merge ca de obicei: americanii profită de Europa umilită, care suportă această situaţie şi pierde bani”, conform EFE.
„Chiar şi FMI prognozează o creştere economică a Rusiei în acest an”, susţine ironic Dmitri Medvedev.
După începerea campaniei militare a Rusiei împotriva Ucrainei, ţările occidentale au introdus mai multe pachete de sancţiuni împotriva Rusiei. A fost instituită inclusiv o interdicţie privind furnizarea de software. Marile companii IT care furnizau software industrial şi de altă natură au părăsit şi ele Rusia. De asemenea, marile studiouri de film au încetat să acorde licenţe pentru difuzarea filmelor şi serialelor lor în Rusia, conform Kommersant.
În acest context, Institutul pentru dezvoltarea antreprenoriatului şi economiei din Moscova propusese anterior Ministerului Dezvoltării Digitale să permită întreprinderilor să folosească software-ul occidental fără licenţă.
În acelaşi timp, FMI a estimat că majoritatea ţărilor, inclusiv Rusia, vor evita o recesiune în 2023, conform unei previziuni proprii actualizate.
FMI se aşteaptă ca PIB-ul să crească cu 0,3% în Rusia în acest an, în timp ce în octombrie prezisese o scădere de 2,3%. În caz că aceasta se va întâmpla, Rusia va evita recesiunea timp de doi ani consecutiv, notează în ediţia sa de marţi The Moscow Times.
Evaluările autorităţilor ruse sunt însă mai pesimiste. Ministerul Dezvoltării Economice de la Moscova se aşteaptă la o scădere a creşterii economice cu 0,8% în acest an, conform ziarului citat.
Un sondaj din decembrie efectuat de Banca Centrală a Rusiei în rândul a 30 de economişti sugerează o scădere de 2,4%, puţin mai mult decât rezultatul anticipat în noiembrie (-2,1%).
Analizând prognoza FMI, economista şefă de la Alfa-Bank, Natalia Orlova, afirmă că unii experţi au considerat că dacă nu a existat o recesiune profundă în Rusia în 2022, aceasta nu va exista nici în 2023.
Dar, în opinia sa, un rezultat neaşteptat de bun în 2022 nu înseamnă că anul acesta nu va exista o recesiune profundă în Rusia. Prognoza ei este una dintre cele mai pesimiste de pe piaţă: -6,5% în 2023, potrivit The Moscow Times.
În condiţiile actuale din Rusia, PIB-ul a încetat să reflecte starea reală a economiei, spune şi Konstantin Sonin, profesor la Universitatea din Chicago: când „500.000 de persoane părăsesc ţara într-un an – mai mult decât în oricare dintre anii 1990 – asta înseamnă deja că ţara se află într-o criză economică gravă”.
O dinamică pozitivă a PIB-ului rusesc din ultimele luni poate fi asociată cu creşterea producţiei industriei militare din cauza războiului Rusiei în Ucraina, conform unor experţi.
Dar tancurile, rachetele, artileria, gloanţele şi uniformele militare rămân pe câmpurile de luptă, fără a spori bunăstarea populaţiei ruse, concluzionează The Moscow Times.
În acelaşi timp, unii experţi occidentali au sesizat faptul că, în pofida sancţiunilor, Rusia continuă să aibă acces la produse occidentale pe care le importă prin foste republici sovietice, precum Georgia, Belarus, Kîrgîzstan şi Kazahstan
„să nu mai plătească drepturi de autor şi brevete statelor care au impus sancţiuni Moscovei”
Co-rect, din seria: „dupa fapta si rasplata” ! Sa vina Moscova cu mana intinsa, sa-si ia banii in monede (kopeici).
Bravo! Felicitari lui Medvedev. Povestea nerecunosterii drepturilor de autor fiind o o sanctiune impusa de Rusia UE si SUA, care o sanctionasera. Drepturile de autor = sursa de venituri imense. Bravo, @Medvedev! Punct tzintit, punct lovit!
La ce te poti astepta de la o natie spurcata de hoti si de banditi muscali? Furtul este pasiunea lor si indeletnicirea de baza. Nu s-au saturat sa fure doar teritorii de la alte state.
Asta-i din cauza ca muscalii nu pot concepe ceva de calitate cu mintile lor imbibate in vodka. Astia niciodata n-au scos ceva de calitate. Din cauza asta acum vor sa copieze, adica sa fure, fara sa tina cont de brevete: ptr ca nu-s capabili. Hotii au gasit solutia.
