OMV Petrom dezvăluie decizia pe extracția gazelor din Marea Neagră

Decizia de investiție în extracția gazelor din Marea Neagră va fi luată miercuri, 21 iunie, anunțul urmând să fie făcut de OMV Petrom, liderul de proiect și operator al consorțiului din care mai face parte și Romgaz, potrivit unor surse din piață. Odată luată decizia, sunt necesari încă cel puțin trei ani până la extracția efectivă a primelor cantități de gaz. Perimetrul Neptun Deep, unde sunt implicate Petrom și Romgaz, are rezerve estimate de până la 120 de miliarde de metri cubi de gaze iar extracția din acest zăcământ ar putea dubla producția anuală de gaze a României, până la 17 miliarde de metri cubi.
În Marea Neagră, mai avem operatorul BSOG, care extrage gaze, de doi ani, în limita a un miliard de metri cubi de gaze anual.
Pentru a ajunge să extragă gazele, consorțiul Petrom – Romgaz va trebui să investească circa 4 miliarde de euro, în următorii trei ani, printre care și conducta care va aduce gazele la țărm, de unde vor fi preluate de Transgaz, pentru a fi introduse în SNT. Lucrările propriu-zise de extracție vor fi făcute de un terț, puține fiind firmele care dețin tehnologiile de foraj deepwater. Una dintre acestea este ExxonMobil, compania care era inițial în consorțiu cu Petrom în Marea Neagră, dar care și-a vândut partea sa de afacere Romgaz, pentru 1,1 miliarde de dolari. O platformă de foraj deepwater poate costa un milion de dolari pe zi.
Mai înainte de a se anunța investiția din Marea Neagră, vineri, 16 iunie, va fi anunțată începerea lucrărilor la gazoductul Tuzla–Podişor, care va prelua gazele Mării Negre de la țărm, spre a fi introduse în SNT. Gazoductul, cu o lungime de peste 300 de kilometri, va face posibil ca în nodul tehnologic de la Podişor, gazele din Marea Neagră să intre în sistemul naţional de transport şi să ajungă astfel la operatorii economici şi la gospodăriile din localităţile racordate la sistem. Un alt beneficiu al acestui proiect este legătura pe care o va face între sursele noi de gaze naturale din Coridorul Transbalcanic şi Coridorul Vertical din care face parte şi conducta BRUA.
Pe data de 16 martie, companiile Transgaz, OMV Petrom și Romgaz au semnat declarația privind încheierea contractelor de rezervare de capacitate de intrare ieșire-ieșire din SNT în punctul Tuzla, penultimul pas pentru exploatarea gazelor din perimetrul Deep Neptun.

Valoarea actuală estimată a proiectului este de aproximativ 478 milioane de euro (cu TVA). Pentru această investiție strategică Transgaz a depus o aplicație de finanțare nerambursabilă din Fondul de Modernizare împreună cu alte 5 proiecte de infrastructură pentru transportul gazelor naturale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1084 Articole
Author

9 Comentarii

  1. *decizia PE extracția”???
    Aaa…voi sunteți ăia cu *rochia LA o fata”..și alte construcții de astea.. moderne?..ok

  2. Ce își bat ăștia joc de noi, pe bogățiile noastre! Halal țară!

  3. Trădătorii au dat bogatiile tarii străinilor. Cine era OMV inainte de a lua ,de a i se da PETROM pe șpagă?
    Un pitic care apoi a inghitit un urias.
    Banditii sunt bine-merci!
    Iohannis e cu austriecii si americanii. El este tot un trădător!
    Din punctul meu de vedere Iohannis este puscariabil.
    Tara este o colonie DEVALIZATA in derivă!
    Amintim inca odată ce a spus Frans
    Timmermans vicepresedinte al Comisiei Europene;
    „Problema ROMÂNIEI este tipică pentru țările din Africa si din Asia care desi sunt pline de resurse naturale se zbat in sărăcie din cauza prostiei si hoției care colcaie in acele țări .
    Resursa umană ajunsă in fruntea țării e de o calitate atât de jalnică încât reprezentanții ei, dupa ce ca sunt hoți sunt atât de proști incat isi închipuie ca pot păcăli pe toata lumea desi ei nu sunt capabili să comunice in limba maternă „.
    Timmermans a pus stampila adevarului crunt pentru RIMANIA!
    IOHANNIS , tu cum te simți cand iesi in Vest-Europa și știi ce parere au vesticii despre ROMÂNIA si,,,si despre tine ??
    Asa de nesimtiti SUNT trădătorii?

  4. ..deci am primit ….permisiunea ..cuie sa i multumim…ori este o ..pomana cu ocazia decesului….secolului???

  5. Pai, era vorba ca primele picaturi / molecule de gaz din Marea Neagra sa fie extrase in decembrie 2o22 si date in consum ?! Minciuna , minciuna , este mediul in care-si duc viata romanii in tara lor! In Romania , minciuna , dezinformarea, sunt vrajelile care ne sunt bagate pe gat si pentru care nimeni nu este tras la raspundere ! (Cine sa-i traga ? Ei pe ei ?) Oare , de ce suntem nevoiti sa induram asta ? Sigur asta meritam , deoarece, suntem moluste ! Avem Presedinte , avem Parlament, avem Guvern …stie cineva cu ce se ocupa CONCRET, in afara de autoproslavire si bunastare proprie?

  6. Cine era OMV si ce reprezentare si capitalizare avea pe piata internationala inainte de preluarea Petrom ?
    Anonimi in domeniul Rezerve, Explorare, Productie.

    Petrom trebuia preluat de Occidental sau ENI, dar ambele s au retras inainte de finalul licitatiei din motive nedeclarate, adica nu erau agreate politic de UE.

    Pe baza maririi de capital si a valorii de piata dupa preluarea Petrom,
    OMV a luat alte concesiuni foarte profitabile in tarile arabe.

    Foarte posibil OMV va vinde in curind toate zacamintele onshore si va mentine doar gazele din Marea neagra.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.