Pariul Occidentului pentru a prăbuși economia rusă: 1 trilion de dolari

Occidentul a răspuns invaziei Ucrainei de către Rusia cu o serie de sancțiuni, iar cea mai recentă salvă este concepută pentru a declanșa o criză bancară menită a copleși apărarea financiară a Moscovei și a arunca economia rusă într-o recesiune profundă.
Potrivit CNN, niciodată până acum o economie cu importanța globală a Rusiei nu a fost vizată de sancțiuni la acest nivel iar analiștii susțin că acum există un risc mare ca Rusia să se confrunte cu o criză financiară care împinge cele mai mari bănci ale sale în pragul colapsului.

Oficialii occidentali și-au descris campania drept un război economic menit să-l pedepsească pe președintele Vladimir Putin și să transforme țara pe care o conduce într-o paria internațională – chiar dacă sunt nevoie de ani de zile pentru ca sancțiunile să distrugă apărarea „ economiei de fortăreață ” a Rusiei. „Vom provoca prăbușirea economiei ruse”, a declarat marți ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, pentru un canal de știri local.

Statutul Rusiei de furnizor global de energie va face această misiune cu atât mai dificilă. Europa primește aproape 40% din gazele naturale și 25% din petrolul său din Rusia, iar orice întrerupere a acestor exporturi ar duce la creșterea și mai mult a prețurilor globale deja ridicate.

Cum se luptă Occidentul

Invazia Ucrainei de către Putin a fost întâmpinată cu un răspuns fără precedent din partea Statelor Unite, Regatului Unit, Uniunea Europeană, Canada, Japonia, Australia și alte țări. Chiar și Elveția, renumită pentru neutralitatea și secretul bancar, s-a angajat să impună sancțiuni Rusiei.

Occidentul a interzis accesul direct la dolarul american celor două mari bănci din Rusia, Sberbank (SBRCY ) și VTB. De asemenea, a luat măsuri pentru a elimina unele bănci rusești din SWIFT, un serviciu global de mesagerie care conectează instituțiile financiare și facilitează plăți rapide și sigure.

Coaliția încearcă să împiedice banca centrală a Rusiei să vândă dolari și alte valute străine pentru a apăra rubla și economia acesteia. În total, activele rusești în valoare de aproape 1 trilion de dolari au fost acum înghețate de sancțiuni, potrivit Le Maire.

„Democrațiile occidentale i-au surprins pe mulți urmând o strategie de exercitare a unei presiuni economice intense asupra Rusiei prin separarea efectivă a acesteia de piețele financiare globale”, a declarat Oliver Allen, economist de piețe la Capital Economics, într-o notă de cercetare, citat de CNN.

„Dacă Rusia își continuă drumul actual, este destul de ușor de văzut cum cele mai recente sancțiuni ar putea fi doar primii pași într-o ruptură severă și de durată a legăturilor financiare și economice ale Rusiei cu restul lumii”, a adăugat el.

Țările occidentale au exclus trimiterea de trupe pentru a lupta în Ucraina, lăsând sancțiunile drept principalul mijloc de a contesta Rusia. Măsurile ar putea șterge cu până la 6% din Produsul intern brut al Rusiei, potrivit Oxford Economics. „Strategia noastră, pentru a spune simplu, este să ne asigurăm că economia rusă merge înapoi atâta timp cât președintele Putin decide să meargă mai departe cu invadarea Ucrainei”, a declarat reporterilor un înalt oficial al administrației americane.

Economia „fortăreață” a Rusiei

Din 2014, când Statele Unite și aliații săi occidentali au impus sancțiuni Moscovei după anexarea Crimeei și doborârea zborului Malaysian Airlines 17, Putin a încercat să-și înlăture economia dependentă de petrol de dolar, a limitat cheltuielile guvernamentale și a stocat valute străine.

Planificatorii economici ai lui Putin au căutat, de asemenea, să stimuleze producția internă a anumitor bunuri prin blocarea produselor echivalente din străinătate. Banca centrală a Rusiei a adunat între timp un fond de 630 de miliarde de dolari în rezerve, inclusiv valute străine și aur – o sumă uriașă în comparație cu majoritatea altor țări.

Aceste apărări sunt acum sever testate.