Iaca hal de stat care vrea sa para serios! Vor fura ca hotii la drumul mare……[Rumburak-fanul dementului cracanat]
Cand furi de la Rusia 600 de miliarde de dolari, cand ai beneficiat 40 de ani de gaz si petrol rusesc la jumatate de pret, cand furi savanti din toata lumea ca sa iti creeze tehnologii din care castigi mii de vagoane de dolari…cand plafonezi ca un Dictator planetar preturile marfurilor rusesti….Piratarea propusa de Medvedev mi de pare doar o blajina replica ruseasca la Sanctiunile occidentale….Piratarea presupune multa munca si cel putin jumatate din inteligenta creatorului original al unui produs. Nu ma refer la copierea unui pantof sau adidas.
Norocul mare ptr muscali este ca de la ei n-ai ce fura. Sunt inapoiati in toate……[Rumburak-fanul banditilor muscali]
” Fără niciun fel de licenţe şi plata drepturilor de autor! ”
maxtor se gandea la ceva mai general:
-FARA TRATATE INTERNATIONALE!
STAS.ul a ajuns in Romania o afacere privata……
STAS este un acronim pentru standard de stat a cărui aplicare devine obligatorie prin efectul unei legi cu caracter general sau printr-o referintă exclusivă …
In fotbal vedem Echipe occidentale superbe, de neinvins. Dar daca extrag din fiecare jucatorii sud americani sau africani ce ramane din ele? Un fel de FC Voluntari.
@Mentalitate de talhar/Rusii au invatat de la Satan USA care a facut aceeasi chestie cu neplata drepturilor de autor si uite asa au furat brevetul romanului de sapa de foraj cu cap rotativ. Valoare ciordita de 1000 miliarde dolari. In 1934, când un inginer român, Ion Basgan, a depus un brevet petrolier revoluţionar. În termeni tehnici, acesta era descris drept „foraj rotativ prin rotaţie percutantă”. Sistemul a ameliorat sensibil exploatarea petrolului şi a fost adoptat la nivel mondial de toată lumea.”
Dacă Rusia adoptă o astfel de lege, sistemul amerloc se prăbușește în maximum 2 ani. E bazat – de la înființarea Statlor Uimite – pe PROPRIETATEA-ȚINUTĂ-DE-BOGĂTANI-CU-GHEARELE-ȘI-CU-DINȚII. Vezi băncile, „Black Rock”, companiile petroliere, $$oroș, Gheiț, etc. Și a reușit să-l impună în întreaga lume, prin șantaj, presiuni, promisiuni, spăgi, corupere de alt gen. Doar că 3/4 din lume e săracă și nu deține nici măcar licențe în proprietate. „MicroSoft” a „driblat” situația în lumea săracă, permițînd folosirea softurilor sale piratate (cu permanente tentative ulterioare de „recuperare” prin guWernele ce le-a corupt). Dar la nivel de economie mondială, pe produse industriale, nu merge același scenariu. Hallelujah, brothers!
Si ce se mai bucurau Lingăii ?-ului khaZar că Rusia va fi tâlhărită de banii aflați prin bănci străine…
Iată cum se întoarce roata…?
[INGINER Șaormar Ortograf PoowliIeșean cu 2 perfecționări la Fănel Gheorghiță…WOW !]
I-a apucat si pe astia plagiatu’ ! … si iata cum, cu riscul sa se supere porcusorul rozaliu Clinton si sugativa sa Monica, celebrii blue jeans Levi’s vor ajunge blugii Lewinski’s !
E santaj si intimidare la vedere! Nu intrati pe fenta cum au intrat destui! Va amintiti sloganul „nu pot ei ucide, cat poate omul rezista”? Asa si cu astia, nu au cum sa pirateze orice pentru ca, la materia „istetie” sunt sub istetia romanului si a oricarui cetatean din alte tari. La ei, santajul, amenintarile si intimidarile sunt practici pentru orice, nu si pentru copiere de orice!
Medvedev vorbea de linux si software free. Acum tot softu e cu inegistrare si conectare la servere.. greu de piratat.. insa muzica, carti si filme gasesti la rusi cat vrei
Când dai în cineva trebuie să fii pregătit să încasezi și tu.
Va amintiti sloganul „nu pot ei ucide, cat poate omul rezista”?
Eu stiam altfel: „n-au ei atatea gloante cati soldati avem noi” ! (general american la invadarea Normandiei)
Lui Mentalitate de talhar, tu numai la talharii te gandesti, dar uiti ca Occidentul a apligat sanctiuni, care in marea lor mojoritate, sunt in afara Legilor Internationale. Asa ca de ce ar respecta Rusia niste legi pe care Occidentul nu le respecta?
