O lege cu cântec

O lege votată de senatori încalcă Directiva TVA și riscă să degenereze o nouă procedură de infringement împotriva țării noastre. Este vorba de un act normativ pe care Camera Superioară a Parlamentului l-a adoptat la începutul acestei săptămâni în care introduce o cotă progresivă la TVA pentru a debloca vânzarea de imobile mai scumpe de 450.000 de lei. Potrivit proiectului, pentru locuințele ce depășesc plafonul de 450.000 de lei, TVA-ul ar urma să fie de 5% pentru valoarea de până la plafon, și de 19% pentru diferența între valoarea plafonului și suma ce trebuie plătită efectiv pentru cumpărarea locuinței. În prezent, de TVA redus (de 5%) beneficiază doar cei ce cumpără locuințe cu o valoare de până la 450.000 de lei. Pentru cele care depășesc această valoare, cota de TVA este cea standard, de 19%. Mai pe scurt, noua reglementare reduce costurile cu TVA pentru locuințele de peste 450.000 de lei.

Expunerea de motive a proiectului de lege a fost semnat de Cristina Prună de la USR, iar actul a fost semnat de către parlamenteri USR, PSD, PNL, UDMR și de la minorități. Avocatul Gabriel Biriș, specializat în fiscalitate, a reacționat foarte dur după decizia senatorilor. ”Cei care au votat-o nu știu că Directiva TVA nu permite cote progresive la TVA? Vor să degenereze o nouă procedură de infringement împotriva țării noastre? Directiva permite cote reduse sau chiar super-reduse (5%), așa cum dealtfel avem și noi la apartamente până în 140.000 euro, numai că onor guvernul din care atunci făcea parte și USR s-a gândit să o suspende până la 31.12.2021. Să înțelegem că vor să anuleze cota de 5% la apartamente noi până în 140.000 euro, plafon până la care operează și Noua Casă? Nu mai bine ar fi să generalizăm cota de 5% pentru toate locuințele noi, că oricum cele mai multe locuințe noi scumpe sunt cumpărate pe firmă, cu taxare inversă? Asta ar dinamiza cu adevărat piața, ar elimina bariere și distorsiuni!” susține Biriș.

Deși poate fi o măsură binevenită pentru piața imobiliară și cumpărători, propunerea de a avea două cote de TVA pentru o singură tranzacție trebuie analizată și din perspectiva limitărilor politicii fiscale care decurg din legislația europeană. După cum este știut, impozitele indirecte sunt guvernate de directive europene care trebuie transpuse în legislația națională, precum și de regulamente europene care au aplicabilitate directă în legislația locală. În aceste condiții, proiectul de lege votat recent de Senat prin care pot fi aplicate două cote de TVA diferite pentru aceeași tranzacție imobiliară excede limitele directivei europene în domeniul TVA, directivă care este obligatorie pentru statele membre și a cărei nerespectare atrage declanșarea unei proceduri de infringement în vederea alinierii legislației, spune Daniel Anghel, Partener, liderul serviciilor fiscale și juridice PwC România. Majoritatea țărilor UE au cote reduse de TVA pentru anumite categorii de produse și servicii, în conformitate cu limitele impuse de Directiva de TVA. În acest sens, cota standard, respectiv cota redusă se vor aplica ca procent din baza de impozitare adică asupra contrapartidei obținute pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii realizate. Directiva de TVA nu prevede aplicarea diferențiată de cote de TVA pentru aceeași tranzacție în funcție de un plafon valoric.

România a introdus cota redusă de 5% de TVA pentru livrarea de locuințe ca parte a politicii sociale, conform limitelor permise de directivă. Astfel, cota redusă de 5% TVA se poate aplica, potrivit Codului fiscal, pentru „locuințele care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată.”

Prin măsura propusă prin proiectul votat de Senat, toate vânzările de locuințe având caracteristicile precizate anterior se vor supune cotei reduse de 5% TVA până la valoarea de 450.000 lei, depășind sfera cotei reduse, așa cum este prevăzută în directivă întrucât nu se mai respectă criteriile de încadrare în politica socială care ar viza doar locuințe având anumite caracteristici de suprafață și valoare, destinație etc.

Inițiatorii proiectului susțin că modificarea se impune pentru că actuala modalitate de aplicare a cotei de TVA reduse de 5% creează dificultăți pe piața imobiliară. „Mai mult, deși actualmente legea prevede posibilitatea aplicării unei cote reduse de 5% de TVA pentru livrarea locuințelor cu o suprafață utilă de maximum 120 mp, această posibilitate de a beneficia de o locuință de 120 mp pentru un preț de 450.000 lei este utopică, mai ales în marile orașe”, arată autorii proiectului în expunerea de motive.
Pe de altă parte, Parlamentul a votat anul trecut un proiect de modificare a Codului Fiscal prin care plafonul până la care urma să se aplice cota redusă de TVA de 5% era majorat la 140.000 euro, o măsură compatibilă cu directiva de TVA, dar care a fost amânată până în anul 2022. Astfel, actualul proiect care prevede cele două cote de TVA pentru aceeași tranzacție imobiliară nici nu ar fi justificat atâta timp cât plafonul oricum este preconizat să fie mărit începând cu anul viitor.

Proiectul de lege nu se aplică acum. Acesta trebuie adoptat și de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial pentru a putea intra în vigoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Pentru ca am ajuns la acest capitol, bancile cu aprobarea guvernului si parlamentului, ii atrage pe cetateni sa isi achizitioneze locuinte. Cum poti tu guvern sa tragi in capcana escrocilor, cetatenii care vor fi deposedati in viitor de proprietatea achizitionata pentru ca nu au cu ce sa isi plateasca ratele din cauza politicilor tampite si idioate cu mentinerea plafonului privind costul de trai la minim de viata si trai? Se observa clar, totul din buzunarul cetateanului sa fie scos fortat pentru a ramane in saracie, pe model „proprietatea e un moft”!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.