Mihai Necolaiciuc, urmărit penal

Fostul director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, a ajuns luni dimineaţă la DNA. Procurorii i-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.

Astfel, fostul director general al CNCFR SA este urmărit penal de DNA pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului după ce ar fi prezentat date contradictorii într-o cauză în care a fost audiat în calitate de martor.

Potrivit procurorilor DNA, pe 5 aprilie, Necolaiciuc a fost audiat în calitate de martor, într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, ocazie cu care „a prezentat declaraţii care contravin probelor administrate în cauză, contravin propriilor declaraţii date în cursul urmăririi penale şi aspectelor pe care acesta le cunoştea”, se arată într-un comunicat al DNA.

Comunicat DNA

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul

NECOLAICIUC MIHAI, fost director general al CNCFR SA, sub aspectul infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
Necolaiciuc Mihai a fost audiat în calitate de martor, în ziua de 05 aprilie 2016, în dosarul 35211/3/2015 al Tribunalului București.
În această împrejurare, suspectul Necolaiciuc Mihai a prezentat declarații care contravin probelor administrate în cauză, contravin propriilor declarații date în cursul urmăririi penale și aspectelor pe care acesta le cunoștea.

Necolaiciuc Mihai, suspect în prezenta cauză, a avut o atitudine omisivă de ascundere, de trecere sub tăcere a faptelor cu caracter esențial, cu eficiență probatorie, concludente și pertinente în cercetarea și soluționarea cauzei, cu scopul vădit de a îngreuna aflarea adevărului, tragerea la răspundere penală, de a induce în eroare instanța de judecată, împrejurări de natură a ușura situația juridică a inculpaților cercetați în dosarul aflat pe rolul instanței anterior amintite.

Dosarul penal aflat în prezent în stadiu de judecare la instanță și în care Necolaiciuc Mihai a fost audiat ca martor a fost mediatizat prin comunicatul nr. 1530/VIII/3 din data de 30 septembrie 2015, la finalizarea anchetei fiind trimiși în judecată 3 inculpați, pentru infracțiuni de trafic de influență.

În prezenta cauză, suspectului Necolaiciuc Mihai i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Necolaiciuc a fost eliberat din închisoare anul trecut, după ce a executat nouă luni din pedeapsa de patru ani şi şase luni, primită în dosarul privind o fraudă de 2,7 milioane de euro, adusă bugetului CFR.

Necolaiciuc mai are o condamnare, în primă instanţă, la zece ani de închisoare cu executare, pentru fapte de abuz în serviciu prin care compania CFR ar fi fost prejudiciată cu aproximativ 56,7 milioane de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.