OMV Petrom, profit istoric. Și fără taxă de solidaritate

Compania petrolieră OMV Petrom a raportat în 2022 un profit net de 2 miliarde de euro, cel mai mare scos vreodată de o companie autohtonă. Veniturile din vânzări au fost de 12,4 miliarde de euro, de asemenea un record. Aceste valori au fost atinse pe fondul prețurilor mari ale petrolului și energiei electrice în 2022.

“Anul 2022 a fost unul fără precedent pentru industria energetică, cu dificultăţi în ceea priveşte aprovizionarea cu produse energetice, preţuri internaţionale record şi volatilitate fiscală. Rezultatele noastre reflectă acest mediu de piaţă şi performanţa operaţională: diversificarea surselor de energie, continuitatea aprovizionării, producţie record de electricitate”, a spus Christina Verchere, director general al companiei.

“Veniturile OMV Petrom sunt o bază solidă pentru contribuţia la economia României şi la sectorul energetic românesc. Profitul net a fost de 10 miliarde de lei, în timp ce contribuţia la bugetul de stat, prin taxe şi dividende, a atins un nivel record de 20 miliarde de lei. Creşterea taxelor a fost determinată, în principal, de impozitele si contribuţiile specifice industriei, totalizând peste 7 miliarde de lei. Vom continua să urmărim obiectivele Strategiei 2030, care are în vedere susţinerea tranziţiei energetice din România, oferind pieţei soluţii de energie noi şi curate. Pentru 2023, investiţiile aproape se dublează, la 6 miliarde lei, echivalând cu aproximativ 60% din profitul net din 2022. Neptun Deep este în centrul strategiei noastre şi ne vom concentra să aducem proiectul mai aproape de decizia finală de investiţie, planificată pentru jumătatea anului 2023“, a mai spus șefa OMV Petrom.

Valoarea veniturilor din vânzări consolidate de 61.344 miliarde de lei în 2022 a crescut cu 136% comparativ cu 2021, susținută în principal de prețurile mai mari ale mărfurilor și de volume mai mari aferente vânzărilor de produse petroliere și electricitate, parțial contrabalansate de volumele mai mici aferente vânzărilor de gaze naturale. Vânzările din segmentul Rafinare și Marketing au reprezentat 51% din totalul vânzărilor consolidate, iar vânzările din segmentul Gaze și Energie au reprezentat 49%. Vânzările din segmentul Explorare și Producție au reprezentat numai 0,1% după vânzarea filialelor din Kazahstan în T2/21 (vânzările din Explorare și Producție fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terți).

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale în suma de 12.198 miliarde de lei lei în 2022 a fost semnificativ mai mare comparativ cu valoarea de 4.346 miliarde de lei din 2021, datorită contribuției mai mari a tuturor segmentelor de business, ca urmare a creșterii prețurilor în segmentul Explorare și Producție, a marjelor mai ridicate la gaze naturale din tranzacțiile cu terții și a marjei mai mari la energie electrică în segmentul Gaze și Energie, precum și că urmare a marjelor mai mari în segmentul Rafinare și Marketing.

Rezultatul reflectă, de asemenea, achiziții în creștere, atât în ceea ce privește volumele, cât și prețurile, pentru toate produsele, și o impozitare mai mare specifică industriei. Linia Consolidare a avut o contribuție negativă în 2022 de (99) milioane de lei (2021: (203) milioane de lei), reflectând în principal creșterea cotațiilor. Rată efectivă a impozitului pe profit la nivel de Grup CCA excluzând elemente speciale a fost de 16% (2021: 17%).

Profitul net CCA excluzând elementele speciale atribuibil acționarilor societății-mama a fost de 10.273 milioane de lei (2021: 3.353 milioane de lei).

Statul va încasa 100 milioane de euro din profit

Directoratul OMV Petrom propune un divident de bază în valoare brută de 0,0375 lei/acțiune pentru anul financiar 2022, ceea ce înseamnă o sumă totală de 2,3 miliarde de lei, din profitul record de 10,3 miliarde de lei obținut anul trecut. Statul român deține o participație de 20,68% din capitalul companiei, și asta înseamnă că va încasa în 2023 aproape 100 milioane de euro din dividende.

Propunerea Directoratului va fi aprobată de o viitoare Adunare Generală Ordinară a Acționarilor.

”În conformitate cu prevederile legale și statutare, întră în atribuțiile Directoratului să facă recomandări către acționari cu privire la distribuirea profitului. Pe baza rezultatelor preliminare pentru anul financiar încheiat la 31 decembrie 2022, Directoratul OMV Petrom S.A. propune un dividend de baza în valoare brută de 0,0375 lei/acțiune pentru anul financiar 2022, ceea ce se transpune intr-o creștere anuală de 10%, la limita superioară a intervalului de 5-10% declarat în îndrumarea privind dividendele.

