Mișcarea nucleară pe care au făcut-o rușii

Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi că două dintre bombardierele sale strategice Tu-95MS au efectuat un zbor de peste 12 ore deasupra Oceanului Pacific şi mărilor Bering şi Ohoţk, informează Reuters.

Aeronavele, care pot transporta inclusiv focoase nucleare, au fost escortate de avioane de luptă MiG-31 şi au realimentat în aer, a menţionat ministerul, precizând că a fost vorba de un „zbor programat deasupra apelor neutre” conform cu regulile aviatice internaţionale.

Acesta a survenit într-un moment extrem de tensionat al războiului Rusiei cu Ucraina şi al confruntării sale cu Occidentul, după ce NATO şi SUA au indicat că se aşteaptă la un test iminent al forţelor nucleare ruse, notează Reuters.

Comandamentul pentru securitate aeriană al SUA şi Canadei a anunţat în paralel, potrivit France Presse, că forţele aeriene ale SUA au interceptat luni două bombardiere ruseşti TU-95 în apropiere de coastele Alaskăi.

Comunicatul precizează că avioanele ruseşti „au rămas în spaţiul aerian internaţional şi nu au pătruns în cel al SUA sau al Canadei” şi că activitatea rusă în zona de identificare americană nu este considerată „nici o ameninţare şi nici o provocare”.

Interceptările de aeronave ruse în această zonă, foarte apropiată de Extremul Orient rus, sunt relativ frecvente.

Rusia desfăşoară în general manevre militare ample în această perioadă din an, inclusiv cu teste de rachete balistice, mai menţionează AFP.

Cele patru regiuni ale Ucrainei pe care Rusia le-a anexat în ultimele săptămâni se află sub protecţia arsenalului nuclear al Rusiei, a transmis, pe de altă parte, marţi Kremlinul.

Într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat în acest sens: ‘Aceste teritorii sunt părţi inalienabile ale Federaţiei Ruse şi securitatea lor este asigurată la acelaşi nivel ca restul teritoriului Rusiei’.

Preşedintele rus Vladimir Putin a proclamat la 30 septembrie anexarea a patru regiuni ucrainene Doneţk, Lugansk (în est), Herson şi Zaporojie (sud), ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul Ucrainei, în urma aşa-ziselor referendumuri. Dar rușii au continuat să bombardeze chiar și în aceste regiuni.

Pe de altă parte, șeful forţelor armate norvegiene, generalul Eirik Kristoffersen, a declarat că Occidentul ar trebui să asculte cu atenţie când preşedintele rus Vladimir Putin vorbeşte despre folosirea armelor nucleare, dar să ţină minte că este mai util pentru el să ameninţe că le utilizează decât să meargă mai departe şi să o şi facă.

Generalul Eirik Kristoffersen s-a exprimat înaintea exerciţiilor de descurajare nucleară pe care membrii alianţei NATO le desfăşoară în această săptămână, în timp ce Rusia plănuieşte să organizeze propriile manevre în curând.

Norvegia face parte din NATO şi împarte graniţa cu Rusia în Arctica. Putin şi înalţi oficiali ruşi au ameninţat în mod repetat că vor folosi armele nucleare pentru a proteja Rusia, aminteşte Reuters.

„În primul rând, trebuie să ascultăm ce spune (Putin)”, a declarat Kristoffersen în interviul din 26 septembrie, transmite marţi Reuters. „În al doilea rând, nu există niciun motiv pentru el să folosească arme nucleare (…). Nu există ameninţare la adresa securităţii existenţiale a Rusiei. Deci nu are de ce să le folosească”, a spus Kristoffersen.

Pentru Putin, ameninţarea cu folosirea armelor nucleare „este mai valoroasă decât dacă le-ar folosi cu adevărat”, a remarcat Kristoffersen.

„Este vorba despre descurajare, aşa cum a fost în timpul Războiului Rece. Este vorba despre a asigura că (Rusia) are capacitatea şi ne-o arată, restului lumii, că o poate face”, a spus el.

Întrebat dacă crede că Rusia este mai dispusă să folosească armele nucleare decât înainte, Kristoffersen a declarat că Putin urmează doctrina rusă de utilizare a armelor nucleare atunci când „însăşi existenţa” ţării este în pericol.

„El îşi urmează doctrina. Deci dacă există un atac nuclear asupra Rusiei, cu siguranţă. Dacă există o ameninţare existenţială asupra Rusiei, cu siguranţă”, a spus el.

Arctica găzduieşte Flota de Nord a Rusiei, forţa ei de luptă cheie în regiune, însărcinată cu capacitatea de a răspunde la un atac nuclear folosind propriile arme nucleare împotriva atacatorului.

