Momente decisive la Kiev: Ianukovici vorbește la telefon cu Putin în timpul întâlnirii cu emisarii Vestului

Ministrii de Externe din Germania, Franta si Polonia au efectuat o vizita la Kiev, joi, unde au purtat discutii cu presedintele Viktor Ianukovici si cu liderii opozitiei, in vederea evaluarii la fata locului a situatiei din tara, astfel incat mai tarziu, in cursul aceleiasi zile, UE sa ia decizii privitoare la Ucraina.

Informatiile privind vizita lui Lauren Fabius, Frank-Walter Steinmeier si Radoslaw Sikorski la Kiev au fost contradictorii intr-o prima fasa. Initial, s-a precizat ca vizita va fi amanata, deoarece Kievul nu este un oras sigur, joi fiind inca de la orele diminetii cea mai sangeroaa zi a protestelor, cu nu mai putin de 35 de persoane ucise pe strazile capitalei. Ulterior insa s-a confirmat faptul ce cei trei ministri europeni s-au intalnit cu presedintele Ianukovici.

Scopul a fost precis: Ianukovici trebuie convins sa organizeze alegeri anticipate. ”Fie parlamentare, fie prezidentiale – este conditia de baza pentru a debloca situatia din Ucraina”, a spus o sursa diplomatica, citata de Wall Street Journal.

Presiunile care se exercita asupra lui Viktor Ianukovici vin si din partea Rusiei, cu premierul Dmitri Medvedev declarand ca „este necesar ca partenerii noştri să aibă tonus, ca puterea în exerciţiu în Ucraina să fie legitimă şi eficientă, să nu te ştergi pe picioare pe ea ca pe o cârpă”. In acest context, in timpul intalnirii cu ministrii de Externe din Franta, Germania si Polonia, Viktor Ianukovici a intrerupt discutiile pentru a discuta la telefon cu Vladimir Putin.

”Viitorul Ucrainei nu poate fi stabilit decat aici, in Ucraina si aceasta nu se poate intampla cu violenta pe strazi, ci prin mijloace politice de rezolvare a conflictului. Incercam sa convingem toate partile ca aceasta este calea”, a spus ministrul german Steinmeier.

Cei trei ministri s-au intalnit si cu Vitali Kliciko, unul dintre liderii importanti ai opozitiei, sustinut tacit de Vest in vederea candidaturii la presedintie. De altfel, imediat dupa intalnirea oficialilor europeni cu presedintele Ianukovici, Kliciko a cerut deputatilor sa se intruneasca intr-o sedinta parlamentara pentru a cere alegeri prezidentiale anticipate. Partidul lui Ianukovici a refuzat oferta lui Klitciko de a participa la ședința extraordinară a Radei Supreme.

Circa 240 de deputati din totalul de 450 s-au adunat in Rada Suprema, pana la ora 16.00. Dezbaterile din Rada pe marginea reintroducerii constitutiei din 2004 au fost scanteia care a aprins violentele din Kiev, in urmacu doua zile. Pentru a se modifica Constitutia este nevoie de 300 de voturi pentru.

Si cancelarul german, Angela Merkel, a avut o discuție telefonică cu Ianukovici în care l-a invitat în Germania și i-a propus rolul de mediator al UE în discuțiile cu opoziția, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert.

Cei trei ministri de Externe urmeaza sa ajunga in curand la Bruxelles, unde se va lua o decizie prinvind abordarea relatiilor cu Ucraina.

Statele membre ale UE au ajuns la un consens cu privire la posibilele sancțiuni împotriva oficialilor ucraineni implicați în vărsarea de sânge din Ucraina. Acest lucru a fost declarat, la Bruxelles, de către președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, transmite Ukrinform.

„Nu putem ignora evenimentele din ultimele zile, decesele tragice și ranirea multor oameni. De aceea, astăzi ne vom întâlni la Consiliul UE pentru afaceri externe, pentru a discuta problema adoptării măsurilor specifice împotriva celor responsabili de actele de violență și utilizarea excesivă a forței. Apreciez faptul că, în prezent, există un consens în rândul statelor membre cu privire la modul de a aborda această problemă”, a spus Barroso.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.