OMS a dat verdictul în chestiunea momentului!

Creşterea bruscă a numărului de cazuri de COVID-19 în China nu ar trebui să aibă un impact semnificativ în Europa, întrucât variantele virale care circulă în ţara asiatică sunt deja prezente şi pe bătrânul continent, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite AFP.

„Recrudescenţa actuală din China nu ar trebui să aibă un impact semnificativ asupra situaţiei epidemiologice COVID-19 din regiunea europeană”, a declarat directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, într-o conferinţă de presă organizată în format online.

El a îndemnat ţările din zona europeană să ia doar măsuri „proporţionate şi nediscriminatorii” faţă de călătorii care vin din China.

Mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, Japonia, Franţa şi Germania, au impus obligativitatea unui test COVID-19 cu rezultat negativ pentru călătorii veniţi din China. Anumite state i-au sfătuit pe cetăţenii lor să evite călătoriile neesenţiale către ţara asiatică.

Uniunea Europeană le-a încurajat ferm săptămâna trecută pe statele sale membre să impună testarea obligatorie a călătorilor din China înainte de îmbarcare şi, totodată, le-a sugerat celor 27 de membri ai săi să realizeze teste COVID-19 aleatorii la sosirea turiştilor chinezi pe solul european.

„Nu este nerezonabil ca ţările să ia măsuri de precauţie pentru a-şi proteja populaţiile, în contextul în care aşteptăm informaţii mai detaliate” din partea Chinei, dar „aceste măsuri trebuie să fie justificate din punct de vedere ştiinţific”, a declarat Hans Kluge.

Potrivit OMS, cele 53 de state membre din regiunea europeană – care se întinde până în Asia Centrală – sunt bine înzestrate, graţie mai ales ratelor mari de vaccinare, pentru a rezista cu succes în faţa unui eventual nou val de COVID-19.

„La începutul anului 2023, regiunea europeană se află, de fapt, într-o poziţie foarte bună. Avem o protecţie puternică a populaţiei, graţie, în parte, valurilor de infecţie naturală care s-au produs, dar mai ales datorită unei excelente adeziuni generale la vaccinare”, a subliniat Catherine Smallwood, coordonatoarea departamentului pentru situaţii de urgenţă din cadrul OMS Europa.

Totuşi, este important ca ţările să îşi menţină la cote înalte nivelul de monitorizare epidemiologică, consideră specialiştii de la OMS Europa.

„După trei ani lungi de pandemie, într-o perioadă în care multe ţări se confruntă cu sisteme de sănătate supraaglomerate, penurii de medicamente esenţiale şi un personal sanitar epuizat, nu putem să ne permitem ca noi presiuni să apese pe sistemele noastre de sănătate”, a insistat Hans Kluge.

„O astfel de ameninţare ar putea proveni de la o nouă variantă virală îngrijorătoare, ce ar putea să apară oriunde, oricând – inclusiv chiar aici, în Europa şi în Asia Centrală. În baza învăţămintelor trase, trebuie să fim în măsură să anticipăm, să detectăm şi să reacţionăm la timp”, a adăugat directorul biroului OMS pentru Europa.

Numărul cazurilor de îmbolnăviri cu subvarianta Omicron XBB.1.5 este în creştere şi în Europa, potrivit OMS.
OMS a reuşit să urmărească răspândirea noii subvariante Omicron cu ajutorul datelor oferite de ţările europene, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, în cadrul unei conferinţe de presă la Copenhaga.

Cazurile sunt detectate în număr redus, însă în creştere, a mai spus el, adăugând că se lucrează pentru a se evalua impactul potenţial al acestora.

Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA au estimat recent că subvarianta XBB.1.5 a reprezentat aproape jumătate din toate infecţiile noi din Statele Unite. Însă dacă acest lucru va conduce la un vârf al numărului de cazuri sau va pune noi presiuni asupra sistemului de sănătate rămâne neclar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Li s-au sugerat, probabil, OMS-ișltilor să cânte la altă masă că noi, europenii avem de dus un război.
    Acu’ trebuie să vină specialiștii să ne spună că suntem mult mai fericiți dacă participăm la război, decât dacă stăm închiși în case.
    Totuși, ca să nu amețim de fericire, trebuie să ne mai delectăm uneori cu câte-o gripă aviară, că vaxu lu’ Pișvaiser o rezolvă și p-asta.

  2. Romania trebuie sa iasa urgent din aceasta organizatie criminala. o-mee-see si toti cioclii apocaliptici sa raspunda pentru CRIME IMPOTRIVA UMANITATII!

  3. Cine mai crede in ce spun astia dupa ce s-au contrazis singuri de atatea ori?

  4. OMS, organizație planetară de tip mafiot şi de CRIMĂ organizată pentru înavuțirea lichelelor care cred că nu vor crăpa în veci, şi dacă totuși o vor face la un moment dat, vor putea căra cu ei dincolo de moarte, tot calabalâcul adunat în viețile lor ticăloase. Adeseori, ştiința nu mai este în slujba omului, ci pentru ÎNRORBIREA lui.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.