Sancțiunile au făcut ca aproximativ 50% din rezervele valutare ale Rusiei să fie inutile, potrivit Capital Economics. „Condițiile externe ale economiei ruse s-au schimbat drastic”, a declarat luni Banca centrală rusă, anunțând că va dubla aproximativ dobânzile cheie, la 20%. „Acest lucru este necesar pentru a sprijini stabilitatea financiară și a prețurilor și pentru a proteja economiile cetățenilor de depreciere”, a adăugat banca.

Rusia impune, de asemenea, controale de capital. Banca centrală a ordonat companiilor să vândă luni valute străine pentru a susține rubla în timp ce aceasta a scăzut la un nivel record în raport cu dolarul american. Și Putin plănuiește un decret care ar interzice temporar companiilor și investitorilor străini să vândă active rusești – care au devenit toxice pentru mulți de la invazie.
„Fondul de peste 600 de miliarde de dolari din rezervele valutare ale Rusiei este puternic doar dacă Putin îl poate folosi”, a declarat reporterilor un înalt oficial al administrației Biden.

Ce se întâmplă în continuare

Toți ochii sunt ațintiți asupra sistemului financiar rus. Au existat rapoarte în weekend că rușii stăteau la rânduri lungi pentru a retrage numerar de la ATM-uri. Deja principala țintă a sancțiunilor, băncile ruse ar putea fi supuse unei presiuni și mai mari dacă debitorii nu sunt în măsură să ramburseze împrumuturile, deoarece recesiunea inevitabilă lovește întreprinderile și gospodăriile.
Liam Peach, un economist de piețe emergente la Capital Economics, a spus că băncile ruse ar putea fi forțate să răspundă vânzând active – probabil mai ieftin. Creditul ar putea deveni limitat, agravând și mai mult durerea economică din cauza sancțiunilor.

„Reintensificarea sancțiunilor occidentale în weekend a lăsat băncile rusești în pragul crizei”, a spus Peach.

O victimă timpurie a fost filiala europeană a Sberbank, cel mai mare creditor al Rusiei, care a fost sancționată de aliații occidentali. Banca Centrală Europeană a declarat luni că Sberbank Europe, inclusiv sucursalele sale din Austria și Croația, eșuează sau este probabil să eșueze, din cauza „ieșirilor semnificative de depozite” declanșate de criză.

O altă problemă este că băncile rusești au la îndemână numerar străin pentru a acoperi doar aproximativ 15% din depozitele în valută din registrele lor. În mod normal, banca centrală ar furniza băncilor valută străină, dar cu jumătate din fondul său de 630 miliarde în afara limitelor, s-ar putea să nu poată face acest lucru și să apere rubla în același timp.â

Banca centrală ar putea fi sub presiune luni sau chiar ani.

Datorită petrolului și gazelor, valoarea exporturilor Rusiei depășește cu mult importurile, iar plățile în țară sunt o sursă majoră de valută străină. Dar investitorii și întreprinderile ar putea încerca să mute cantități mari de numerar străin în afara țării pe măsură ce rubla scade, forțând banca centrală să cheltuiască până la 100 de miliarde de dolari din rezervele sale disponibile în acest an, potrivit Capital Economics.

În același timp, Statele Unite și aliații săi ar putea elimina mai multe bănci rusești din SWIFT și ar putea restricționa și mai mult accesul la dolari și euro, potrivit Institutului de Finanțe Internaționale. De asemenea, ar putea întrerupe exporturile rusești de energie, deși asta ar duce la creșterea prețurilor.

Escaladarea în continuare a conflictului economic ar putea avea consecințe majore. „Nu uitați că în istoria omenirii, războaiele economice s-au transformat destul de des în războaie reale”, a declarat joi fostul președinte rus Dmitri Medvedev, ca răspuns la comentariile lui Le Maire.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

6 Comentarii

  1. In spatele intregului TEATRU actual …. putini inteleg din ce vad ….
    sta o MEGA-CRIZA de MEGA-CICLU CAPITALIST !

    Lumea nu va mai fi cum e ….dupa 24 martie …si ultimele zile ne-au aratat ca NU E IMPOSIBIL o schimbare PARADOXAL
    SOCIAL-PARADIGMATICA !
    Multi nu stiu … NU INTELEG …cat dem real ne-am apropiat de folosirea REALA a …armelor ATOMICE !
    HIROSHIMA si NAGASAKI ne-au invatat ca …la umra de toate … OMUL e nebun si ca nu-i pasa pentru ca sunt moment cand incontrolabil , sunt, EMOTIA-l coplesesete ( exact ca-n eroismul-nebun si sinucigas …pe eroii martiri-slabi-de-inger 😀 !