Moscova a efectuat un exerciţiu cu forţele sale de descurajare nucleară la 19 februarie, cu cinci zile înainte de invadarea Ucrainei, a spus el.

„De obicei, ei fac asta în toamnă (…), acesta a fost desigur un semnal”, a notat el. „Importanţa relativă a descurajării nucleare pentru Rusia, pe fondul războiului aflat în desfăşurare în Ucraina, a crescut”, a adăugat el.

De la invazia din 24 februarie, Rusia şi-a redus forţele terestre din Arctica pentru a le trimite în Ucraina, ştiind că acolo există riscuri mici, a spus Kristoffersen.

„El îşi poate muta toate forţele terestre departe de întreaga graniţă de est a NATO şi să le folosească în Ucraina, fără nicio teamă de a fi atacat, pentru că ştie că NATO nu este o ameninţare pentru Rusia”, a afirmat Kristoffersen.

Aceste forţe armate au suferit pierderi grele în ceea ce priveşte personalul şi echipamentul, a mai spus el.

„Nu vedem nicio capacitate de a mai avea (acum) un batalion de luptă, totul depinde de grupurile de luptă de dimensiunea unei companii”, a notat Kristoffersen. O companie numără în jur de 200 de membri, în timp ce personalul unui batalion de obicei aproximativ 1.000, a adăugat el.

Cu toate acestea, Kristoffersen a subliniat că Rusia şi-ar putea reconstrui în grabă forţele terestre ţinând cont că antrenează aproximativ 250.000 de recruţi în fiecare an.

„Dacă te întorci cu doar patru ani în urmă, înseamnă un milion de soldaţi şi ei sunt încă, din punctul meu de vedere, destul de proaspăt pregătiţi”, a mai declarat el.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13
Author

22 de Comentarii

  1. Acesta este modul in care leprele kremlineze inteleg sa se razboaiasca: extermina civilii, rad localitatile, infometeaza, rapesc, fura, violeaza, tortureaza, executa civili. Sa mai aud vreun lingau de-al putinantropului ca-l lauda pe calau.
    Cum sa laudati si sa sustineti ma un asemenea criminal? Daca esti in stare si vrei sa omori, razboieste-te cu armata. Nu cu civilii ma dementule!……[Rumburak]

  2. Nu au fost anexari ci au fost reunificari ale teritoriilor rusesti. La fel cu reunificarea Germaniei. Sunt teritorii ale rusilor, daca populatia doreste unificare e dreptul lor sa se uneasca cu patria mama.

  3. @Costi: Tinutul Secuiesc ar avea dreptul sa se uneasca cu patria mama??

  4. @MISHTEAUX e un PROPHET !
    SLAVA … lui !
    😀

  5. „tibi1 spune:
    18 OCTOMBRIE 2022 LA 14:54
    @Costi: Tinutul Secuiesc ar avea dreptul sa se uneasca cu patria mama??”
    DA ! insa fara sa se atinga de pamantul romanesc dintre el si patria mama !
    Deci pe la 2 metri sub pamant ar merge !
    Vor ungurii insa asta ?
    🙁
    NU VOR ! 🙂

  6. „… fără nicio teamă de a fi atacat, pentru că ştie că NATO nu este o ameninţare pentru Rusia …” ! He he ! Baiatu’ asta norvegian isi inchipuie, am impresia, ca tine pe genunchi un ursulet de plus pe care il leagana ca sa-l adoarma … pe cind in realitate e vorba de un urs grizzly care daca deschide botul ca sa-l inghita nu mai ramin din bietul norvegian decit coarnele de viking …

  7. Dar daca ungurii ne-ar invada ca sa-si protejeze conationalii ce ar trebui sa facem?? Sa ne luptam ca Zelensky sau sa tragem frumusel frontiera pe Carpati cum era inainte de 1914?? 🙂

  8. @destepti Nu avem dreptul sa asuprim ungurii. Orice regiune din tara are dreptul la independenta si autodeterminare.

  9. Postaci buni, postaci prosti….In razboiul din Ucraina e vorba de NATO si de Rusia, nu de teritorii….NATO a fost adus la granitele Rusiei de tari ca Romania, care se fac vinovate de Razboi inaintea Rusiei. NATO a atras si Ucraina contra Rusiei….Deci Rusia este amenintata in existenta ei, de aceea a actionat preventiv…..Rusia cere de 30 de oprirea expansiunii NATO, nu cere teritorii, fie ele si rusesti…..Rusia nu cerea teritorii de la Ucraina atata timp cat Ucraina NU devenea un adversar al Rusiei intrand in NATO…Rusia a revendicat teritorii de la Ucraina deabia atunci cand razboiul devenise inevitabil…. In ideea ca daca Ucraina intra in NATO sa intre minuscula…iar Moscova sa aiba Cordon Sanitar la Vest.

