Optimism legat de gaze

Polonia ar trebui să primească o cantitate dublă de gaz față de cea prevăzută inițial prin noua Conductă Baltică din Norvegia, datorită faptului că lucrările din Danemarca sunt finalizate mai devreme decât se aștepta, a declarat un oficial polonez, conform Reuters.

Prognoza a fost făcută după ce operatorul danez de sistem Energinet a declarat sâmbătă că gazoductul ar putea fi pus în funcțiune la capacitate maximă de la sfârșitul lunii noiembrie în loc de 1 ianuarie, în urma progreselor bune ale lucrărilor din Danemarca, ceea ce reprezintă un impuls pentru Polonia, care se străduiește să înlocuiască gazul rusesc.

Polonia a fost deconectată de la livrările de gaz rusesc în aprilie pentru că a refuzat să plătească în ruble.

„Am primit informații pozitive din Danemarca, în ciuda faptului că lucrările sunt încă în desfășurare, capacitatea completă a gazoductului va fi atinsă mai devreme decât se presupunea inițial”, a declarat Mateusz Berger, oficialul guvernului polonez responsabil cu infrastructura energetică, pentru agenția de știri de stat PAP.

„Acest lucru ar trebui să facă posibilă dublarea cantității de gaz trimisă în Polonia prin noua rută în ultimul trimestru al acestui an”.

Conducta baltică, care se va deschide săptămâna viitoare, este piesa centrală a unei strategii poloneze de diversificare, care a început cu ani înainte ca invazia Moscovei din februarie în Ucraina să declanșeze o criză energetică globală.

Compania norvegiană Equinor a declarat vineri că a încheiat un acord pe 10 ani pentru vânzarea de gaze naturale către compania poloneză PGNiG, într-un acord care acoperă un volum de 2,4 miliarde de metri cubi pe an, adică aproximativ 15% din consumul anual al Poloniei.

Gazele vor fi transportate prin conducta baltică, care are o capacitate anuală de 10 miliarde de metri cubi.

Foto Arhiva

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Chiar ma gandeam ca pleava politica din Romania face ceva pentru Romania si cetatenii romani din tara. Ghinion.

  2. cu rusii nu au vrut dar fac cu norvegienii pe termen lung. si la ce preturi ?

  3. Am gasit iahnie de fasole de la Angst. Am rezolvat definitiv problema gazelor. Dau si la altii.

  4. Tocmai vad la tv un documentar cu Nigeria, scoate zilnic peste 38 mld mc gaze si nu au in benzinarii nicio picatura destul de des. Comerciantii vand la strainatate cu pret mare pentru ca guvernul nigerian a plafonat pretul in loc sa puna conditii la extractie avantajoase nigeriei! In aceeasi situatie este si romanica noastra, toti extrag masiv si in Romania pute a pneurie de combustibil! De ce? Pentru ca au pus pe tava bogatiile subsolului strainezilor fara a tine cont ca traiesc in Romania si cetateni care au nevoie! Nea asta al Romaniei stie de nigeria? Habar nu au dar ies cu sfaturi pentru cetateni, sfaturi de rasul lumii!

  5. POLONIA , alaturi de LITUANIA si CEHIA , se cred MARILE IMPERII de ALTADATA !!!Sa nu uitam ca si in ORIENTUL APROPIAT b, erau sute de REGI in teritorii cat un TIMBRU !!! VEZI BIBLIA !!!

  6. Cu pretul linistii si al pacii. Tu dai mai multi bani pe o masina mai scumpa, dar care iti ofera siguranta, nu?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.