Parlamentul actual ar trebui dizolvat

Dacă într-o sală de judecată se întâmplă să existe judecători obtuzi, rău intenționați, situații de altfel prevăzute în lege, pentru a fi sancționate, ce s-ar întampla dacă avocații din cauze, justițiabilii s-ar duce să îi sufle în față magistratului corupt sau chiar incompetent? Sau dacă părțile s-ar încăiera sub asistența poliției de ședință neputincioasă?

Semnalul pentru asemenea proceduri a fost dat pe parcursul ultimilor ani, atât prin relele practici ale legiuitorului cât și ale celor care aplică legea, care nu s-au lăsat cu sancțiuni din partea celor plătiți din bani publici să reglementeze “ egalitatea de arme” prevăzută.

Parlamentul nu este și nu ar trebui să fie altceva decât prima instanță a țării, situație care impune comportamente și abordări conforme ordinii publice. Parlamentul este guvernat de legislația generală, fie că vor sau nu aleșii care au înțeles să își pună încă amenințătoarea platoșă a imunității.

Capacitatea juridică dobândită de parlamentari de a fi deasupra legii a produs și produce monștri care există la toate nivelurile instituționale, clasa politică funcționând în vădit regim taliban.

Argumentele în România, probele adevărului și exercitarea drepturilor democratice se arată a fi tot mai inutile, altceva fiind predominant.

Conflictul mocnit din societate nu și-a găsit soluțiile în reforme, aplicabilitatea legii fiind tot mai imposibilă față de starea de fapt și parcursul european care deja în context produce frisoane.

Mașinăria noastră parlamentară este, în fapt, un refugiu al corupției și oficializarea acesteia, încât nimeni și nimic, fără schimbări majore în legislația generală consolidată, nu va putea bloca conflictele inter pares.

Câștigarea simpatiei publice, reală în actuala criză, dobândită prin aplicarea forței fizice într-o sală de dezbateri, oricât de tensionate ideatic ar fi acestea, arată eșecul modului în care este organizată instituția, cu atât mai mult cu cât este în discuție primul forum al României.

Ceva trebuie să se întâmple în sensul schimbărilor profunde, pentru că a continua pe un asemenea fond al mimării democrației și al dovedirii acesteia cu mijloacele pumnului, fără a vedea cauzele, scena publică se transformă în una strict privată de natură infracțională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Ioan Vieru 1336 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Ca sa-mi dau seama daca merita sa citesc tot articolul, sa-mi spuna autorul daca JUDECATORII AIA OBTUZI AU FOST ALESI PRIN VOT, LA URNE, DE POPULATIE. Ca, daca da, atunci citesc tot articolul. Daca nu … e doar un articol de aflat in treaba. E ca si cand ar face comparatie intre purcele si surcele. Ca sa fiu si eu poet.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.