    Mishteaux e special …v-a zis multe … adevaracioase !

    :*

    [Atentie la „hotararile PENTAGONULUI in urmatoarele 3 saptamani ! Vor fi SURPIZE ! VOR FI ! :*]

    (fiti veseli nu fiti tristi 😀 ! destinul e FIX ! )

  2. Doar cercopiteci de lvl 10 pun botul la „explicatiile stiintifice”. Aia care au cu doua clase mai mult ca trenul….Cei care au o facultate si niscai economie si viziune de viitor STIU ca Rusia nu va fi ingenuncheata niciodata…. Baietei, RUSSIA este un continent intreg. Daca inchid TOT si nu mai vand NIMIC afara…..Primul producator de cupru este…. RUSSIA cele mai multe pamanturi rare le are .. CHINA… intre ele exista alianta….Daca isi inchid amandoua economiile si isi cer banii inapoi imprumutati restul lumii intra in faliment incepand cu SUA. SUA nu va reusi niciodata sa cucereasca Rusia in nici un fel! Nici platind „opozitia” cu bani grei…. sau aruncand vina pe Kremlin pentru tentativa de asasinat al lui Navalnii ;)) Cum sa crezi ca un fost sef de FSB planifica un asasinat asa prost? sau o invazie?…

  3. Ce i-a nastere in aceste vremuri prezente, Profetie din 2014. „Împărăția Ursului – care va fi condusă de Rusia și va urma unor state puternice, cu o mare izbândă în economie și în armată, va încerca să schimbe frontierele la nivel mondial, prin războaie sau fuziuni diplomatice. Conflictele artistic ralizate și programate de marile puteri, prin diplomația perspicace a Uniunii Europene și Americii, vor împinge unele state să se ciocnească pentru probleme dubioase cu rezultat dezastruos, fapt ce va favoriza apariția pe scena mondială a Împărăției Ursului(Rusia). Ca răspuns spectaculos, Rusia va vedea aceste prostii ale șefilor de state, convinși de cei care se presupune că le sunt aliați, dar sunt vicleni, și le va utiliza pentru propriile sale proiecte.Va urma distrugerea totală a națiunilor din jur. Apoi mai este faptul că unele state vor dispărea de pe hartă. Să nu se odihnească statele de la Nord de prosperitate economică aparentă și relațiii ce presupun neutralitate în războiul deja proiectat. Prostia liderilor țărilor va fi cauza distrugerii lor. Un dezastru surprinzător de o mare magnitudine va crea teroare și temeri la nivel mondial si va apare în etapa următoare. Membri ai Nordului , Finlanda, Norvegia, Suedia, ați lăsat inima voastră să părăsească pe adevăratul Dumnezeu, pe care-L cinstiți numai cu buzele și ați rămas neîntăriți duhovnicește.”

  4. Acum v-ati prins ca doborarea avionului Malaysian Airlines 17 s-ar putea sa fie opera serviciilor secrete ale armatei din Ucraina, USA si Israelului tocmai pentru a avea motiv ca USA si UE sa impuna sactiuni economice Rusiei???

  5. Dacă n-a reușit boul de Obama – atunci cînd s-a folosit de Arrăboaia Saudită ca să inunde piața mondială cu petrol ieftin în timp ce gașka criminalului financiar Șoroș cu miliardele C.I.A. din portofoliu ataca ilegal rubla, ca să puna economia Rusiei pe butuci – nu vor reuși nici țările din N.A.T.O. acum!
    Cretinul de Le Maire uită că peste o lună sunt alegeri la ei, și că dacă Putin oprește gazul către Europa de Vest, Micron pleacă singur de la putere, cu tot cu Le Maire… Marine Le Penn va cîștiga alegerile și îi va aresta apoi pe amîndoi, și pe mulți alți complici globalijdi islamizanți, trădători ai Franței!
    Opoziția din Ungaria, chitită să cîștige acum în aprilie cu ajutorul banilor lui Șoroș, va fi făcută harcea-parcea de servicul secret rusesc.
    Tare mă tem ca în vara aceasta U.E. nu va mai exista, ca să ducă mult-trîmbițatul „război economic și financiar” cu Rusia lui Putin…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.