Pandemia a atenuat temporar o problemă gravă a României

Deficitul de cont curent al României s-a diminuat cu 19,5% în primele șapte luni ale anului în curs, comparativ cu perioada similară a lui 2019, conform datelor prezentate de Banca Națională a României. Asta înseamnă că românii au făcut mai puține achiziții din străinătate pentru că veniturile au scăzut din pricina tăierilor de salariu, a disponibilizărilor sau a prudenței cauzate de pandemie. Avem parte de un paradox în sensul că virusul SARS-Cov 2 a reușit să mai corecteze una dintre cele mai grave probleme ale economiei românești și anume scurgerea banilor peste graniță. Pentru că producția internă nu satisface pe deplin cererea de bunuri, românii aplează la mărfurile și serviciile de afară, plătind astfel mâna de lucru a altora. Un deficit în creștere ne arată o economie tot mai puțin performantă. În momentul de față avem un deficit mai redus însă această scădere nu vine pentru că avem o producție internă tot mai mare ci din cauza reducerii consumului. Pe măsură ce acesta își va reveni, și deficitul își va relua creșterea.

În perioada ianuarie – iulie 2020, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 4.863 milioane euro, comparativ cu 6.038 milioane euro în perioada ianuarie-iulie 2019. În structură, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 635 milioane euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 370 milioane euro, balanța veniturilor primare și-a redus deficitul cu 945 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 495 milioane euro.

Pandemia a afectat și nivelul investițiilor străine. În primele șapte luni, acestea s-au diminuat cu 60%. Investiţiile directe ale nerezidenţilore în România au însumat 1.326 milioane euro (comparativ cu 3.335 milioane euro în perioada ianuarie – iulie 2019), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 779 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 547 milioane euro.

În perioada ianuarie – iulie 2020, datoria externă totală a crescut cu 9 616 milioane euro. În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 82.499 milioane euro la 31 iulie 2020 (71,4 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 12 la sută față de 31 decembrie 2019. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 iulie 2020 nivelul de 32.990 milioane euro (28,6 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 2,4 la sută față de 31 decembrie 2019.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Atenuare doar din creion ca la insp cu statisticile sau numarul de alegatiri cu drept de vot pe liste! Doar in romania se poate intampla sa creasca numarul bipezilor vii pe liste, cand de fapt, morti sunt destui.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.