ONU își pierde simțul rușinii și al ridicolului

În urmă cu nici două săptămâni, ONU a dat publicității un raport despre ororile la care sunt supuși copii în conflictele armate contemporane. Era un raport care analiza situația copiilor și a violențelor armate in Afganistan, Liban, Libia, Irak, Israel și Palestina, Mali, Myanmar, Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo, Somalia, Sudan, Sudanul de Sud, Siria și Yemen.

Raportul acesta arăta că numarul victimelor din rândul copiilor nu contenește să crească pe an ce trece: copii uciși, mutilați, recrutați de diverse miliții pentru a fi apoi carne de tun.

Când a venit vorba despre conflictul din Yemen dintre rebelii șiiți și guvernul sunnit sprijinit de o coaliție arabă condusa de Arabia Saudită, raportul cu pricina arăta că 60% dintre copiii uciși cad în responsabilitatea coaliției conduse de saudiți și doar 20% în responsabilitatea rebelilor hutiți. Coaliția arabă a bombardat școli și spitale în care se aflau mulți copii.

Imediat, Arabia Saudită începe presiunile asupra ONU, presiuni care țin în primul rând de petrodolarii care se varsă sub formă de cotizații la Națiunile Unite. Oficialii de la Riyadh au ajuns chiar să spună că vor pune clericii să emită o fatwa anti-ONU. Rezultatul – secretarul general ONU vine peste câteva zile și spune că Arabia Saudită a fost trecută în mod eronat pe lista neagră și că ONU este gata sa renumere morții împreună cu saudiții. Cu un scâncet neputincios, Ban Ki-moon, aflat la final de mandat, a făcut aluzie la presiunile ”inacceptabile” făcute de Arabia Saudita.

Degeaba au protestat Human Rights Watch și Amnesty International față de decizia umilă a ONU, ea rămâne bătută în cuie. La fel, degeaba vor protesta organizațiile pentru apărarea drepturilor omului împotriva olandezei de 22 de ani arestată de poliția din Qatar imediat ce a îndrăznit să spună că a fost drogată și violată și care condamnată, pe 13 iunie, pentru că a avut astfel o relație extramaritală cu un qatariot căsătorit.

ONU nu pare să învețe nimic din rușinea din urmă cu o săptămână. Acum, când sirienii ce au mai ramas în propria țară își numără morții, sunt supuși torturii și bombardamentelor jihadiste, guvernamentale, rebele, ruse, kurde și americane, ONU găsește cu cale să-i informeze cât de mult dăunează fumatul.

”Nu este 1 aprilie, este iunie, iar sirienilor disperați OMS le spune că ar trebui să aibă grijă de plămânii lor. Oare ONU nu are simțul rușinii?”, scrie Robert Fisk pentru The Independent. Celebrul jurnalist amintește de muribunda Ligă a Națiunilor din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, o organizație ignorată și neputincioasă pe durata conflagrației, care însă nu i-a mustrat pe combatanți că ar conduce imprudent mașinile și ca le dau copiilor prea multe dulciuri.

ONU, organizația care nu a reușit să obțină un acord de încetare a focului de durată în Siria, pare să fie acum mai preocupată de narghilelele sirienilor decât de cei 280.000 de morți din acest război.

”Disperați să supraviețuiască, probabil că mulți sirieni iau acest raport al ONU – dacă au auzit de el – ca pe o insultă. Faptul că acest lucru nu a fost sesizat de ONU dă măsura profundelor sale disfuncții”, scrie Fisk.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.