Operațiunea „Desecretizarea” la sugestia lui Hellvig

Președintele Comisiei pentru controlul activității SRI, Claudiu Manda, a anunțat că în următoarea ședință a forului va supune votului solicitarea de desecretizare a audierii generalului SRI Dumitru Dumbravă, iar aceasta va fi transmisă ulterior Serviciului, cel care se ocupă de stenogramele din ședință de 27 de ani.

„Stenogramele sunt în posesia comisiei cu caracterul strict secret. Pot fi desecretizate de SRI scoțând paragrafele care au caracter strict secret, dacă vorbim de metode de lucru ale Serviciului sau de o hotărâre CSAT. Se anonimizează sau se scot”, a spus Manda pentru agenția Mediafax.

Întrebat dacă decizia vine în urma unei discuții cu Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informații, Manda a spus: „Am avut discuții cu domnul Hellvig pe multe subiecte și putem interpreta și așa. Nu e o chestiune la sugestia cuiva, e un lucru care trebuie să se întâmple”.

Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al SRI, a intervenit, la Antena 3 unde vorbea și Manda, explicând: „Mulțumesc că a acceptat sugestia directorului SRI de declasificare a audierii domnului Dumbravă, evident cu excepția metodelor specifice serviciului de informații”.

Claudiu Manda a afirmat la același post TV că stenogramele din comisia de control a SRI sunt făcute de serviciul pe care îl controlează, adică de SRI, de 27 de ani.

„Ele ne vin în formatul de strict secret. De când am venit la comisie am cerut celor doi secretari ai Parlamentului să înceapă procedurile pentru obținerea de certificate ORNISS pentru stenografi pentru a participa la ședințe”, a menționat Claudiu Manda.

Potrivit acestuia, generalul Dumitru Dumbravă, cel chemat la audieri în comisie, a afirmat că citea stenogramele din ședință.

Comisia parlamentară a decis, marţi, cu 5 voturi pentru şi 3 voturi împotrivă, să ceară SRI „analiza și decizia privind eliberarea din funcția de secretar general” al Serviciului a generalului Dumitru Dumbravă.

”Am abordat în cadrul comisiei posibilitatea de a solicita demisia domnului general Dumbravă din funcția de secretar general al SRI. A fost un vot, și cu votul de 5 la 3 am hotărât să adresăm SRI o adresă în care să solicităm analiza și decizia privind eliberarea din funcția de secretar general a domnului Dumbravă Dumitru, având în vedere lucrurile spuse de domnia sa în cadrul comisiei, lucruri spuse de petenți în cadrul comisiei, lucruri spuse în spațiul public ulterior audierii din comisie, considerând că este benefic atât pentru SRI, atât pentru domnul Dumbravă, inclusiv pentru comisie să lămurim toate aceste aspecte, dar cu domnul general Dumbravă nu în poziția de secretar general”, a declarat Manda marți.

Acesta a mai spus că decizia retragerii din funcţie a lui Dumbravă ţine de conducerea SRI, dar nu este „o chestiune imperativă pentru SRI”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8516 Articole
Author

2 Comentarii

  1. se intareste controlul lui hellvig… se foloseste de parlament sa scape de unul, de altul…

  2. …pai sa inceapa cu RAPIREA din SERAI ul irakian..ce ce ti?? ar fi misto poate atunci i s ar putea mari garda lu bashescu si i s ar putea asigura o locuinta k privata ..turcesu… ei buna dimineata ..nu se pube ..bashescu i specialu ..pai ce alt nemernic a muncit cu atata frenezie pentru sclavizarea romanilor..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.