Directoratul OMV Petrom S.A. anunță de asemenea intenția de a propune distribuirea unui dividend special în 2023, valoarea exactă a acestuia urmând a fi anunțată la jumătatea anului 2023. Propunerea privind dividendul de baza și intenția de a propune un dividend special respectă politică actuală de dividende, precum și îndrumarea privind dividendele, așa cum sunt acestea publicate pe pagină de internet a OMV Petrom S.A. Propunerea finală a Directoratului privind distribuirea de dividende de baza pentru anul financiar 2022 va fi supusă aprobării Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din aprilie 2023 ulterior aprobării de către Consiliul de Supraveghere, urmare a revizuirii de către Comitetul de Audit. Distribuirea potențială de dividende speciale va fi subiectul unei Adunări Generale Ordinare a Acționarilor viitoare”, se spune într-o informare transmisă Bursei de Valori București.

Despre taxa de solidaritate

„În baza rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022 ale OMV Petrom şi a prevederilor acestei ordonanţe de urgenţă, se aşteaptă ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având mai puţin de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului. În 2022, OMV Petrom a contribuit deja prin plata redevenţelor, taxelor suplimentare şi a altor contribuţii specifice industriei cu aproximativ 7,3 miliarde lei, pe lângă impozitul pe profit de 2,2 miliarde lei. În total, taxele specifice industriei au crescut de circa 4 ori comparativ cu 2021”, conform raportului transmis joi Bursei de Valori Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4582 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Un anunt fericit pentru romani.Ne bucuram din suflet pentru profitul mare al OMV si pentru cresterea bunastarii austriecilor.Asa cum spunea Iohannis,trebuie sa facem eforturi[sa strangem cureaua?]pentru siguranta energetica a Europei.Dar,parca articolele anterioare prezentati o criza a energiei,care determina cresterea preturilor pentru consumatorii casnici, acum se dovedeste contrariul. Dar intodeauna ,,exista o explicatie,,

  2. HOU omv.Nesimtitilor.Romani…trebuie sa nationalizam omv-ul si sa bagam la puscherie…tradatorii de tara (nascase…cu venitul lui minim garantat…parca eram tara lui Sadam…care asigura acest lucru deoarece ei erau pe un ocean de petrol si-si permiteau sa tina
    o tara numai din dividende ).Pe cine sa votam sa se intample ntionalizarea asta ? Pe ma-ciuca…pe albul ciolacu…pe geoana chelul sau Simion ?

  3. Bombonel, inca o pensie suplimentara, domnilor parlamentari ce ati votat alaturi de el. Si multumim si celor de azi care nu vor sa anuleze legea de privatizare a Petrom. Am uitat sa spun ca multumirile vin de la Viena!…

  4. Ce se mai înghesuie românachele iobag să le facă plua mare austriecilor alimentând de la ei… :)))
    După asta românachele iobag se întreabă mirat : de ce trăiesc în halul ăsta, de ce țara mea este în halul ăsta ? Răspuns : de prost ce ești d-aia !

  5. Vinovatii sunt: UE cu masurile pietei centralizate UE si piata Viena. Romania ca a intrat in acest joc murdar in defavoarea romanilor. 3. Guvernul si politicile dezastruoase. Numai cate OUG-uri s-au dat pe picior in piata de energie din 2019. Justitia, procurorii nu ancheteaza lobistii si jucatorii din piata sub nicio forma. Ei au de prins spagi de asta asa mai mici, doctori, fotbalisti etc. Indiferent cat ai lua inapoi din profiturile incasate de aceste firme din energie, banii inapoi la cetatean nu mai ai cum sa i bagi. Ai destabilizat piata economica, preturile, puterea de cumpărare. Inflatia este inamicul cel mai mare, intr-o tara care si asa nu avea grija de cetatenii ei acum suntem si mai jos decat ne putem imagina. Dar este firesc cand romanii, manipulati, de fiecare data cand apare un lider care chiar ar vrea sa faca ceva pentru ei, Ponta, Dragnea, ei cad in plasa manipularii si ii considera inamicii publici numarul 1, ba ii mai baga si la bulau ca sa ii puna in loc pe ale Ionahis, Orban, Catu, Ciuca, Popescu. Avem exact, dar exact ceea ce meritam. Sper acest an sa mai emigreze minim 2 milioane, cu cele 4 care sunt pe afara, la urmatorul recensamant sa iesim 27 de milioane in tara. 😀 Asta e tara.

