Hunedoara. „Nu putem să ne ducem către moarte cu mâinile goale“

Tsunami-ul „Coronavirus” face ravagii în spitalele din județul Hunedoara

De unde începe

Prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, în calitatea de conducător al comitetului pentru situaţii de urgență a emis, pe 26 martie ac, un ordin prin care Spitalul Județean de Urgență Deva este transformat în unitate medicală care va prelua pacienții cu „COVID-19”.

De asemenea, în ordin se precizează că devin „spitale de suport” unităţile medicale din Hunedoara, Petroşani, Haţeg, Orăştie, Brad, Lupeni, Vulcan, Zam şi Simeria precum şi sanatoriile din Brad şi Geoagiu. De la acest ordin până la nemulțumirea unor cadre medicale nu a fost decât un pas.

Continuă la Deva

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara a decis să închidă 14 zile Spitalul Județean de Urgență Deva, astfel încât nicio persoană nu va intra sau ieși din unitatea spitalicească. Este cel de-al treilea spital care este pus sub carantină după cele din Suceava și Focșani.

Prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, a suspendat-o din funcţia de manager al acestei unităţi sanitare pe  Daniela Lidia Roşca, pe perioada stării de urgenţă.

Pe fondul administrării defectuoase a situației de la Spitalul Judeţean sunt în curs de închidere patru secții ale Spitalului Județean de Urgență Deva. Pentru procedurile de închidere nu a existat nicio decizie managerială corectă, totul făcându-se la voia întâmplării. Secția Pneumologie s-a închis ulterior, personalul medical plecând acasă în autoizolare fără ca managerul SJU Deva să ia nici o măsură. Secția Oncologie, unde s-au înregistrat cazuri COVID 19, s-a închis. Abia după intervenția Instituției Prefectului județului Hunedoara situația a fost deblocată.

Urmând, ca un castel din cărți de joc, la Orăștie

Faptul că mai multe spitale municipale trebuie să se ocupe de tratarea cazurilor de COVID-19 i-a revoltat pe medici, care spun că nu au aparatura și nici echipamentele medicale necesare. Același lucru se întâmplă și la Orăștie, unde la compartimentul primiri urgențe, în acest sfârșit de săptămână au venit mai mulți pacienți ce aveau simptome și suspiciunea de a fi infectați cu COVID-19.

Din spațiul public am aflat, confirmată de medicul ATI, Ehim Lorena, că a fost sunat managerul unității spitalicești, Eufimia Achim, care a răspuns în doi peri la cererile insistente de a primi echipamente de protecție pentru altfel de cazuri

Drept urmare, medicul de la secția ATI, Ehim Lorena, de la Spitalul Orăștie a demisionat în dimineață zilei de 30 martie ac, deoarece nu a primit ce solicitase doamnei manager.

Încercarea de a intra în dialog cu managerul unității spitalicești, Eufimia Achim, a fost sortită eșecului, telefonul domniei sale nu știe să răspundă singur, mama ei de tehnologie.

Doamna doctor de la ATI nu a dorit să facă precizări publice trimițând presa la cererea de demisie înaintată conducerii spitalului. Însă a răspuns succint la întrebările puse:

Doamnă doctor, Ehim Lorena, este real ce am auzit în spațiul public, anume că nu ați primit echipamente medicale, dumneavoastră dar și personalul ce deservește compartimentul Primiri Urgențe din Orăștie, acesta fiind și motivul demisiei dumneavoastră?

Ehim Lorena: Da! Avem două combinezoane pentru 12 angajaţi, iar managerul spitalului nu mai răspunde la telefon. Asta e situaţia, din păcate. Nu sunt optimistă deloc pentru că ştiu cum stau lucrurile şi ştiu că suntem trimişi la moarte cu mâinile goale.

– Este real că la sfârșitul acestei săptămâni au fost aduse la serviciul Primiri Urgențe din Orăștie mai multe persoane la care se ridica suspiciunea de coronavirus și nu au putut fi investigate corespunzător din lipsa aparaturii medicale necesare?

– Ehim Lorena: Da! Din păcate nu se fac testări decât în anumite situații, nu avem o situație clară. Eu sunt în izolare pentru că am intrat în contact cu o persoană posibil-contaminată la care are recoltat tester, dar nu ştiu rezultatul.. Din păcate, se încearcă cumva nişte muşamalizări – cred, ascunderi de cazuri. Noi am considerat la Orăştie că nu putem să ne ducem către moarte cu mâinile goale.

Foto: Ehim Lorena via facebook

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Dan Orghici 126 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Deja am inebunit! Dupa ce ne-a spus pe toate canalele TV „profesorul” sa ne spalam pe maini cel putin 20 de secunde cu clabuci si cat de mai multe ori psibil in 24 de ore, acum „academicienii” ne spun ca nu e bine, ca ne crapa pielea si intra virusul cancerigen in piele! Nici nu stiu cum ma cheama dupa aceste informatii contradictorii! Deja imi iau campiile si distrug tv-ul cu toporul si viziera lui Danilet cu tot si fara niciun condamnat fiinda justitia a intrat in izoleta! Cel mai bine bag o palinca de 65 de grade sub nas si o sa fiu fericit pan la adanci batraneti! Succesuri scoala romaneasca de medicina, adicatelea cate bordeie atatea obiceie!

  2. Nu pot cu maunile goale zic cei de la Orastie. Corect! Pana acum pacientii nu puteau intra cu mainile goale in spital. Au dat de greu bietii doctori si asistentele care nu faceau nimic fara a primi mita! Niste tradatori care din salariile mari pe care le au puteau sa-si cumpere combinezoane si masti cum si noi muncitorii ne cumparam hai pentru lucru. Doar mita le place, lucrul mai putin.

  3. Amice! Esti un dobitoc! De unde sa cumpere doctorii daca nu poate ministerul sa cumpere. Tu crezi ca echipamentul ala e o șalopetă? Si nu cred ca tu iti cumperi haine de protectie singur. Inseamna ca lucrezi la negru ceea ce ne spune ca nu platesti taxe. Dar ai asistenta medicala pe banii mei.

  4. Exista la noi in tara costume pentru industria nucleara. Le au la Cernavoda cand intra langa reactor.Du- te sa le vezi…sunt usoare impermeabile au masti comode cu vizor mare prin care se respira usor. Cu aceste costume care se pot decontamina sub dus…medicii din prima linie nu vor mai avea frica de nimic. Poate cineva iti adice la cunostinta macar aia care urmaresc comentariile.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.