Ora de iarnă. „Riscul de infarct crește cu 5-10%”. Ce-i de făcut

România trece la ora oficială de iarnă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28-29 octombrie, atunci când ora 4.00 devine ora 3.00.

Medicul Tudor Ciuhodaru arată riscurile care le aduce trecerea la ora de iarnă. Ciuhodaru indică și soluțiile pentru a depăși problema.
„Ora de iarnă – ce riscăm? 5 lucruri de făcut pentru a o depăși cu ușurință
Chiar dacă duminică vom dormi mai mult cu o oră abia de luni se vor simţi efectele. Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid.
Mai exact:
1. Riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional;
2. Totodată creşte riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei vulnerabilități psihoemoționale.
E bine de știut:
1. Majoritatea oamenilor se adaptează cu uşurință la schimbarea orei, modificările adaptive ale organismului făcându-se complet în circa cincisprezece zile.
2. Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează însă modul cum se realizează această adaptare. În fiecare an mulți pacienţi ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni.
3. Toate acestea se întâmplă pentru că modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reacţionează prin creșterea activităţii sistemului nervos simpatic şi a nivelului citokinelor proinflamatorii determinând modificări:
a) cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburări de ritm cardiac;
b) neuropsihice: modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, modificarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), până la dereglări afective sezoniere şi ideaţie suicidară.
ATENȚIE!!! Sub această simptomatologie se pot ascunde şi alte cauze şi de aceea este bine să fiţi evaluaţi corespunzător de către un medic pentru a nu omite un alt diagnostic.
Rețineți. Pentru a trece cu ușurință peste schimbarea orei recomandăm cinci lucruri esențiale:
1. Planificarea corespunzătoare a activității.
2. Evitarea suprasolicitării datorată stimulentelor nervoase, substanţelor psihoactive sau situaţiilor conflictuale.
3. Nu e de neglijat petrecerea a cât mai mult timp în aer liber
4. Și nici mișcarea, chiar sub forma unor simple plimbări.
5. Precum şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete.
E bine de știut:
1. Am reușit ca renunțarea la schimbarea orei să fie votată în 2019 în Parlamentul European. 𝐌𝐚𝐣𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐦𝐞𝐦𝐛𝐫𝐞 𝐚𝐮 𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧𝐢𝐭 î𝐧𝐜𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐜𝐡𝐢𝐦𝐛ă𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬𝐞𝐳𝐨𝐧𝐢𝐞𝐫𝐞 𝐚 𝐨𝐫𝐞𝐢 (𝐥𝐚 𝐫𝐞𝐮𝐧𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐦𝐢𝐧𝐢ș𝐭𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐆𝐫𝐚𝐳) 𝐝𝐚𝐫 𝐚𝐮 𝐜𝐞𝐫𝐮𝐭 𝐂𝐨𝐦𝐢𝐬𝐢𝐞𝐢 𝐦ă𝐜𝐚𝐫 𝐞𝐯𝐚𝐥𝐮𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐢𝐦𝐩𝐚𝐜𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 ș𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐜𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐚ș𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐮𝐫𝐦𝐚𝐭. 𝐃𝐢𝐧 𝐩ă𝐜𝐚𝐭𝐞 𝐚𝐮 𝐭𝐫𝐞𝐜𝐮𝐭 patru 𝐚𝐧𝐢 ș𝐢 𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐂𝐨𝐦𝐢𝐬𝐢𝐚 ș𝐢 𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥 𝐧𝐮 𝐚𝐮 𝐟ă𝐜𝐮𝐭 𝐧𝐢𝐦𝐢𝐜! Asta deși 84% din cei 4,6 milioane de cetățeni europeni care ne-au răspuns – !!! cel mai mare număr care au răspuns vreodată unei consultări publice) doresc ca acest demers să se concretizeze
2. 𝐌𝐨𝐭𝐢𝐯𝐚ț𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐮𝐢 𝐝𝐞𝐦𝐞𝐫𝐬 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐜𝐥𝐚𝐫𝐞:
a) 20% din populaţie suferă de probleme fizice sau mintale legate de schimbarea orei. Este vorba de multe ori de grupuri sociale vulnerabile, cum ar fi copiii, bătrânii şi bolnavii cronici.
b) 4,6 milioane de oameni au răspuns la consultarea publică pe acest subiect- cel mai mare număr întrunit vreodată la un demers legislativ.
c) Trei sferturi (76 %) dintre respondenți consideră că schimbarea orei de două ori pe an este o experiență „foarte negativă” sau „negativă”- prin impactul negativ asupra sănătății și lipsa economiilor la energie.
3. Acum a𝐦 𝐢𝐧𝐢ț𝐢𝐚𝐭 𝐮𝐧 𝐧𝐨𝐮 𝐝𝐞𝐦𝐞𝐫𝐬 𝐜𝐞 𝐬𝐨𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭ă 𝐫𝐞𝐧𝐮𝐧ț𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐮𝐫𝐠𝐞𝐧𝐭ă 𝐥𝐚 𝐬𝐜𝐡𝐢𝐦𝐛𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐨𝐫𝐞𝐢 𝐥𝐚 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥 𝐞𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧”, explică medicul pe pagina sa de Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

16 Comentarii

  1. Ora de iarna e ora normala! Sa fie lasata asa!
    Numai ca iudeomasonii vor ca lumea sa fie bulversata, in continua schimbare pentru a se pierde identitatea si a modelata dupa chipul si asemanarea tatalui minciunii – satana !