  6. OMV-ul a fost, este si va fi mana cu care statul aduna mai multi bani la buget REPEDE si FARA prea multa osteneala. Asa ca nu-i vad sa-si taie mana , mai ales ca sunt si multi actionari care infuleca dinacest profit prin dividende. Faceti un exercitiu de mamorie si amintiti-va ca pe vremea crizei indusa si in romania de Petrov si pdl OMV-ul a facut tot profiturl istorice! O fi doar intamplare…

  7. NATIONALIZATI PETROM CAT SE POATE DE REPEDE. TOT ACEST PROFIT MERGE LA PENSIILE AUSTRIECILOR SI IN SISTEMUL LOR DE SANATATE IN TIMP CE NOI, ROMANII PLATIM ASIGURARI DE SANATATE SI AVEM CELE MAI MICI PENSII DIN EUROPA. Profitul Petrom acoperea finantarea sanatatii in Romania si banii mergeau si in fondurile de pensii ale statului roman. NU este numai Nastase de vina. Romania a fost santajata cu intrarea in UE si NATO. Daca Nastase sau oricare politician aflat atunci la putere nu ar fi facut-o, TOT ROMANUL I-AR FI CRITICAT SI ALUNGAT DE LA GUVERNARE. Asa romanul a ales sa intre in UE vanzand totul si scapand de vizele impuse pana la intrarea in UE. Nu am ales noi scoaterea vizelor si libera circulatie la schimb cu privatizarea PETROM? Nu au vrut romanii o tara ca afara? Si au pleacat 4 milioane. Acum au si Petrom vandut, si 4 milioane de pribegi ce si-ar dori sa vina ACASA . V-au fript austriecii de…cate ori. Si inca mai au tupeul sa ceara si sa mai pierdem din nou si din nou. Le-ati prins jocul? Mai acceptati?

  8. Buna era taxa pe lacomie . Dar ce sa vezi , era opera lui Dragnia si nu i-au placut TFListilor, # rezistilor , ONG istilor , diasporezilor si alto telectoali. Bai populime , iti meriti soarta !

  9. solidaritatea a fost de fapt INVERSA,
    cum spunea Csibi Barna:

    „iar ai cumparat de la…”

  10. mai puneti placa cu imtrarea in UE! Ce ne-au impus sa facem privatizarea cu austriecii? Ce ne-au impus sa dam tot si sa pastram doar sigla?
    Aloo, ne jignesti!

  11. Privilegiati ăștia imp*titi sunt aia care bagă placa cu: dacă Petrom era a romanilor era jefuita si nu avea niciun profit. Nu, j***ilor!
    Corupții romani care jefuiesc – la bulău.
    Profitorii străini cărora le-au fost cedate bogățiile României contra mita – închise portițele legislative prin care jefuiesc.

    Nici jaf străin, nici jaf intern prin corupție sistemica! Despre asta este vorba! Pr**ti inf*cti si trădători de țara!

    Banii rezultati din exploatarea resurselor țării trebuie sa se întoarcă la romani, la pensionari cu pensii pe baza de contributivitate, la cei vulnerabili si in investiții strategice.

    Nu ca acum, “reinvestiți” parțial de străini in ce vor ei, in rețele de trafic de influenta in favoarea lor, după ce externalizează 95%!

    Taxa de solidaritate de 1% este inca prea mica, nepotrivit de diplomatica in contextul dat si neconflictuala.

    Treziti-va, romani!

    Ăștia 3 milioane de romani privilegiati ilegal, mereu vor ieși la vot pentru corupți (discriminarea a 16 milioane de romani este corupție), ca sa-si păstreze privilegiile.

    Cei 16 milioane sunt manipulați prin dezinformare / deceptie / dezamagire sa nu voteze. Știți de ce.

  12. Asta e rezultatul „baietilor lor destepti” in raport cu „conducatorii nostri prosti”!
    De ce nu avem vointa sa fi majorat pina acum redeventa la 75% ?
    De ce nu avem vointa sa interzicem exportul de lemn neprelucrat ? Inca nu se stie cite miliarde face profit Schweighopfer !

    Ce tara slaba…ce conducatori slabi…cum sa mergi in lume si sa zici
    „sint mindru ca sint roman”?!

  13. Si, e clar, acest profit urias va fi transferat in Austria! Taxe la statul roman? Aiurea! Cu acest profit isi permite nazistul austriac sa se opuna Romaniei! Si iobagii de romani tac si tac!

  14. Profitul astora merge la fondul de pensii austriac si la sanatatea austriecilor in timp ce voi platiti asigurari de sanatate in loc sa aveti sanatate gratuita si ingrasamant superior gratuit. Pensiile romanilor sunt cele mai mici din Europa pt ca profitul enorm de miliarde de euro facut din bogatiile SUBSOLULUI romanesc merg la pensiile austriecilor.
    Statul Roman trebuie sa nationalizeze tot ce inseamna bogatie a SUBSOLULUI romanesc inclusiv apa ce alimenteaza Hidro. Este un bun al romanilor! Toate veniturile din bogatiile SUBSOLULUI romanesc vor fi cumulate intr-un fond de stat ce va fi investit in achizitionarea benzinariilor si companiilor energetice austriece( daca au vreo una). Cand voi pune mana pe voi…

  15. Nu conteaza cum se numeste, OMV, Shell, BP sau Esso. Tot raul pleaca de la idiotul de Biden si gasca lui de marionete.
    Tot raul in lumea asta de azi, inclusiv inflatia si restul. De la Biden! (inclusiv razboiul din Ukraina)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.