Metalurgia românească ar putea ajunge pe mâini poloneze

Omul de afaceri polonez Marek Frydrych, directorul Sunningwell, se află de azi în România pentru a negocia preluarea a patru combinate metalurgice din țară: Industria Sârmei Câmpia Turzii, Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște, Laminorul Brăila și Ductil Steel Buzău, scrie bankier.pl. Sunningwell a depus oferte prin intermediul companiei românești Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL, unde deține 90% acțiuni. Omul de afaceri polonez oferă 7,5 milioane euro pentru ISCT (producție de sârmă), 38,3 milioane euro pentru COS Târgoviște (țaglă și produse din oțel), 6 milioane euro pentru Laminorul Brăila (materiale feroase sub forme primare și semifabricate) și 18 milioane de euro pentru Ductil Steel Buzău (sârme și derivate din sârmă). Până la un punct, toate combinatele au fost deținute de grupul Mechel din Rusia, controlat de oligarhul Igor Ziuzin. După ce s-a extins masiv în vreme de criză economică în România, Mechel a început în 2012 restructurările la combinatele de aici, a acumulat pierderi și a decis să vândă toate activele. Acum, Ductil Steel și Laminorul Brăila sunt controlate de rusul Victor Chumakov, prin intermediul Invest Nikarom SRL, COS Târgoviște are ca acționari offshore-ul cipriot Mazur Investments Limited. La Câmpia Turzii, acționar majoritar este Silnef Brașov, controlată de omul de afaceri Silviu Strejuț.

Frydrych și-a dezvăluit intențiile încă din vara trecută într-un interviu pentru wnp.pl când a anunțat că va prelua două fabrici metalurgice ”într-o altă țară din Europa de est”. Polonezul a studiat la Moscova și este puternic ancorat în business-ul din China.
Și-a început cariera profesională în Ministerul de Externe de la Varșovia, după studii de Istorie la Poznan și de Relații Internaționale la Moscova, și a fost funcționar al consulatului polonez de la Shanghai. Apoi, a intrat în afaceri în China, în domeniul tradingului de mărfuri, în special metale, înființând acolo companiile Troy Corporation și Troy International Trading. A fondat Sunningwell în 2003, după ce a vândut companiile Troy. A deținut într-o vreme și un club de noapte în Shanghai, Tropicana, și a sponsorizat organizarea unui festival de muzică pop europeană în respectivul oraș din China.

Frydrych negociază achiziția unor combinate care se află în situații financiare foarte dificile. ISCT se află în insolvență, iar în prima jumătate a lui 2019 a raportat pierderi de 1,66 milioane de lei, la o cifră de afaceri de aproape 70 milioane de lei. Polonezul a oferit 7,5 milioane de euro pentru activele secției Trăgătorie de Oțel, producătoarea de sârmă a uzinei. Oferta a fost aprobată de creditori la finele lui 2019. COS Târgoviște se află de asemenea în insolvență. Frydrych dorește să plătească 38,3 milioane de euro pe toate activele combinatului și planul a fost aprobat de creditori în octombrie anul trecut și confirmat de judecătorul sindic la luna decembrie. COS a raportat o cifră de afaceri de 458 miloane de lei la nouă luni și pierderi de 32,6 milioane de lei.

Tot anul trecut, omul de afaceri polonez a câștigat o licitație pentru ansamblul de elaborare a oțelului de combinatul de la Oțelul Roșu, deținut de Ductil Steel Buzău, compania aflat de asemenea în insolvență. Suma era aproape de 86 milioane de lei, în care era prevăzută și plata datoriilor Ductil către bugetul de stat. Până în prezent, contractul de cesiune nu a fost semnat. Totodată, Frydrych a semnat un contract de cumpărare a părții funcționale din Laminorul Brăila, companie aflată în faliment, pentru 6 milioane de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4636 Articole
Author

3 Comentarii

  1. oricine, numai românii nu…cum se va mai numi România peste câţiva ani?!

  2. Cât s-a mai chinuit generația mea să ridice țara asta și acum se bat străinii pe ea.
    Tot ce a fost, și tot ce a mai rămas in picioare a fost munca grea a brațelor noastre.

  3. Statului roman ii venea acru daca prelua respectivele societati!De ce avem Ministerul Economiei?Bine ca asiguram pensii speciale atator taietori de frunze la caini…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.