  10. Si a facut Rusia un cordon sanitar de are acum 1400km granita cu NATO, inainte avea 0… logic nu?? 🙂

  11. Observ ca unele … cordoane „SANITARE” … trec prin veceu si put de-ti muta nasul … 🙁
    @Gogutza? …ce zici ?
    [Halatul e treicin’zeci ti-am mai zis dar ai picat Pisa ! 🙂 ]

  12. Crimeea prima ocupata de salbatici face geografic parte din coridorul asa zis sanitar?? Aceleasi narative ilogice marca Kremlin…

  13. Crimeea e plina de rachete de toate felurile pentru ca-i BAZA MILITARA (din timp pregatita pentru lupta cu NATO 🙁 )
    dar ce sti tu mai tibi+kösonom (?)!
    PUP !

    [propagandistii astia cu: „s-au terminatb rachetele” habar n-au cate zeci de mii de rachete mai au rusii acolo 😀 sau voi credeti ca urmasii lui Stalin nu stiau cu cine vor avea de-a face, inca de pe vremea cand Deveshelu n-avea fundatie 😉 ? si nu s-au pregatit cum n-au facuto din LACOMIE yankeii ? ]

  14. @tibi1
    Exista in toate niste limitari. Presupunand prin absur ca tinutul secuiesc ar dori unificarea cu patria mama, te intreb: 1.care patrie mama pentru ca secuii nu sunt unguri chiar daca au adoptat cu timpul limba maghiara. 2. nu poti face unificari cu enclave. 3. Secuii au drepturi in Romania, rusilor din Ucraina li s-au luat toate drepturile de cand au venit la putere sionistii, deci rusii sunt indreptatiti sa revina la tara mama. Ucraina este o tara artificiala creata de comunistii sionisti ca sa aiba mai multe voturi in organismele internationale. Pana la Lenin nu a existat Ucraina ca entitate etnica.

  15. 33ani au trecut si reteaua r a statului.roman(compusa din d.i.a.!,secu!,militie si garzi) a tras spre oameni.armata ro a tras spre oameni si inainte de 22dec 89.ce rost a avut sa omori statule roman mii de oameni,ca sa conduca tara un giu de caldarareasa dupa ceausul rusinii(cel care a tras si a omorit cu.mina lui cel.putin.un.om liber la colectibizare).acel pui de caldarareasa v a condus 10ani,sta pe strada.molier,ride de dimineata pina seara de citi idioti apar la tembelizor seara(si dimineata).
    dam drumul la procesul rebolutiei?dam si noi.publicitatii membrii retelei r,printre ei sint criminali veritabili.cind incepem.procesul comunismului?al mineriadelor cin hoardele de olteni au ciomagit bucurestiul?
    ce va fi in.bucuresti dupa 25milioane de copii omoriti de mame in.pintecele lor in romania,din.1960 incoace?
    asteptam.ca cladirile fara autorizatii sa fie date jos.

  16. @Stanica: nu se pot face unificari cu enclave?? Daca vor dictatorii se poate vezi harta Romaniei intre 1939 si 1944. Intreaba in secuime care e tara de care vor sa apartina, daca ar fi dupa dorinta lor…

  17. Rusia trebuie sa umble la butoane ca sa linisteasca gunoaiele de pedofili drogati si poponari criminali NATO

  18. @Tibi1- se intelege din postarea ta ca esti secoi. Sigur ca secoii se potcoii si se pot cere unificarea cu triburile turcice ale kabirilor,cu cele ural-altaice ale fino-ugrilor maghiari , sau cu cele khazare din Khazahstanul de Est, de la poalele muntilor Tian-Shan. Dar pentru asta le trebuie razboi cu mai multe natiuni si popoare. Ultimul din 1940-45l-ati pierdut lamentabil.Cel din 1919 cu Rumanii, Cehii si Sarbii la fel. Mai incercati?

  19. @tibi1
    Tara mama a secuilor este cea unde locuiesc, nu exista alta tara mama cu care sa se poata uni. Secuii au fost adusi ca razboinici sa apere granita de est a Transilvaniei de navalitorii mongoli sau alte neamuri care tocmai pustiisera Europa, tara lor a devenit prin adoptie Ardealul care a fost in permanenta Principat autonom. Ca au adoptat secuii limba maghiara este alta poveste, ei insa nu sunt maghiari si nu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.