Nouă chemare la arme. ”Doar America se poate opune unui dezastru în Irak”

Orașele irakiene cad unul câte unul în mâinile jihadiștilor din gruparea Statul Islamic din Irak și Levant. Luni, SIIL a capturat orașul Tal Afar, cu o populație de 200.000 de locuitori, în nord-vestul țării. Imagini obținute de presa americană arată că jihadiștii recurg la execuții în masă în localitățile pe care le ocupă. Armata irakiană pare total neputincioasă, pierzând provincie după provincie.

Pentagonul a început să trimită noi trupe și nave în zona Golfului, pregătind o eventuală evacuare a personalului diplomatic american din Irak, dar și o potențială intervenție militară. Nava USS Mesa Verde, cu 500 de militari la bord, a sosit în Golf, pentru a ajuta la o eventuală evacuare. Nava se adaugă portavionului USS George HW Bush, crucișătorului USS Philippines Sea și distrugătorului USS Truxton.

În acest context, administrația de la Washington s-a declarat deschisă pentru discuții cu Iranul, în vederea sprijinirii guvernului șiit de la Bagdad, condus de premierul Nouri al-Maliki, transmite CNN.

Statele Unite vor lua în considerare „toate opţiunile disponibile” pentru stabilizarea Irakului, inclusiv varianta atacurilor cu avioane fără pilot şi cea a cooperării cu Iranul, afirmă secretarul de Stat american, John Kerry, citat de NBC. „Nu cred că insurgenţii sunniţi vor ajunge la Bagdad în scurt timp, dar când avem crime şi gropi comune, acest lucru trebuie oprit, din aer sau altfel”, a explicat Kerry.

Iranul a trimis deja in Irak sute de militari din Gărzile Revoluționare, pentru a opri ofensiva radicalilor sunniți, fără a confirma oficial acest fapt. Oficialii americani care au anunțat disponiblitatea SUA de a discuta cu Iranul exclud însă o coalizare a forțelor militare ale celor doua state, întrucât Washingtonul și Teheranu au interse divergente în regiune și nu au nici măcar relații diplomatice oficiale în acest moment. Potrivit The Wall Street Journal, discuțiile SUA-Iran ar putea începe în cursul acestei săptămâni.

”Suntem gata să discutăm, dacă Iranul poate contribui cu ceva constructiv, dacă Iranul este pregătit să întreprindă acțiuni care respectă integritatea și suveranitatea Irakului, precum și abilitatea guvernului de la Bagdad de a întreprinde reforme”, a declarat secretarul american de Stat John Kerry.

Senatorul republican Lindsey Graham a susținut cu ceva rezerve inițiativa președintelui Obama de a angaja discuții cu Iranul. ”De ce am discutat cu Stalin? Pentru că nu era atât de rău ca Hitler”, a spus senatorul. ”Iranienii pot oferi elemente care să asigure că Bagdadul nu va cădea”, a mai spus el.

Generalul în retragere Peter Chiarelli, un fost comandant în Irak, a apreciat că luptătorii SIIL „aveau o nişă acolo, au profitat de această nişă şi cred că trebuie să fim foarte, foarte îngrijoraţi”. „Am citit undeva ieri (sâmbătă) că au devenit organizaţia teroristă cea mai bogată din lume, acum, că au pus mâna pe Mosul, şi sunt îngrijorat. Cred că toţi americanii ar trebui să fie îngrijoraţi”, a declarat el pentru ABC.

Oficialii americani sunt însă îngrijorați că o posibilă cooperare cu Iranul va scinda și mai mult societatea irakiană din punct de vedere sectar și va face ca triburile sunnite, care acum se alătură SIIL, să se alieneze și mai mult față de puterea șiită de la Bagdad.

”Doar americanii îi pot ajuta pe irakieni să treacă dincolo de diviziunile sectare. Nimeni altcineva nu poate face asta”, a declarat la NBC fostul administrator al Autorității Provizorii din Irak, în perioada 2003-2004, imediat după invazia americană. Bremer este pentru retrimiterea unor trupe americane în Irak, considerând că organizația jihadistă pune în pericol nu doar Irakul, ci și securitatea SUA. ”Deci, dacă interesele tale sunt în afara granițelor, nu ar trebui să excludem această variantă”, i-a transmis fostul diplomat președintelui Obama.

Bremer oferă și o soluție pentru actuala criză din Irak: un ajutor militar american pentru guvernul al-Maliki, condiționat însă de renunțarea de către premierul irakian la portofoliile Apărării și Internelor și de formarea unui guvern de uniune națională, cu participarea tuturor confesiunilor religioase si a tuturor comunităților etnice. ”E timpul ca toate partidele americane să înceteze incatațiile rituale de tipul ”fără trupe la sol”, ceea ce înseamnă ”fără misiuni de luptă” în Irak. Desigur, americanii sunt reticenți față de o nouă intervenție în Irak. Totuși, este neplăcuta datorie a președintelui Obama de a le explica americanilor riscurile pe care le implică drama actuală din Irak”, spune Bremer.

Fostul trimis în Irak al președintelui George W. Bush consideră că SUA trebuie să trimită din nou trupe, pentru a ajuta la coordonarea loviturilor aeriene și la analiza informațiilor. Într-un editorial publicat de The Wall Streeta Journal, intitulat ”Doar America poate împiedica un dezastru în Irak”, Bremer critică decizia președintelui Barack Obama de a retrage trupele SUA din aceasta tara, în 2011, moment în care Washingtonul a pierdut nu numai în planul informativ, dar a pierdut și influența pe care o avea asupra guvernului șiit condus de Nouri al-Maliki și a lăsat în urmă o armată irakiană insuficient pregătită.

Bremer a mai adăugat că este împotriva împărțirii Irakului în trei regiuni, pe criterii etnice, o propunere făcută încă din 2006 de, pe atunci, senatorul Joe Biden. ”A împărți Irakul implica provocarea unui război regional – adică a unui razboi civil irakian care să evolueze către un război regional. Este o consecință foarte periculoasă”, a spus Bremer, intervievat de NBC.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.