O jumătate de milion de euro topiţi în Tanzania

Compania Smart SA, aflată în portofoliul operatorului naţional de transport electricitate – Transelectrica –, este acuzată de proprietar că a înfiinţat şi finanţat ilegal o societate în Tanzania, un parteneriat de tip joint-venture cu politicianul şi afaceristul local Richard Atufigwege Kasesela. “Adunarea Generală a Acţionarilor Smart SA a aprobat în luna iulie 2015, la solicitarea conducerii executive a Smart SA, înfiinţarea unei societăţi mixte în Tanzania, limitând în acelaşi timp la strictul necesar resursele alocate, argumentat de faptul că, în această primă etapă, implicarea Smart SA în Tanzania a fost concepută de acţionari ca o identificare a eventualelor oportunităţi de business şi de realizare a unui plan de afaceri fezabil”, se spune într-un comunicat de presă al Transelectrica. Conform documentului, AGA Smart nu a aprobat niciodată niciun fel de investiţii în Tanzania, iar conducerea Smart SA nu a solicitat niciodată adunării generale a acţionarilor vreo aprobare în acest sens, toate informările şi notele prezentate de către Consiliul de administraţie al Smart SA referindu-se la participarea Smart SA (prin societatea mixtă), în asociere cu firme din Tanzania, la prestarea de lucrări/servicii în legătură cu infrastructura energetică de pe teritoriul Tanzaniei.

Adunarea Generală a Acţionarilor Smart SA a decis limitarea la 20.000 de euro implicarea financiară a Smart SA, companie care prestează servicii de mentenanţă a reţelei electrice, la Smart Tanzania Company. Totuşi, s-a întâmplat ceva. “În data de 08.10.2015 Consiliul de Administraţie al Smart SA a decis în mod nelegal, cu depăşirea atribuţiilor, acordarea unei susţineri financiare – capital de lucru, în valoare de 500.000 euro, către Smart Tanzania Company. Mai mult, domnul Constantin Iacov (fostul director Smart SA) a semnat nelegal un contract de împrumut prin care Smart SA se obliga să împrumute Smart Tanzania Company cu suma de 500.000 euro pentru 12 luni, precum şi protocolul de cooperare între Smart SA şi Smart Tanzania Company, prin care Smart SA şi-a asumat obligaţia de a finanţa, prin acordarea unui contract de împrumut pentru susţinerea economico-financiară a Smart Tanzania Company”, se spune în comunicatul Translectrica.

Repreprezentanţii Transelectrica susţin că acţionarii Smart SA nu au primit până în prezent nicio informare privind cheltuielile Smart SA pentru înfiinţarea societăţii mixte, cu excepţia următoarelor: cheltuielile necesare pentru darea de dată certă, traducere, legalizare, supralegalizare în cuantum de 3.981,64 lei cu TVA (contract semnat de către Smart SA cu SC Expert For You SRL); onorariul avocaţilor Dimoso and Company Advacates din Zanzibar (17.000 USD); cuantumul capitalului social minim al societăţii ce urma a fi înfiinţată în Tanzania, respectiv 4.000 USD.

“În privinţa folosirii banilor acordaţi ca împrumut, nu avem informaţii cu privire la destinaţia acestora, cu excepţia obligaţiei Smart Tanzania Company Limited, conform contractului de mandat al domnului Constantin Iacov, prin care Smart Tanzania s-a obligat să plătească domnului Iacov 36.000 USD în avans până pe 19.02.2016. Nu cunoaştem dacă această sumă a fost plătită”, se mai spune în comunicat.

Proiectele din Tanzania au fost prezentate presei într-o lumină favorabilă exclusiv de către Constantin Iacov, director general al Smart SA până în data de 11 februarie 2016. Reprezentanţii Transelectrica SA nu au primit până în prezent de la conducerea Smart SA materiale din care să rezulte un plan detaliat de acţiune al societatii Smart SA sau al celei mixte, o fundamentare a oportunităţilor concrete de afaceri în care acestea se pot angaja imediat ori o analiză a fezabilităţii proiectelor respective, informaţii strict necesare adoptării unor decizii de alocare a oricăror resurse suplimentare pentru implicarea Smart SA în realizarea unor proiecte concrete din Tanzania prin intermediul societăţii mixte.

Constantin Iacov l-a acuzat, la finalul săptămânii trecute, pe Valentin Şoneriu, fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene şi în Ministerul Agriculturii, fost director general al Smart Tanzania, că ar fi furat suma de 480.000 de euro depusă în decembrie într-un cont din Tanzania, mai precis din regiunea semiautonomă Zanzibar.

„În decembrie, Valentin Şoneriu, fără nici o aprobare, a luat bani din societate pentru nevoi personale. Domnul Şoneriu are conturile blocate, deoarece este executat de Fisc şi de mai multe bănci. A scos din conturile SMART Tanzania 62.700 de dolari, din care recunoaşte că trebuie să restituie 30.000 de dolari. Cei 62.000 de dolari nici măcar nu apar ca bani transferaţi către el, pentru că este executat de Fisc. Banii au fost, de fapt, transferaţi într-un cont din SUA. Există o doamnă, Viorica Enescu, care a transferat cei 30.000 de euro, bănuiesc ca la ordinul lui Valentin Soneriu, iar Valentin Şoneriu recunoaşte că a primit această sumă, potrivit extrasului de cont. Acum întrebarea este cine a scos banii din Tanzania? Eu nu am scos niciun ban şi nici nu o să scot”, a declarat Iacov, citat de Bursa. Şoneriu a negat toate acuzaţiile lui Iacov, susţinând că banii sunt în cont.

Acţionarii SMART sunt, în prezent, Transelectrica (70%) şi Statul Român prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (30%).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.