Plătiți cu vârf și îndesat din bani publici

Necuvântătorii speakeri ai partidelor

PSD și PNL țin cu dinții de tradiția purtătorilor de cuvânt. Deși ar trebui să comunice cu adevărat diferitele puncte de vedere ale partidelor care îi plătesc și chiar să insiste cu anumite clarificări, speakerii formațiunilor sunt mai mereu greu de găsit, dacă nu imposibil, atunci când țara arde.

În locul lor se fac auzite în spațiul public tot vocile unor vicepreședinți ai PSD sau PNL, ori chiar cele ale liderilor de partide. În ciuda muțeniei improprii cu care defilează, speakerii partidelor sunt foarte bine remunerați. Adrian Dobre de la PSD, cunoscut numai prin titulatura pe care i-a încredințat-o partidul său, s-a perindat cu grația unei lebede pe trei funcții de secretar de stat, de-a lungul anului pe care PSD și ALDE îl împlinesc luna aceasta de la preluarea puterii. Și purtătorul de vorbe al liberalilor, fostul jurnalist Ionel Dancă, are o istorie destul de bogată în spate, în ceea ce privește funcțiile remunerate din bani publici pe care le-a deținut. Și cei de la ALDE au un speaker cu multe mandate de parlamentar la activ și cu două portofolii de ministru al Economiei.

Șirul de sinecuri ale lui Dancă

Fostul jurnalist Ionel Dancă a fost „uns“ prin votul Biroului Executiv al liberalilor pentru funcţia de purtător de cuvânt al PNL, poziție deţinută în trecutul recent de Alina Gorghiu, Adriana Săftoiu și Cristina Pocora. Imediat după numire, Dancă s-a rezumat la câteva „ieșiri“ publice și cam atât. Fostul jurnalist a „performat“ înainte să accepte propunerea venită de la Ludovic Orban pe funcția de consilier pe probleme economice şi de comunicare în USR. În timpul guvernării tehnocrate, Dancă a fost consilier de stat al premierului Dacian Cioloş pentru proiecte de dezvoltare economică regională. Mai mult decât atât, Dancă face parte din echipa care a pus bazele Platformei România 100, o mişcare civică avându-l în frunte pe fostul premier tehnocrat, care a anunțat că se va transforma în partid politic până la alegerile europarlamentare din 2019. Înainte să ocupe șirul de funcţii publice, Ionel Dancă a fost jurnalist, analist economic, realizator şi moderator TV, iar între 2013 şi 2014 a ocupat funcţia de consilier al Ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. De asemenea, acesta a fost membru în mai multe Consilii de Administraţie, atât anterior, cât şi în perioada în care era consilier de stat în Cancelaria premierului Dacian Cioloş. Potrivit unei declaraţii de avere semnată în iulie 2016, Dancă a fost membru în CA la Cupru Min SA şi în CA la Băița SA Stei, la începutul lui 2015. În acelaşi an, Dancă a fost consilier de specialitate la Electrica Serv SA şi Oltchim SA. Fostul premier Dacian Cioloş a aprobat în iulie 2016 numirea lui Ionel Dancă în calitatea de membru al CA al Companiei Naţionale Loteria Română SA. Tot Cioloş a dat dezlegare şi pentru menţinerea lui Dancă în Consiliului de Supraveghere și Îndrumare a Activității Autorității pentru Administrarea Activelor Statului. Cumulul de funcții nu s-a oprit aici. Fostul vicepremier Costin Borc a semnat un memorandum prin care Ionel Dancă a dobândit şi funcţia de membru în CA al Societăţii Conversim SA.

Adrian Dobre, secretar de stat de serviciu

Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, are palmaresul său privind funcțiile remunerate consistent din bani publici. Pesediștii glumesc pe seama acestuia, numindu-l „secretarul de stat de serviciu“. Porecla i se trage speakerului socialist de la seria de funcții pe care le-a deținut. Arian Dobre a fost numit de fostul premier Victor Ponta secretar de stat în Ministerul Muncii, ocupând această poziție între iulie 2015 – martie 2016, când a fost revocat de premierul tehnocrat Dacian Cioloş. După victoria PSD de anul trecut la alegerile parlamentare și după preluarea guvernării, în ianuarie, Dobre a revenit la Ministerul Muncii pentru încă șase luni. Luna următoare, pesedistul a preluat și funcţia de purtător de cuvânt al PSD, rămasă vacantă din martie 2016, după ce Gabriela Firea a renunţat la ea, în favoarea candidaturii la Primăria Capitalei. În august, Dobre a fost numit temporar în funcţia de administrator al CA în cadrul Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii (SNR). La sfârşitul lui septembrie, purtătorul de cuvânt al PSD a fost numit în funcția de secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, printr-o decizie a prim-ministrului Mihai Tudose.

Vosganian, parlamentarul etern

Deputatul Varujan Vosganian, speakerul celor de la ALDE, este unul dintre parlamentarii de carieră din Casa Poporului. Fostul liberal are la activ nu mai puțin de șapte mandate, patru de senator și trei de deputat, primul dintre acestea fiind câștigat în 1990. În ciuda acuzațiilor venite din partea DNA și DIICOT cu care s-a confruntat anii trecuți, fostul ministru al Economiei și-a văzut nestingherit de activitatea politică. Înainte să poarte mesajele celor de la ALDE, Varujan Vosganian a deținut și funcția de speaker al PNL, partid din care a făcut parte până în februarie 2015, când și-a anunțat demisia pe blog. Vosganian a fost ministru al Economiei în două rânduri, în două guverne diferite, respectiv între 5 aprilie 2007 – 22 decembrie 2008 și între 21 decembrie 2012 – 7 octombrie 2013.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Toader 86 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Nu poți să-i compari pe Dancă și chiar și pe Dobre cu domnul Vosganian. Dancă a fost și este un oportunist, n-are minte nici de doi lei, tupeu cât cuprinde. Nimic pozitiv. Domnul Dobre, este mai așezat, are bun simț, dar nu ste destul de combativ cu mincinoții și tupeiștii din opoziție(la diversele dezbateri tv). Domnul Vosganian, în schimb, este un diplomat, vine mereu cu argumente.

  2. In ultimii 28 de ani, purtatotii de vorbe au facut mult rau Romaniei.
    Cred ca a sosit timpul sa realizam ca o voce care iese dintr-un gat fara cap n-are nicio valoare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.