  2. Am dat Ceasul cu o Ora Innapoi iar acum este Ora 17 fără 10 si trebuie sa Aprind Lumina ! Se consuma Multa Lumina . Iarna !

  3. România normala avea ora de iarna tot timpul anului. Mengele ciuhodaru nu a aflat încă si o da la întors. Ora de vara ne stresează pe noi cea impusa de uue. Ora de iarna este conforma cu fusul orar si nu trebuie modificata. Stresul vine cand ne trezim forțat la ora de vara nene cuihodarule! Pune mana pe carte si nu mai indruga la ordin. Ești pe ale cui butoane? Te dai destept degeaba ca nu esti

  4. Ce-i de făcut?
    MODIFICARE CU JUMATATE DE ORA
    odata pentru totdeauna!

    „ora oficiala” e data de pu’toarea UK,
    de pederastii de la oxford/greenwich,
    NU ARE RADANICI ROMANESTI!

  5. Citez „Acum a𝐦 𝐢𝐧𝐢ț𝐢𝐚𝐭 𝐮𝐧 𝐧𝐨𝐮 𝐝𝐞𝐦𝐞𝐫𝐬 𝐜𝐞 𝐬𝐨𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭ă 𝐫𝐞𝐧𝐮𝐧ț𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐮𝐫𝐠𝐞𝐧𝐭ă 𝐥𝐚 𝐬𝐜𝐡𝐢𝐦𝐛𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐨𝐫𝐞𝐢 𝐥𝐚 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥 𝐞𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧”,”. Dar până acum, ai dormit ca „boul pe coada”? Nu va fie rușine , e zicătoare veche din folclorul românesc, nu săriți cu limbajul nepotrivit!

  6. Este greoi la cei cu un program de lucru fix si care trebuie, vrand-nevrand, sa se adapteze. Aici intrand si scolarii, licee, facultati. Cei cu un program ceva mai flxibil impactul vine in timp nu dintr-o data. Motivatia era economia de energie, dar mai nou au scos la suprafata si un impact negativ asupra sanatatii multora. Alta data se sustinea ca motiv economia de energie electrica, dar in epoca iluminatului predominant cu tehnologie led, becurile cu incandescenta sunt cam inexistente, economia este facuta implicit, o ora in plus nu (mai)arde becul, din lipsa filamentului incandescent, sa mai arda. Cat se mai justifica bruscarea de doua ori pe an a unor mase largi de oameni pentru economie. Parca da un Ceausescu ordine si toti trebuie sa se execute, motiv real nici macar nu mai exista.
    Bec cu filament, lamps, mai au farurile de la masinile mai de 15-20 de ani vechime, in rest la muzeul tehnicii.

  7. Este exact invers,ora de vara e stresanta :))) Cand a fost panarama asta doctor si in ce,ca a zacut numai pe la TV

  8. Organizatia satanista mUE a hotarat acum cativa ani, inainte de pandemogolanie si de genocidul cu ,,vaccinul” ucigash, ca fiecare tara poate hotara daca ramane la ora normala sau trece la ora de iarna, insa CRIMINALII TRADATORI PENALI si JEFUTORI in frunte cu Clona ZoiAnus Retardatus Negustor de copii pentru ADRENOCROM, se fac a nu sti acest lucru si continua stresarea romanilor cu acest procedeu satanist pentru a obtine efectele descrise de medicul Ciuhodaru, pentru ca asa vor ei PENALII CRIMINALI sa-si indeplineasca planul de CRIME primit de la reptila imputzita David Rockefeller.
    Cand vor fi spanzurati de Curtea Martiala sa fie spanzurati dupa ora lor satanista timp de 30 de zile in fiecare zi pana aproape de moarte, ca sa-si doreasca sa fie spanzurati pana la moarte ca sa se duca in Iad la seful lor Satana Yehova.

  9. La cum crește țară asta riscurile de infarct, atac cerebral, cancere, suicid, înnec în toaleta din curtea școlii… ora de iarnă e un fleac

  10. Cetateni, zilele astea fiti foarte atenti cum circulati pe trotuarele aglomerate de pe marile bulevarde. Exista riscul ca de la etajele superioare sa cada peste voi mai multa lume decat de obicei si sa va accidenteze, sau Doamne fereste… E depresia de la schimbarea orei, cum zice dom’ doctor, si tine fix vreo doua saptamani, bat-o vina s-o bata…

  11. Asta mai lipsea, publicitate pentru psihologi, vindecători speriaților de catre televiziuni cu dat ceasul înapoi cu una ora! La naiba, de peste 40 ani se schimba ora la nivel global, acum se trezesc și astia cu alta sperietoare falsa!

  12. Ma trezesc Dimineatza la ora 9 si ma culc seara cu o ora mai devreme adica la ora 19 !

  13. Aberatii, aberatii. Greu de crezut ca un doctor poate spune asa ceva !!!

  14. Creste riscul de infarct? Ciudata mentiune…orice asemanare cu efectele superbului eficac este pur intamplatoare.
    Sa aiba pe ce da vina…pana acum era ba de la consumul de oua, ba de la clima…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.