Nota șase la matematică valorează 500 de euro

„Eu vă spun, la matematica, pentru că e miza aşa mare, pentru nota 6 e 500 de euro!”. Nu, nu este o glumă și nici o caterincă între doi derebedei repetenți.E ceea spune o profesoară dintr-un liceu de tradiție al Aradului. Învinuiți de corupție, profesoara ce seamănă cu o precupeață din piața de zarzavaturi și adjunctul inspectorului șef al Județului Arad sunt cercetați pentru corupție. Ultimul, în stare de reținere.

Inspectorul şcolar general adjunct din Arad Mihai Spânu a fost reținut de procurori sub acuzația de trafic de influență în cazul examenului de Bacalaureat.

Procurori ai Parchetului Tribunalului Arad au descins la locuinţele inspectorilor şcolari din Arad Mihai Spânu şi Simona Crîsnic şi la domiciliul profesoarei Lavinia Biţ, tot din Arad, după ce aceștia ar fi primit bani în schimbul promisiunii că vor ajuta mai mulţi candidaţi să promoveze examenul.

Cei trei au fost săltați pentru audieri duminică noapte. După audieri Mihai Spânu a fost reținut, în vreme ce celelalte două persoane vor fi cercetate în stare de libertate.

“Din informaţiile existente rezultă că cei trei au promis că vor facilita obţinerea notelor de trecere la bacalaureat”, declara procurorul de caz Codrin Gavra.

Potrivit unor surse citate de Agerpres, în locuința unde Spânu ținea meditații particulare ar fi fost găsiți zece de mii de euro, precum și liste cu numele elevilor care urmau să fie „ajutați” să treacă bacalaureatul.
Procurorii au monitorizat activitățile de colectare a banilor de la părinți de către cei trei inspectori și profesori, și pentru a reuși să dovedească faptele acestora, investigatori sub acoperire au fost infiltrați în sistem, jucând „rolul” unor părinți care doreau să se asigure că nu vor fi probleme la bacalaureat pentru copiii lor. Conform unor informații, tarifele începeau de la 300 de euro pentru nota 6 și creșteau cu câte 50-100 euro pentru fiecare notă în plus.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Arad, Claudius Mladim, a declarat, luni dimineaţă, citat de Mediafax că cei doi inspectori şcolari şi profesoara ridicaţi de procurori pentru fapte de corupţie nu erau implicaţi în desfăşurarea Bacalaureatului, profesoara fiind însă candidată pentru comisia de examinare.

Însă, conform sursei citate, Mihai Spânu “este răspunzător de partea de mobilitate a dascălilor şi de resursele umane”, la fel ca Simona Crîsnic, care este inspector şcolar pentru managementul resurselor umane.

“Doamna Lavinia Biţ era înscrisă alături de alţi colegi, dar tragerea la sorţi încă nu a avut loc. Voi cere să se facă alte propuneri pe lista de candidaţi pentru componenţa comisiei de examinare”, a afirmat Mladin.

Inspectorul reținut a fost eliberat din funcție de Ministerul Educației.

Examenul de Bacalaureat începe luni.

ACTUALIZARE: Imagini de pe Youtube filmate cu ajutorul camerei ascunse


Publicația aradonline a obținut imagini cu ajutorul cărora ilustrează acuzațiile de corupție.

ACTUALIZARE:

Într-una dintre înregistrări, o voce care îi este atribuită profesoarei Lavinia Bîț poate fi auzită cu următoarea declarație: „Eu vă spun, la matematica, pentru că e miza aşa mare, pentru nota 6 e 500 de euro!Și, bun, La română se merge cu 450, de obicei 450. Aşa merg inspectorii. Eu pe mâna lor mă duc. Deci, noi asat discutăm.”

ACTUALIZARE:

Într-o declarație pentru aradonline, procurorul Codrin Gavra spune: “Dacă se intervenea după examen, exista riscul pierderii probelor, cum e lista cu nume de candidaţi care ar fi fost ajutaţi. Această listă cuprinde aproximativ 20 de nume. Au mai fost ridicate şi alte obiecte care demonstrează metoda prin care candidaţii urmau să fie ajutaţi”.

sursa imaginilor video:AradonAradOnline

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.