Simetrie de tratament, cand Occidentul vine cu mentalitatea lui de talhar sa puna sanctiuni ilegale trebuie sa primeasca si el ilegalitati.
Problema se pune cine va castiga mai bine?
Pana acum sanctiunile au avut un efect nociv asupra UE si nu a afectat prea tare Rusia.
Cand rusii vor trece la folosirea fara bariere a tehnologiei occidentale se pare ca va fi mai serios.
Apropos nu mai veniti cu date statistice privind economia Rusiei sunt false. Rusia a dat deja o lege prin care se interzice publicarea datelor statistice ale tarii.
Nu mor caii cand vor alogenii!
Se uita ca gaina-n lemne vai mama lui factor de decizie,cate ineptii poate spune
asa sunt toti sefii la rusi,prostiti de vodka
Se numeste „The Moscow Times” dar e facut in Olanda. Cat despre piratare, e la fel de legala ca sanctiunile impuse Rusiei.
Liber la desene animate.
Corect, daca occidentul ii jefuieste pe rusi, au si rusii un drept la replica.
@Ileana Rollason
In primul rand trebuie specificat ca publicatiile stiintifice occidentale confisca rezultatele cercetatorilor la care ei nu au avut nici o contributie si vand articolele cu sune pornind de la 25-35 de dolari in sus, altor cercetatori care doresc sa se informeze. Cu ce drept isi insusesc banditii astia munca atator oameni de valoare ca sa o scoata la vanzare la taraba ca si cand le-ar apartine lor? Are dreptate Medvedev.
Unii au impresia ca stiu despre ce e vorba si despre ce vobesc.
Daca in „tineretile” lor n-au auzit de tataie/ascultat de Tataie(cu majoritTeA dupa blocuri gri …) arunca cu invective. Mai bine sa tacA.
@ramburnace, ce frustrare nașparlie ai, hi-hi-hi ?!
Da, Rumburaka, du-te si mulge vaca ! Poti mulge si taurul, la cat esti de iute de mana ! Totusi, rachetele rusesti , alea care functioneaza cu chip-uri de la masinile de spalat baga spaima in burghejii din Occident , de le tremura elasticul de la chiloti !
Medvedev cere doar legalizarea a ceea ce fac rusii din totdeauna. Nu sunt singurii. Turcii și chinezii practica furaciunea la greu. Poți comanda la ei orice. În 24 de ore copiază orice brand.
Măsura este corectă dacă o socotești drept represaliu simetric pt banii „confiscați”/blocați… dar problema este ca nu ai ce furăciuni să faci în contrapartidă la $600mld !?? Software este destul deja vîndut/liber pe piață, filmele sunt proaste (ultima dată cîn am fost la un internet rapid exact pt asta ? n-am gasit pe la pirați nimic interesant de ciordit !???) muzica e la fel de proastă (are un sunet de Africa neagră care mie nu-mi place) și de fapt ambele „produse intelectuale” sunt intenționat lăsate aparent „libere” pe piața din motive de propagandă mascată (limba folosită este de regulă engleza – deci avantaj ei că promovează subtil limba imperiului, acțiunea are subiecte ciudate din viața murdară a imperiului : război, crimă, violență, sex murdar, excrocherii etc.) deci „valoarea” multora este practic zero sau chiar aduce grave prejudicii celor care le folosesc (viruși preambalați atit pt PC cît și pt Creierul/Sufletul omului. În lumea tehnică degeaba încerci să furi tehnologie dint-un OZN :)?să zicem caci reverse engering durează mult și la final tot nu poți fabrica produsul caci nu ai materiale necesare pt o producție eficientă… Deci, eu aș face mai bine o „vizită” prin Elveția și mi-aș lua eu banii înapoi ?!
Romania a copiat pana si bicicletele Pegas, asa ca … ?
@Bugetarul
Vorbesti de parca americanii ar inventa ei toate cele! Nu, taica, americanii fura creierele stralucite din toata lumea, experti in care n-au investit un singur dolar, dar de pe urma carora profita imens, ii pune sa munceasca pentru ei, apoi considera ca rezultatele le apartin in totalitate si zbiara ca altii le fura inventiile. Ce este oare mai grav, sa copiezi un produs sau sa faci sclav un expert pe care nu tu l-ai crescut si educat? De exemplu, programul spatial american a fost facut de nemtii pe care americanii i-au capturat dupa razboi. Daca vorbim despre furturi, sa o facem in mod transparent. Electronica americana ar fi in colaps fara Taiwan. Daca ne referim la copierea de produse, ca sa poti copia ceva complex chiar trebuie sa te pricepi bine, sa stii ce copiezi si cum functioneaza.