Oficial BNR: Deficitul bugetar pare să fie şi mai mare în realitate!

Deficitul bugetar, care este unul mare, pare să fie şi mai mare în realitate pentru că veniturile au fost supraestimate şi cheltuielile au fost subestimate, a declarat, joi, Eugen Rădulescu, director, Direcţia stabilitate financiară, Banca Naţională a României.

„Principala cauză a deficitului extern îl reprezintă, după părerea mea, deficitul public. Avem un deficit public care încă înainte de pandemie ne dusese în situaţia de infringement. Numai faptul că a existat pandemia a făcut ca procedura de infringement să fie oprită. Dar situaţia rămâne în continuare deosebit de critică şi în momentul de faţă vedeţi că discuţiile în plan politic sunt legate tocmai de faptul că deficitul bugetar, care şi aşa este foarte mare, de fapt, pare să fie şi mai mare în realitate, pentru că veniturile au fost supraestimate şi cheltuielile au fost subestimate în bugetul care este în momentul de faţă în aplicare”, a spus Eugen Rădulescu, la conferinţa cu tema „Finanţarea României”, organizată de Oxygen Events, citat de Agerpres.

El a afirmat că este un moment foarte complex cel prin care trecem în momentul de faţă iar în acest joc intervine şi Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care reprezintă „cea mai extraordinară gură de oxigen pe care România ar putea să o aibă”.

Eugen Rădulescu a declarat că este vorba despre sume uluitor de mari care ar putea să fie atrase în circuitul economic naţional, dar şi despre măsuri care sunt prevăzute în acest program şi care ar avea în vedere restabilirea echilibrelor macroeconomice care nu stau deloc bine.

„Ori aici este nevoie de foarte multă voinţă politică, întrucât măsurile care trebuie adoptate nu sunt nici populare şi nici uşor de adoptat. Deşi aş putea să spun că unele dintre măsurile care sunt greu de adoptat ar fi foarte populare, cum ar fi, de exemplu, reducerea, dacă nu chiar eliminarea completă, după părerea mea, a pensiilor speciale. În orice caz, reducerea poverii pe care ele o reprezintă şi care iată că reprezintă deja un mare semn de întrebare chiar în momentul de faţă când vorbim, întrucât modul în care au fost modificate legile este de mai degrabă cosmetic decât fundamental”, a afirmat Eugen Rădulescu.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, execuţia bugetului general consolidat pe anul 2022 s-a încheiat cu un deficit de 81,01 miliarde de lei, respectiv 5,68% din Produsul Intern Brut, sub ţinta de 5,74% din PIB stabilită la rectificarea din noiembrie 2022. Pentru acest an este prevăzut un deficit bugetar de 4,4% din PIB.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

14 Comentarii

  1. Se pare că, Rarutu a făcut ciocul mic! Deja are lacrimi în ochi tocmai când credea că,conduce sistemul! Cineva s-a supărat de la parchetul u.e. care l-a dat pe goarna! S-a demonstrat științific ca, nimeni nu e de neînlocuit! Cel mai rău este când cazi de pe un cal mare și frumos!

  2. Tancuri Abrams de 5 miliarde dolari cumparate la ordin American. Vrei la guvernare? Platesti!

  3. Vaaaai, dar nu te cred. Spune-ne mai mult. /sarcasm off. Interesant cum „specialistii” BNR descopera azi, ce spun o gramada de „amatori” de ani de zile. Ai nostrii sunt tot timpul „surprinsi”… tipic rromanului care e surprins ca a viscolit pe 30 decembrie. Asta se intampla cand te duci si dai bani la agentiile de prostituate de rating sa iti laude bugetul, finantele.

  4. Cei doi idiamini au pus pe butuci Romania bineinteles impreuna cu idiaminul sef din deal. In curand acesti idiamini vor avea ceeace merita de la Sfantul Dumnezeu. Aliluia.

  5. Arme…Arme…Arme…!..O sa mâncăm gloanțe,fier vechi,…
    Pentru acest deficit gândit banditește de acești criminali politici urgent arestarea lor și execuția publică a lor…până nu-i prea târziu…

  6. Nicio noutate.
    Intotdeauna Romania post 1989 a mers pe principiul: Unde este loc de rau, este loc si de mai rau. Nu cred ca se mai mira cineva……[Rumburak]

  7. Se pare că în toate instituțiile care monitorizează finanțele României avem doar agenți constatatori. La ASF constată că o companie a transferat 100 milioane € de parcă i-ar fi dus cu sacoșa, nu au fost transferuri bancare, BNR constată că deficitul va fi mai mare. Toți constată că e nașpa. Bun, asta constatăm și noi cetățenii, diferența? Noi plătim taxe pentru constatator. Apoi plătim taxe majorate pentru că aceștia constată.

  8. Aparatul bugetar TREBUI SA FIE REDUS CU 65% , SISTEMUL DE SALARIZARE SI DE PENSII TEBUIE EABORAT PE BAZE DE INDICATORI STATISTI DE MUNCA SI RESPECTIV PE CONTRIBUTIVITATE …………………….

  9. Asa o fi, dar ce parere are Radulescu despre ,,salariul sau special” de la BNR, sau al lui Mugur Isarescu ?! Salariile celor de la BNR, ca si pensiile magistratilor sunt intangibile ! Cauzele principala ale deficitului bugetar sunt altele si Radulescu stie foarte bine. Bate campii si sfideaza. Aroganta de pe chipul lui, este mai mult decat evidenta.

  10. Vraja marii! Chibzuială la bunuri și servicii! Rujatele cu ochii cat cepele pot sa stea liniștite că nu vor pierde sporul de tăiat frunze la câini! Prin toate ministerele și deconcentratele fufele rujate beau cafele negre la greu și iau spor de aer condiționat! Huuuo hoților!

  11. Nu înțeleg lamentarea românilor. Au obținut EXACT ce au votat în noiembrie 2019. Acum n-au decât să se bucure.

  12. este bine, pt 5,8% este mai mic decat un deficit cu doua cifre din Pandemie cand Catu a avut liber sa faca ce vrea, sa nu uitam cu deficitul se si in hambare pt ca fermierii nu au putut sa-si vanda cerealele din cauza celor ukrainene scutite de taxe vamale si neverificate daca respecta standardele europene, obligatorii pt produsele romanesti. Deci deficitul real ar fi fot mai mic daca milioanele de tone de floarea soarelui si cereale ar fi fost vandute corect, dar cum UE doreste sa se scufunde si in ipocrizie pt ca daca au ajunsa si in Spania inseamna ca toate alimentele sunt sub standard pt ca au in compozitie cereale modificate genetic si chiar pline de chimicale…Trebuie sa intelegem de ce se doreste legea eutanasierii pt ca UE se gandeste sa se…singura…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.