Nemulțumiri. Silvicultorii i-au scris lui Iohannis și Renatei Weber

Federația Silva a solicitat, prin intermediul a două scrisori, intervenția președintelui Klaus Iohannis și Avocatului Poporului, Renate Weber, pentru sesizarea Curții Constituționale, cu privire la ceea ce numește neconstituționalitatea Proiectului de Lege privind sistemul public de pensii. Silvicultorii vorbesc de inechități pe care noua lege le aduce pentru personalul silvic încadrat în prezent în condiții speciale de muncă potrivit Statutului personalului silvic.

Potrivit unui comunicat transmis de sindicaliști, proiectul de Lege privind sistemul public de pensii adoptat de Camera Deputaților – PL-x nr. 727/2023, abrogă în mod inexplicabil art. 20 alin (2), (3) și (4) din O.U.G. nr. 59/2000 privind Statutul personalului silvic, cu modificările ulterioare, fară nicio motivare în acest sens în Expunerea de motive, fără nicio analiză a condițiilor de muncă în domeniul silvicultură și fără nicio justificare pentru înlăturarea aplicabilităţii unei dispoziţii legale în vigoare, în condiţiile existenţei în continuare, în prezent şi pentru viitor, a aceleiaşi situaţii de fapt referitoare la condiţiile de muncă din domeniul silvicultură.

Conform sursei citate, criticile de neconstituționalitate sunt bazate pe faptul că:

–  Prin Legea nr. 234/2019, Parlamentul României a adoptat o serie de modificări și completări la OUG 59/2000 – Statutul personalului silvic, inclusiv în materie de încadrare a unor locuri de muncă din domeniul silvicultură care presupun desfăşurarea a cel puţin uneia dintre următoarele activităţi: paza fondului forestier, a fondurilor cinegetice şi piscicole şi a ariilor naturale protejate; control silvic şi cinegetic; exploatări forestiere; construcţii forestiere; lucrări specifice de teren în activitatea de fond forestier şi împăduririîn categoria locurilor de muncă în condiţii speciale, conform legii.

– Prin Decizia nr. 36/2023, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, instanța supremă a statuat că „Locurile de muncă din domeniul silvicultură, în care se desfăşoară activităţile menţionate la art. 20 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 59/2000, se încadrează ope legis în condiţii speciale” fiind avute în vedere, în mod explicit, tocmai condiţiile de risc în care se desfășoară şi s-a desfăşurat şi anterior activitatea de către personalul silvic, condiţii ce au avut drept efect o erodare suplimentară a capacităţilor fizice ale acestor angajaţi, faţă de lucrătorii care muncesc în condiţii normale.

 –  Condițiile de risc în desfășurarea anumitor activități din domeniul silvicultură, avute în vedere în Expunerea de motive a Legii nr. 234/2019, constând în: efort fizic deosebit, desfășurat în condiții de teren accidentat, condiții atmosferice deosebite (temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute, ploi, ninsori, fenomene meteo extreme), condiții vătămătoare din partea factorilor biotici (atacuri ale animalelor sălbatice, precum și numeroase atacuri ale infractorilor surprinși de personalul silvic în pădure), care de multe ori, pun viața personalului silvic în pericol (în ultimii ani, 6 pădurari au fost uciși, iar peste 750 de silvicultori au căzut victime ale agresorilor surprinși în timp ce tăiau ilegal, sustrăgeau lemn sau la braconaj) nu s-au îmbunătățit și nici nu s-au modificat din luna noiembrie 2019, de când Legea nr. 234/2019 a fost adoptată de Parlamentul României și până în luna noiembrie 2023, când prin art. 168 alin. (1) lit. e) din Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii, se propune fără nicio fundamentare, abrogarea art. 20 din O.U.G. nr. 59/2000 – Statutul personalului silvic modificat și completat prin Legea nr. 234/2019.

– Din statisticile existente la nivelul sectorului silvic din România, s-a constatat că speranța medie de viață în silvicultură nu depășește vârsta de 63 ani, fiind cea mai scăzută speranță de viață a profesiei de silvicultor din statele Uniunii Europene. Aceasta vârstă este inferioară vârstei standard de pensionare, de 65 de ani, prevăzută de Legea privind sistemul public de pensii.

 

Federația Sindicatelor Silva atrage atenția că abrogarea încadrării în condiții speciale a unor locuri de muncă din domeniul silvicultură, recunoscute odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 234/2019 privind modificarea și completarea Statutului personalului silvic, încalcă principiul protecţiei sociale a muncii, reglementat la art. 41 alin. (2) din Constituţia României, conform căruia: „Salariaţii au dreptul la măsuri de protecţie socială. Acestea privesc securitatea şi sănătatea salariaţilor, regimul de muncă al femeilor şi al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe ţară, repausul săptămânal, concediul de odihnă plătit, prestarea muncii în condiţii deosebite sau speciale, formarea profesională, precum şi alte situaţii specifice, stabilite prin lege.”

Federația Sindicatelor Silva, împreună cu Federația Transportatorilor Feroviari din România și Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, cu sprijinul Confederației Sindicale Naționale Meridian și al membrilor de sindicat din cadrul mai multor structuri sindicale din țară – polițiști locali, personal medical, mineri, funcționari publici, au susținut în data de 16 noiembrie 2023, în Piața Victoriei, la Guvernul României, un Miting de protest față de Proiectul Legii privind sistemul public de pensii și a Legii nr. 296/2023, privind unele măsuri fiscal-bugetare, la care au participat câteva mii de membri de sindicat din întreaga țară.

Silva menționează că va susține, în continuare, menținerea drepturilor lucrătorilor din domeniul silvicultură, prin toate mijloacele legale, inclusiv prin organizarea unor noi acțiuni de protest. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Conducatorii statului stiu ca voi silvicultorii traiti din spaga, nu din leafa. Chiar se bazeaza pe asta, ca si voi. Oamenii de la Ocolul din Comanesti au luat, zice DNA, 4,6 milioane de euri mita ca sa inchida ochii la defrisari ilegale. Muntii nostri sunt in c..rul gol, iar banii se vad in casele, masinile voastre. Gura!

  2. Scrieti degeaba! Amandoi sunt antiromani si lucreaza pentru straini. Iar tu, ” carcotasule ” zi din ce spaga traiesti?

  3. cui va adresati, mah? pe cine reprezinta astia? ca pe voi sau pe noi, NU! niste paraziti care ocupa functii publice, neffind alesi de poporul roman si fara a ne reprezenta pe noi. tanti aia cu p000p000uuu’ este s lu g aaa sorosh, iar al ‘nat ca braduu cu muuuciii pa pept, este s l a v e te le n azist ilo r! adica adepti zionishti moloch toti!

  4. primul caută capul verde si e ocupat sa plece in dubai deziua națională
    al doilea e prezent-absent de la pandemie, suspendarea si reintronarea după alungarea dolosivă a lui v ciorbea pt al 2 lea mandat. sa spuna ce chirie plăteste lunar, cui , de cîți ani si ce se putea construi cu banii acestia??asa se furastatul u chirii colosale plătite la băietii destepti???demisiaaaaaaaaaaa

  5. Nu le mai ajung silvicultorilor ciubucurile primite de la cei care defriseaza padurile ilegal,acum vor si pensii mai mari .

  6. Fac silicoză săracii de atâta aer curat, de-aia vor condiții speciale. Ce e mai nasol pentru ei e că se implementează un program de supraveghere prin satelit a pădurilor, program ce semnalizează toate tăierile de păduri. Nici lor nu le place digitalizarea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.